Het tuinjaar 2019 is uiteraard nog in volle gang, maar nu ik alvast aan het nadenken ben over nieuwe plannen voor volgend jaar ben ik de foto’s van het afgelopen jaar aan het doornemen om te kijken waar ik wat wil veranderen of toevoegen.

Dat bracht me bij deze 5 prachtige foto’s, die door het plaatsen op Instagram heel veel leuke (online) gesprekken opleverden, een heuse stekjesruil als gevolg hadden en ervoor zorgden dat er volgend jaar een ‘gezinsuitbreiding’ komt in de vorm van een tuinkas! Lees je mee?

1.Tuinkas
Deze foto is gemaakt bij de Intratuin Heerhugowaard. Ik was daar met mijn nichtje Monique, die als housewarming-kado iets groens voor op haar balkon mocht uitzoeken. Samen liepen we lekker te struinen tussen alle prachtige planten en struiken, totdat mijn oog viel op deze gavev tuinkas. Daar moest ik natuurlijk even een kijkje in nemen en inspiratie opdoen!
Van al dat struinen word je moe, dus even ontspannen in zo’n mooie kas, daar zeg ik geen nee tegen! Ik voelde me echt zen, zo in dat heerlijke voorjaarszonnetje, omringt door groen. Eerlijk gezegd was dit het allereerste moment waarop ik dacht ‘een tuinkas in onze tuin, zou dat haalbaar zijn?’

2.Buitenkind
Terwijl ik bezig was met het maken van één van mijn tuinfoto’s, kwam ineens ‘mini-me’ door het beeld gerend! Morris houdt erg van buiten zijn en begint nu (1,5 jr) zelfs op de ramen te bonken als hij niet naar buiten kan (want; harde regen of onweer). Hier heeft hij een rood schort aan, omdat hij perse met de watertafel wilde spelen en ik wil voorkomen dat hij nat en koud wordt. Hij vind alle planten en struiken reuze interessant, helpt vaak met gieteren en heeft zijn eigen (speel)tuinsetje met harkje, gieter en schepje.

3.Spaanse Vlag
Dit was zo’n dag waarbij het leek alsof alle kleuren in de tuin meededen met de ‘allermooiste kleur in de tuin’-verkiezing. De Spaanse Vlag had natuurlijk al een flinke voorsprong, met al die mooie kleuren bij elkaar!
Dankzij het plaatsen van deze foto op Instagram en het vermelden dat ik deze prachtige klimplant bij mijn favoriete kwekerij (De Tuinstek) had gekocht, waren er meerdere volgers die deze klimplant bij deze kwekerij hebben gekocht. Het is zo leuk om elkaar te inspireren en elkaars tuinen nog mooier te maken!

4.Insectenhotels en tuinstoelen
Ook op deze foto kwamen heel veel leuke reacties! Zowel op de insectenhotels (langzaamaan breidt de familie zich uit) en op onze nieuwe tuinstoelen. De insectenhotels in combinatie met alle struiken en planten heeft al heel wat gezellig gezoem opgeleverd! Fijn om zo een bijdrage aan de natuur te kunnen leveren (en daarnaast staat het ook nog eens heel erg leuk). De tuinstoelen waren één van de grotere uitgaven dit jaar wat de tuin betreft. Ik heb daar dan ook best wel wat tijd ingestoken om te kijken naar wat we wilden qua vorm en welke functies (behalve zitten uiteraard) het moest hebben. Bij mijn favoriete bakker zag ik deze stoelen in het zwart en ik was meteen verkocht! Ze zitten heerlijk, zijn lichtgewicht en snel droog.

5.Bergamotplant
In het voorjaar kocht ik diverse (jonge) vaste planten bij De Tuinstek (Kwekerij in Tuitjenhorn). Ik kwam onder andere thuis met Echte Valeriaan, Phlomis, diverse Salvia’s en deze prachtige Bergamotplant (Monarda Cambridge Scarlet). Na het plaatsen van deze foto op Instagram kreeg ik veel vragen van beginnende tuinierders over de verzorging en standplaats. Sommigen vonden het een prachtige plant, maar waren nog een beetje terughoudend omdat ze bang waren dat het ‘niet bij de rest van de huidige beplanting zou passen’. Ik ben van mening dat in de natuur alle kleuren door elkaar kunnen, gewoon lekker doen!
Ik hou voor volgend jaar alvast een plekje vrij voor nog veel meer soorten van deze prachtige plant!

En als jij door al jouw tuinfoto’s van de afgelopen maanden bladert, welke foto’s waren dan jouw favoriet?