Automatisch bewateringssysteem

Marleen

Ik deelde al een paar foto’s op mijn Instagram van ons nieuwe automatische bewateringssysteem. Omdat er zoveel vragen over kwamen, besloot ik om jullie van wat meer informatie te voorzien;

Water geven
Weten jullie de droogte van vorig jaar nog? Het was toen echt wel heel belangrijk om de tuin van voldoende water te voorzien, anders zouden sommige planten het niet overleven. Omdat ik heel veel energie in de tuin stop (en er ook net zoveel weer uit haal), vond ik het heel belangrijk dat alle bomen, struiken en planten zo min mogelijk last hadden van de droogte, het geven van voldoende water was één van de belangrijke taken. En om de tuin van water te voorzien, moest er in ieder geval één van ons aanwezig zijn om deze klus te klaren. Vorig jaar hadden we al het idee om een automatisch bewateringssysteem te installeren, zodat (ook als we niet thuis waren) de tuin niet zou ‘uitdrogen’.
Begrijp me niet verkeerd, ik hou van het rondstruinen met mijn gieter en meteen eens een rondje door de tuin te doen om te zien hoe mooi alles groeit en bloeit, maar soms is het fijn als je een keuze hebt. In dit geval de keuze om water te geven op afstand.

Ik heb meerdere gieters in de tuin, een accessoire met een functie!

Automatisch bewateringssysteem
Maar waar begin je, als je iets wilt automatiseren? Zoals met alles was ook dit keer Google onze grote vriend. Geen van mijn tuinvrienden maakte gebruik van zo’n systeem, dus we hebben zelf het een en ander ‘bij elkaar gesprokkeld’ aan materiaal en informatie. Daarnaast heb ik ook nog eens een hele handige wederhelft, die ook al meerdere onderdelen in huis heeft geautomatiseerd.
Belangrijk voor ons was dat we zelf kunnen instellen wanneer en hoe lang de tuin automatisch van water wordt voorzien. Daarnaast wilden we gebruik maken van slangen met druppelkoppen, die we om de zoveel centimeter kunnen plaatsen (je kunt in plaats van druppelkoppen bijvoorbeeld ook cirkelsproeiers of sprinklers op een bewateringsklok aansluiten).

Deze afbeelding vanuit Google hebben wij als uitgangspunt gebruikt. Zo kun je meteen een goed beeld krijgen van hoe het systeem werkt.

Bewateringsklok:
Zoals je op de foto kunt zien, kun je bij de bewateringsklok door middel van diverse knoppen een tijd of zelfs een programma instellen wanneer de tuin wordt voorzien van water. Deze klok is nu gekoppeld aan de waterkraan, maar de volgende stap is het installeren op de regenton (waarbij er dan wel een pompje nodig is). Je kunt bijvoorbeeld instellen dat de tuin elke dag om 22.00 uur door middel van de druppelkoppen water krijgt.

Druppelkoppen:
De druppelkoppen zijn verbonden aan de slangen, om de zoveel centimeter kunnen deze bevestigd worden. Deze druppelkoppen bevinden zich dichtbij de wortel, waardoor het water snel op de juiste plek terecht komt.

De druppelkoppen bevinden zich dichtbij de wortels/aarde, zodat het water snel zijn bestemming bereikt!


Slangen en verdeeldozen
Na diverse testen is gebleken dat de druk vanuit de waterkraan genoeg is om een slang van maximaal 10 meter van genoeg waterdruk te voorzien. Voor langere of meerderde slangen zijn er een of meerdere verdeeldozen nodig! Let hier goed op bij de aanschaf van de diverse materialen.

Om de zoveel centimeter kan er een druppelkop aan de slang bevestigd worden.

Aanschaf
Mijn handige wederhelft heeft de diverse onderdelen (bewateringsklok, druppelkoppen, verbindingen voor de druppelkoppen, druppelkophouders en slang 10 meter) los van elkaar, via diverse verkooppunten bij elkaar gezocht. Bij veel van de totaalpakketten zaten ook materialen, die we niet van plan waren om te gebruiken, zonde om dit dat aan te schaffen (denk aan sprinklers). We zijn nu nog op zoek naar een betrouwbaar verkooppunt, waarbij een zorgvuldig samengesteld totaalpakket (of waarbij het makkelijk is om juist extra dingen bij te bestellen of weg te laten) te bestellen is, zodat het voor iedereen makkelijk wordt om dit systeem aan te schaffen (en te installeren).

Met de klok mee: onderdeel om bewateringsklok met slang te kunnen bevestigen, slang (10 meter) verbindingen voor de druppelkoppen, houders voor de druppelkoppen, druppelkoppen.
Bewateringsklok

Regenton en vochtigheidsmeters
Naast dat we de bewateringsklok graag willen aansluiten op de regenton is een andere wens dat we de tuin voorzien van vochtigheidsmeters die ‘communiceren’ met deze bewateringsklok. Geen vaste tijden van water geven, maar de tuin juist voorzien van water wanneer het nodig is (belangrijk hierbij is om in de gaten de houden dat dit niet midden op de dag is, om verbranding van de planten te voorkomen). Wordt vervolgd!