Bestond een hittegolf een aantal jaren terug nog uit hoogstens een paar dagen, tegenwoordig duurt een hittegolf steeds langer en komen ze ook steeds vaker voor.

Opwarming
Hoe meer stenen, beton en asfalt er in jouw tuin en omgeving te vinden is, hoe langer de warmte tijdens een hittegolf blijft hangen. Stenen, beton en asfalt zijn namelijk materialen die gemakkelijk opwarmen door de zon en dus ook veel warmte afgeven aan de omgeving. Ook ‘s nachts kan het niet meer afkoelen en blijft het (te) warm. Vooral voor mensen op leeftijd of mensen met gezondheidsproblemen is dit echt geen pretje (en dan druk ik het nog zacht uit).

Wat kun jij doen om hittestress te voorkomen / aan te pakken?

➽Vervang zoveel mogelijk tegels voor beplanting zoals bodembedekkers/vaste planten/struiken/bomen. Deze warmen namelijk minder snel op en geven dus ook minder warmte af aan de omgeving.

Houdt hierbij rekening met de grondsoort en de juiste plek voor de beplanting (geen schaduwplanten in de volle zon). Bij beginnende tuinliefhebbers die een complete tuin willen aanpakken raad ik altijd aan om hulp in te schakelen van bijvoorbeeld een tuinontwerper om te voorkomen dat veel planten verloren gaan doordat ze ongeschikt zijn voor de grondsoort of op een verkeerde plek zijn geplant.

➽Voorkom uitdroging van de bodem (bijvoorbeeld met beplanting, compost of beschermlaagje van snoeiafval). Een kale bodem kan minder of geen water verdampen. Hierdoor neemt de temperatuur en dus ook de overlast door hitte toe
⇾Bovendien droogt een kale bodem sneller uit en verliest door de dikke/harde bovenlaag zijn functie om (veel) water op te nemen (vaak wordt een hittegolf gevolgd door extreme regenval).

➽Laat de bodem tijdens een hittegolf (maar eigenlijk het liefste altijd) zoveel mogelijk met rust. Door spitten en schoffelen zorg je voor verdamping waardoor de bodem uitdroogt.

➽Gebruik compost in de borders om de bodem/aarde te koelen.

➽Kies bij de aanschaf van planten ook eens voor planten die wel tegen wat zon kunnen. Zo zijn er planten met zilvergrijs behaard blad, bijvoorbeeld ezelsoor, waarbij dit zilvergrijs behaard blad als een soort van zonnebrand functioneert.

➽Plant (meer) bomen, die zorgen namelijk voor natuurlijke schaduw (en warmen minder snel op waardoor ze dus ook minder warmte afgeven aan de omgeving)

➽Bomen en beplanting verdampen water via de bladeren en koelen daarmee de omgeving

➽Voorzie kale (platte) daken en wanden van beplanting

➽Vang regenwater op en gebruik dit water om platte daken te koelen

➽Vang regenwater op om tijdens extreme droogte de tuin te voorzien van water (en verkoeling). Let hierbij op dat als je planten water wilt geven dat je dit heel vroeg in de ochtend of laat in de avond doet (en niet tijdens felle zon, dan kunnen de planten verbranden). Geef liever één keer in de week flink wat water, dan af en toe een beetje.
⇾Gras herstelt snel, dit kun je prima geel laten worden (en na een flinke regenbui zal deze alweer snel groen worden).

➽Kies voor beplanting als afscheiding en juist géén kale schuttingen (die reflecteren de warmte juist waardoor het nog warmer zal worden in de tuin.

➽Maak buurtbewoners bewust van de gevolgen van hittestress ga samen aan de slag bij het vergroenen van de tuinen/buurt.

Lees hier meer over planten in de volle zon of over makkelijke planten voor de startende tuinliefhebber