Eindelijk heb je dan die tuin (of een begin) waar je al zo lang naar verlangt. Je geeft regelmatig water tijdens droge periodes, weet wanneer je welke plant moet snoeien en zelfs de planten in potten weet je in leven te houden. Maar dan ineens; zomervakantie! Geen ‘plantenoppas’ te vinden, want al jouw vrienden en familie hebben zelf ook vakantieplannen!

Geen stress, met deze tips krijg je jouw tuin ‘vakantie-proof’, zodat je met een gerust hart op vakantie kunt gaan, zonder dat jouw tuin daar al te veel onder te lijden heeft.

Ook na jouw vakantie wil je dat de tuin er nog zo mooi bij ligt!

Automatisch watersysteem
Is jouw tuin voorzien van een automatisch watersysteem? Lucky you! Kijk de instellingen dan nog eens goed na zodat je op de dag van vertrek niet voor verrassingen komt te staan.

Zet planten in potten bij elkaar in de schaduw, als je langere tijd van huis bent

Planten in potten
Als je geen ‘plantenoppas’ kunt vinden en jouw tuin niet voorzien is van een automatisch watersysteem, zet jouw planten in potten dan zoveel mogelijk in de schaduw. Zet onder elke pot een schoteltje, zodat het regenwater daar in opgevangen kan worden. Als we net zo’n warme en droge zomer als vorig jaar kunnen verwachten, dan is een waterreservoir handig om te hebben. Deze kun je heel gemakkelijk zelf maken; pak een lege fles, maak een klein gaatje in de onderkant en snij de bovenkant eraf. Zet de fles in de plantenpot en vul deze met water. Het water druppelt nu langzaam door het kleine gaatje en jij hebt weer een DIY-project afgerond; een waterreservoir! Doe dit uiteraard bij zoveel mogelijk planten in pot.

Planten in potten hebben extra aandacht (water) nodig, ook tijdens vakanties!

Hangplanten
Tijdens warme zomerdagen hebben hangplanten zeker één keer per dag water nodig. Je kunt deze hangplanten tijdens jouw afwezigheid aan iemand anders geven om ervoor te zorgen (en van te genieten). Als dat niet mogelijk is, hang/zet de hangplanten dan zoveel mogelijk in de schaduw en zorg voor een waterreservoir (zoals hierboven omschreven).

Onkruid verwijderen
Verwijder vlak voordat je op vakantie gaat zoveel mogelijk onkruid, zodat al het water (en voeding) naar de planten gaat die je wel graag in de tuin wilt hebben.

Vaste planten snoeien
Sommige vaste planten bloeien, na een eerste snoeibeurt, nog een tweede keer in hetzelfde jaar. Nepeta (Kattenkruid) is daar een voorbeeld van. Snoeien kun je het beste doen voordat je weggaat, zodat je geen ‘last’ hebt van de kale plekken die hierdoor ontstaan in de tuin. Daarnaast word je bij thuiskomst (hopelijk) getrakteerd op een tweede bloei!

Nepeta (Kattenkruid) snoei ik rond eind juni/begin juli, en heeft dan nog een tweede bloei!

Dode bloemen verwijderen
Verwijder vlak voordat je op vakantie gaat zo veel mogelijk dode bloemen (dit moet je eigenlijk altijd doen, niet alleen als je op vakantie gaat) zodat de planten meer nieuwe knoppen aanmaken.

Water geven
Heb je toch een plantenoppas gevonden, maar kan deze jou maar één keer per week uit de brand helpen, laat de planten in de tuin hier dan alvast aan wennen. Geef één keer per week iets langer water, in plaats van meerdere keren per week kort (droge periodes uitgezonderd!)

Bij langdurige droge periodes halen wij water uit de sloot, ideaal!

Geen nieuwe planten!!
Plant geen nieuwe planten, vlak voordat je op vakantie gaat! Nieuwe planten hebben in het begin extra veel water nodig, daarom is het handig om dit te doen op momenten dat jij zelf thuis bent en de planten van extra water kunt voorzien.

Tuinaccessoires
Zorg dat losse accessoires tijdelijk worden opgeborgen, zodat er tijdens periodes met harde wind niets kan weg- of stukwaaien. Leg stoelkussens in het tuinhuis en zet hangplanten voor de zekerheid op de grond of op een beschutte plek.

Losse accessoires berg ik op of zet ik op een beschutte plek, zodat deze niet stuk- of wegwaaien

Grasmaaien
Maai de dag voordat je op vakantie gaat nog het gras (niet te kort!), zodat je niet niet in een jungle thuiskomt.

En als laatste: geniet van de vakantie & geniet van de tuin als je weer thuis bent!