Ondertussen weten mijn vrienden/kennissen dat het ‘niet hebben van groene vingers’ nooit een excuus mag zijn voor een betegelde ‘tuin’. Een groene tuin kun je namelijk zo ‘moeilijk/makkelijk maken als je zelf wilt! Er zijn namelijk genoeg vaste planten die weinig onderhoud nodig hebben, bodembedekkers die onkruid tegen gaan en prachtige bomen waar zelfs ik al jaren (behalve water geven bij warme periodes) niet naar omkijk en die het prima naar hun zin lijken te hebben!

Dus, waar starten we? Uiteraard is het allerbelangrijkste dat je kijkt wat een plant nodig heeft qua zon (of juist schaduw) en naar de grondsoort. Een plant die veel schaduw nodig heeft, maak je natuurlijk absoluut niet blij met een hele dag zon (en andersom geldt hetzelfde). Let hier bij de aanschaf van planten goed op! Weet je iets niet zeker? Vraag bij de kwekerij om hulp, zij kunnen jou van alle benodigde informatie voorzien!

Laten we eens beginnen met vaste planten die jou als starter ‘groene vingers’ (hopelijk!) blij gaan maken;


Hertshooi; wintergroene struik, gele bloemetjes in de zomer en daarna zullen besjes tevoorschijn komen. Bijen en vogels zijn dol op deze struik! Als je het zand dat onder de tegels lag vervangt door tuinaarde dan kun je het hele jaar genieten van deze Hertshooi.


In het voorjaar kun je er al van genieten! Bij mij staat hij op een plekje in de volle zon, met gedurende de dag wel wat schaduw van de leilindes.
Links; Hertshooi
Sedum; al vroeg in het voorjaar heb je er plezier van! En het mooie is; deze plant kan wel tegen een beetje ‘verwaarlozing’! Niet teveel vertroetelen juist..

Sedum; als snel vormt er meer ‘nieuw groen’ tijdens het voorjaar. Ook deze plant heeft bij mij een plekje in de volle zon, met af en toe wat schaduw van de leilindes die ernaast staan.
Sedum; einde van de zomer, begin van de herfst verschijnen deze prachtige roze bloemetjes!
Pas in het vroege voorjaar snoei ik Sedum. De roze kleur maakt aan het einde van de herfst/begin winter namelijk plaats voor prachtige roestbruine tinten.
Herfstanemoon; al vroeg in het voorjaar verschijnt er weer nieuw groen blad. Maar de naam zegt het al; pas in de herfst kunnen we genieten van de prachtige bloemen. Let wel op; deze plant kan heel snel veel ruimte innemen! Wil je dat niet? Maak dan iemand anders blij met stekjes! Ook hierbij; een plekje in de zon.
Nepeta (Kattenkruid); al vroeg in het voorjaar is er nieuw groen zichtbaar. Al snel vormen er prachtige paarse pluimen. Eind juni helemaal terugsnoeien, dan heb je grote kans op een tweede bloei en kun je er tot ver in de herfst van genieten! Let op; deze plant kan wel wat ruimte gebruiken!
Nepeta (Kattenkruid); daar verschijnen de eerste paarse bloemetjes al! Dit kan al in het voorjaar plaatsvinden. Deze vaste plant heeft bij mij een zonnig plekje gekregen.
Nepeta (Kattenkruid); zoals je ziet kan deze vaste plant best wel groot/breed worden!
Portugese Laurier op stam(helemaal links); wintergroen, chique uitstraling en trekt vogels en vlinders aan.
Portugese Laurier op stam; geeft de tuin diepte/hoogteverschil en zorgt voor schaduw op warme zomerse dagen! Wintergroen, dus het hele jaar genieten!

Het is uiteraard wel een kwestie van smaak, maar je moet ergens beginnen! Mocht het achteraf toch niet helemaal zijn wat je had verwacht, dan kun je er altijd nog iemand anders blij mee maken! Of een ander plekje in de tuin geven waar de plant wel beter tot z’n recht komt (zo heb ik in de afgelopen jaren ook wel wat planten een ander plek gegeven, of zelfs een nieuwe ‘eigenaar’). Dat is het mooie van een eigen groene tuin; alles kan en mag!

De kosten:
De aanschaf van planten kun je zo duur maken als je zelf wilt. Jonge plantjes zijn natuurlijk fijner voor de portemonnee dan volwassen planten, maar daar moet je dan wel een klein beetje geduld voor hebben.

Wat ook nog een (goedkope) mogelijkheid is; stekjes! Ga langs bij vrienden/familie die al wel voorzien zijn van een groene tuin en vraag of zij jou kunnen voorzien van stekjes (let wel op dat er geen onkruid mee komt!). Als bedankje kun jij ze later uitnodigen voor een bbq in jouw groene tuin!

Planten in pot:
Vind je het toch nog wat spannend om tegels uit de tuin te halen? Start dan eens met verschillende planten in een pot. Let dan wel goed op dat ze niet uitdrogen, planten in pot hebben (zeker in warme periodes!) elke dag water nodig. Maar hey, dankzij het water geven met een gieter train je meteen jouw arm- en beenspieren! Win-win-situatie dus. En als je het dan eindelijk aandurft kun je de planten in pot een mooi plekje geven in de volle grond.

Als je eenmaal wat zelfvertrouwen hebt wat tuinieren betreft, kun je steeds een stapje verder gaan en nieuwe planten ‘uitproberen’. Zo ben ik ook ooit begonnen en ook hier ‘sneuvelt’ er nog her en der wat. De aanhouder wint!

Dus; Keep calm and have a ‘groene tuin’!