Ik ben niet trendgevoelig en wat de tuin betreft al helemaal niet. Ik doe lekker waar ik mij fijn bij voel en met vallen en opstaan kom ik er altijd wel achter wat qua beplanting in mijn tuin het beste tot z’n recht komt. Ook qua tuinmeubelen en tuinaccessoires vind ik het belangrijker dat het volledig naar mijn smaak is, gebruiksvriendelijk en duurzaam is dan dat ik me laat leiden door een bepaalde trend.

Toch word ik van de meeste van de tuintrends voor dit jaar wél heel erg blij! Woorden als ‘Contrast’, ‘Samen’, ‘Natuurlijk’ en ‘Groen’, daar gaat mijn tuinhart wel sneller van kloppen!

Contrast
Éen van de trends van 2019 is ‘Contrast’. En daar kan ik mij helemaal in vinden. Ik ben van mening dat een foute kleurencombinatie in de tuin niet bestaat, dus ik experimenteer altijd graag met verschillende kleuren (naast elkaar) en hierbij zoek ik het contrast op. Ook zul je in mijn tuin verschillende materialen terugvinden, waarbij ik ook hier het contrast op zoek; staal vs. kunststof, fluweel vs. kokosmatten.

Een foute kleurencombinatie in de tuin, bestaat gelukkig niet!

Samen
Samen tijd doorbrengen met familie en vrienden in de tuin wordt steeds belangrijker. Lekker samen genieten van een kopje koffie tijdens het ochtendzonnetje, de bbq aansteken tijdens een fijne zomerdag en in het najaar warme chocomel met slagroom nuttigen terwijl we ons opwarmen bij de vuurkorf ; ik kan hier zo van genieten!

Wij hebben meerdere terrassen gerealiseerd zodat we van de ochtend-, middag- en avondzon kunnen genieten. Er is zowel een loungeset als eettafel aanwezig, een grasveldje voor de kleine om op te spelen en de verhoogde plantenbakken zorgen voor een fijn kleurrijk uitzicht vanuit huis en dienen tevens als een soort van ‘windscherm’ zodat wij al vrij snel bij de eerste zonnestralen van het jaar (samen!) buiten kunnen zitten.

Op dit terras genieten we al van het vroege ochtendzonnetje
De vuurkorf, een onmisbaar item in mijn tuin!

Natuurlijk
Het gebruik van natuurlijke materialen, zoals hout, kokosmatten of schelpen is wat mij betreft altijd een goed idee en dus ook een terugkerende trend. Ook hierbij geldt: alles kan en mag, mixen is toegestaan!
Daarnaast is het hebben van een eigen pluktuin ook helemaal hip! Ook daar ben ik een groot voorstander van; een prachtige aanvulling op een mooie tuin door het gebruik van verschillende kleuren en hoogtes en zodra het tijd is om ‘te plukken’ kun je de bloemen binnen (of ook buiten) een mooi plekje geven.

De schutting van kokosmatten geeft de tuin een natuurlijke uitstraling

Groen
Ik hou van groen. Zowel in huis als in de tuin. Het geeft een fijne, rustige natuurlijke uitstraling. Ik kom dan ook meer tot rust in een tuin met veel groen, dan bij een tuin die volledig betegeld is. Mijn tuin heeft dankzij de diversiteit in beplanting meerdere kleuren groen als basis. Daarnaast grenst de tuin aan het water en het riet aan de waterkant matcht heel goed met deze kleuren groen! Naast beplanting kun je de kleur groen op meerdere manieren laten terugkomen in de tuin, denk bijvoorbeeld aan tuinkussens, tuinverlichting of geef het tuinhuisje eens een likje groene verf.

Onze tuin grenst aan het water en dat levert altijd prachtige foto’s op!

Naast deze trends zijn er nog meer tuintrends voor dit jaar, zoals onder andere: stoer, kindvriendelijk, puur, warmte, buiten koken&eten.
Wat is jouw favoriete tuintrend?