Zoals je misschien al hebt vernomen gaat het niet goed met de bij en andere bestuivende diersoorten. Onder andere pesticiden en eenzijdig voedsel zijn de boosdoeners van bijensterfte.

Aangezien hommels en honingbijen onmisbaar zijn bij de bestuiving van groente en fruit wordt het hoog tijd dat we in actie komen en hier verandering in gaan brengen! Als honingbijen uitsterven kunnen we nooit meer appels, aardbeien, tomaten en koffie nuttigen, dat kunnen we uiteraard niet laten gebeuren!

The Pollinators
Gelukkig wordt er wel degelijk aan de bij en andere bestuivers gedacht en is er nog hoop! Hoop in de vorm van onder andere The Pollinators.
The Pollinators vormen een landelijk netwerk van mensen en organisaties die zich inzetten voor bestuivers. Zij streven naar een gezonde leefomgeving voor bestuivende diersoorten, onder andere door laagdrempelige acties.

Nationale Zaaidag (22 april)
Op 22 april zal een van deze acties plaatsvinden. Zij roepen dan heel Nederland op om mee te zaaien voor de bijen. Waarom 22 april? Dan is het namelijk Nationale Zaaidag! De Nationale Zaaidag is een initiatief van de Bijenstichting en imker Pim Lemmers. The Pollinators haken dit jaar voor de derde keer aan. Gedurende de weken voor en tijdens 22 april kun je op diverse uitdeelpunten gratis biologisch bloemzaad ophalen. 1 zakje bloemenzaad is goed voor ongeveer 4m2.

Ook de herfstaster trekt bijen aan!

Wil jij je ook aanmelden als uitdeelpunt of nakijken of er uitdeelpunten bij jou in de buurt zijn, neem dan even een kijkje op de site van Nudge.

Overige winacties
Naast het zijn van een uitdeelpunt voor biologische bloemenzaden zal ik via Instagram diverse bloemenzadenpakketten en insectenhotels weggeven, hou mijn Instagramaccount dus goed in de gaten!

Op mijn Instagramaccount komen geregeld leuke winacties voorbij!

Heb jij ook een zaai-actie of draag jij op een andere manier jouw steentje bij om bijensterfte tegen te gaan? Laat het me weten want samen staan we sterk!

Wil je liever op een andere manier denken om/aan de bijen? Dat kan!
Plaats een insectenhotel, zorg voor tuinplanten die bijen aantrekken (bijvoorbeeld campanula, vlinderstruik of salvia) en gebruik geen gif bij het werken in de tuin!

Een insectenhotel! Heb jij deze al aangeschaft of zelf gemaakt?