Mijn verhaal

Welkom!


Voor wie mij (nog) niet kent, mijn naam is Marleen, het gezicht én inspiratiebron achter het Om de tuin leiden.

Adviesbureau klimaattuinieren
Wat ooit begon als het delen van enkele tuinfoto’s via social media is uitgegroeid tot een adviesbureau op het gebied van klimaattuinieren.

Via Om de tuin leiden geef ik namelijk als ecologisch landschap consultant advies over klimaatbestendige tuinen en landschappen, laat ik je zien hoe je aan de slag kunt gaan met klimaatvriendelijk(er) tuinieren en is het streven om in elke tuin in Nederland (én daarbuiten) een stabiel ecosysteem te creëren.

Het helen van de aarde begint in jouw tuin‘; dat is mijn groene doel, mijn groene missie (lees hier meer over mijn Groene Streefdoel 2021) waar ik mij volledig voor inzet. Zo kwam ook de geweldige opdracht vanuit de gemeente Schagen op mijn pad, waarbij ik als Groene Ambassadeur inwoners van Schagen ✔op weg help bij het vergroenen van tuinen, ✔signaleer waar inwoners willen vergroenen (en help ik bij zowel het aanvragen als vergroenen) en ✔houd ik mij momenteel bezig met het in kaart brengen van alle groene projecten/ondernemingen/workshops in de gemeente Schagen. Ook hierbij probeer ik als een verbindende factor groene personen en projecten aan elkaar te linken.

Aan de slag voor het NK Tegelwippen in gemeente Schagen

Klimaattuinieren
En ja, ook ik maak me zorgen als we het hebben over klimaatverandering. En om niet te blijven hangen in het negatieve, zet ik mijn zorgen graag om in daden. Dat doe ik door het delen van informatie en kennis over klimaattuinieren (klik hier voor meer informatie over klimaattuinieren)

In eigen tuin kun je namelijk best veel stappen zetten die (op korte en/of lange termijn) een positieve bijdrage kunnen leveren aan het klimaat. Denk bijvoorbeeld aan het ✔verwerken van snoeiafval in eigen tuin (scheelt een groene container die niet meer geleegd hoeft te worden, minder CO2-uitstoot door vuilniswagen), ✔het zorgen voor natuurlijke schaduw in eigen tuin (1 boom staat gelijk aan 10 airco’s, scheelt bijvoorbeeld in energiekosten) en ✔het gebruiken van organisch materiaal (bladeren, gras, houtsnippers, etc) om onder andere de bodem te beschermen waardoor deze méér en beter water kan vasthouden, beter bestand is tegen erosie en ook meer voedingsstoffen kan leveren voor de planten in jouw tuin (waardoor planten/bodem weer in staat is om meer CO2 op te nemen).

En ook al voelt het opvangen van regenwater of het beschermen van de bodem misschien als een druppel op een gloeiende plaat, als we dit met alle inwoners van Nederland (het liefste de hele wereld!) oppakken dan maakt het wel degelijk verschil. Samen sterk, samen groen.

Ecologisch landschap Consultant
Ik ben me afgelopen jaren steeds meer gaan verdiepen (opleiding, trainingen, workshops, boeken, interviews, etc) in natuurlijk / klimaatvriendelijk(er) tuinieren en hoe je in de tuin (en omgeving) een stabiel ecosysteem kunt creëren. Ik verbaas me erover dat er nog steeds zoveel tegeltuinen zijn, terwijl we juist met herstellen van bodem/landschappen de wereld kunnen verbeteren. De hoogste tijd voor mij om mijn kennis op het gebied van natuurlijk tuinieren/klimaattuinieren in te zetten en mensen enthousiast te maken bij het hebben van een fijne, duurzame groene tuin/buitenruimte én men te laten inzien hoe je op een (gemakkelijke) manier een positieve bijdrage kunt leveren op het klimaat.

Via @omdetuinleiden (Instagram) deel ik ✔dagelijks tips op het gebied van klimaattuinieren, op www.omdetuinleiden.com verschijnen er wekelijks ✔uitgebreide artikelen over klimaatuinieren, elke maand is er een ✔LIVE Q&A (#klimaatraad) en als ✔Groene Ambassadeur voor de Gemeente Schagen ga ik wekelijks op tuinbezoek (voor zowel het geven van tips als het opdoen van inspiratie), geef ik workshops en probeer ik de verbindende factor te zijn tussen inwoner, groen en ‘de gemeente’. Vergroenen doen we samen!

Nu ben ik wel benieuwd, wat doe jij om jouw tuin/omgeving te vergroenen?

Veel plezier met tuinieren en tot snel!