Sinds ik me er steeds meer van bewust ben dat alles in de tuin (en de omgeving) elkaar (positief of negatief) beinvloedt, merk ik dat ik ook steeds vaker bezig ben met de vraag ‘wat ik nu wil uitvoeren/aanpassen, wat voor invloed heeft dat op de rest van de tuin en de omgeving? En ja, uiteindelijk is dan ook de vraag ‘wat is de invloed op het klimaat en hoe kan ik klimaatvriendelijk tuinieren?

Wat versta ik onder klimaatvriendelijk tuinieren?
Bij klimaatvriendelijk tuinieren vind ik het belangrijk dat je je er bewust van bent dat elke keuze die je maakt een gevolg heeft en dat je er van te voren over nadenkt of dit een positief of negatief gevolg is. Het gebruik van gif heeft bijvoorbeeld niet alleen in jouw tuin (negatieve) gevolgen, maar ook in die van jouw buren. Dat je altijd even stilstaat bij ‘waarom wil of doe ik dit ook alweer?’ Klimaatvriendelijk tuinieren is ook iets waarbij jij je als persoon ontwikkelt. Keuzes die je misschien 5 jaar geleden nog wel maakte (bijvoorbeeld slakkenkorrels) zul je nu minder snel maken omdat je weet wat de gevolgen kunnen zijn. Waar je je eerst nog druk maakte om dat de tegels in de tuin wel goed bij het woning zouden passen, ben je nu de tegels eruit aan het halen omdat er ruimte moet komen voor beplanting voor wilde bijen. Elke stap is er één en niemand is perfect!

Bij klimaatvriendelijk tuinieren denk ik ook aan tuinieren op basis van gevoel en het gebruik van jouw zintuigen. Een tuin waarbij deze er echt niet heel straks en netjes uit hoeft te zien en waar siertuinieren prima gemengd kan worden met moestuinieren (heb je bijvoorbeeld wel eens gezien hoe mooi radijsjes en prei bloeien?) En ik vind het een manier van tuinieren waarbij er steeds meer is nagedacht over regenwateropvang, het creëren van voldoende schaduw voor tijdens een hittegolf, waarbij beplanting wordt uitgekozen op functie(s) in plaats van de ‘looks’ en waarbij steeds vaker kritisch wordt gekeken naar de hoeveelheid verharding in de tuin (heb ik echt zoveel tegels nodig om een terras te creëren?) Een hele fijne ontwikkeling die ik ook enorm aanmoedig!

Daarnaast denk ik bij klimaatvriendelijk tuinieren ook aan het feit dat alles in de tuin (en omgeving) met elkaar in verbinding staat. Werk dus samen met elementen in plaats van ertegen;
-Last van slakken? Kijk dan hoe je bijvoorbeeld meer vogels (die de slakken wel als een lekkere lunch zien) in de tuin kunt krijgen in plaats van meteen naar slakkenkorrels te grijpen;
-Kijk hoe planten elkaar kunnen versterken, in plaats van te kiezen voor alternatieven zoals kunstmest;
-Besef dat als je aan de slag gaat met bijvoorbeeld schoonmaakazijn dat dit inderdaad het ‘onkruid’ laat verdwijnen, maar dat dit ook echt funest is voor de bodem en het bodemleven.

Ben jij nieuwsgierig hoe je klimaatvriendelijk(er) zou kunnen tuineren? Hieronder staan enkele vragen en ik ben benieuwd naar jouw antwoorden (dit zijn vragen op basis van mijn eigen bevindingen en puur om je een beetje op weg te helpen)!

 1. Kies ik bij het aanschaffen van beplanting voor het uiterlijk of voor de functie? En als ik planten aanschaf, kies ik dan altijd voor biologisch? En hoe weet ik zeker dat het ook daadwerkelijk biologisch is?
 2. Ben ik me bewust van de impact van mijn keuzes op het bodemleven? Wat kan ik nog meer doen om mijn bodem te verbeteren?
 3. Is er genoeg leven in mijn tuin? Wat kan ik doen om nog meer vlinders, wilde bijen en andere nuttige insecten in mijn tuin te krijgen?
 4. Hoe ga ik om met snoeiafval? Alles (behalve planten met schimmels/ziekten) kan weer teruggegeven worden aan de tuin, doe ik dat ook?
 5. Hoe is het in mijn tuin tijdens een hittegolf? Kan ik dan nog prima buiten zitten? Is er bijvoorbeeld genoeg schaduw?
 6. Hoe zit het met de regenwateropvang? Vang ik zoveel mogelijk regenwater op en zo nee; wat kan ik hierbij nog verbeteren?
 7. Sta ik genoeg stil bij het feit dat er geen gif (op welke manier dan ook) meer in mijn tuin mag komen?
 8. Hoe is mijn tuin na een flinke hoosbui? Blijft er veel water staan of is het redelijk snel opgenomen (door o.a. beplanting of regenwateropvang)?
 9. Hoe is mijn gazon? Is er ruimte voor bijvoorbeeld een bloemenweide? Laat ik de paardenbloemen etc staan?
 10. Hoe is mijn tuin in de herfst en winter? Is er dan genoeg voedsel voor o.a. vogels te vinden?
 11. Zijn er rommelhoekjes in mijn tuin waar insecten kunnen schuilen en nestelen?
 12. Is mijn tuin diervriendelijk en wat kan ik zoal doen om dit nog te verbeteren?
 13. In hoeverre ben ik zelfvoorzienend? Eet ik bijvoorbeeld zoveel mogelijk uit eigen tuin?
 14. Hoe is de omgeving? Ben ik me bewust van de impact van de omgeving (denk bijvoorbeeld aan een tuin grenzend aan land waar gif gebruikt wordt) op mijn tuin?
 15. Ben ik me bewust van het gebruik van producten zoals slakkenkorrels, schoonmaakazijn, mierenlokdoosjes etc?
 16. Heb ik echt al het tuingereedschap in mijn schuur nodig? En weet ik wat de gevolgen (voor onder andere de bodem) zijn van spitten/omploegen?
 17. Is er een stabiel ecosysteem in mijn tuin?
 18. Waar zou ik mijn kennis over willen uitbreiden? Wat heb ik daarvoor nodig? (boek/cursus/etc)

Suggesties om deze lijst verder aan te vullen? Laat het me weten!

Meer lezen over klimaattuinieren? Klik dan hier om jouw tuin klimaatproof te maken, hier om meer te lezen over een bijvriendelijke tuin en hier om meer te weten te komen over functies van planten.