Met een tuin op het zuidwesten en weinig (natuurlijke) schaduw, kijk ik bij nieuwe beplanting bijna altijd naar (vaste) planten voor in de volle zon. Maar, wat houdt ‘volle zon’ nu eigenlijk in? Wanneer spreekt men van een tuin in de ‘volle zon’? Nou, ik heb het antwoord voor je! Er is namelijk sprake van ‘volle zon’ als de zon in de zomer langer dan 5 uur per dag in de tuin schijnt. Er zijn heel veel (vaste) planten die gek zijn op de zon, dus de keuze is reuze!

Standplaats
Een aantal jaren geleden, toen ik voornamelijk planten uitzocht op basis van ‘vind ik mooi’ in plaats van ‘voor welke grondsoort, standplaats, etc is dat plant geschikt’ zijn er redelijk veel planten gesneuveld. Dus, waarom het jezelf en de plant moeilijk maken, als het juist ook heel makkelijk kan zijn! Als je onder andere rekening houdt met de standplaats, grondsoort, zorgt voor extra water tijdens langere droge periodes dan zul je veel plezier hebben van de (vaste) planten! Als de zon/temperatuur ook nog een beetje meewerkt, dan gaat het helemaal goedkomen!

Experimenteren
Nog steeds blijf ik altijd een beetje uitproberen en experimenteren; zo staat bij mij de Herfstanemoon in de volle zon, terwijl deze plant veel beter op z’n plek zou zijn in de (licht)schaduw. Toch lijkt hij elk jaar mooier te bloeien, dus voorlopig laat ik hem lekker hier staan!

Wil je ook aan de slag met beplanting voor in de volle zon?
Hierbij een overzicht van de vaste planten die ik in de volle zon, aan de waterkant, heb staan:

Hertshooi; een wintergroene zomerbloeiende struik met prachtige gele besjes

Helemaal aan de linkerkant; Hertshooi!

Nepeta (Kattenkruid)

Nepeta (Kattenkruid), na de eerste bloei snoeien, dan is er kans op nog een tweede bloei!


Heuchera; één van mijn favoriete vanwege de prachtige kleur!


Sedum; deze foto is genomen in het voorjaar

Sedum; deze foto is genomen aan het einde van de zomer

Clematis; zorg ervoor dat de onderkant van deze klimplant in de schaduw staat

Herfstaster, de naam zegt het al; bloeit in de herfst

Ijzerhard; bloeit vanaf juli t/m ongeveer oktober

De leilindes zorgen hier voor wat natuurlijke schaduw. Zie je hoe mooi de Hersthooi achter in de hoek is?

Herfstanemoon; hoort dus eigenlijk niet thuis in dit rijtje van ‘volle zon beplanting’, maar heeft het hier bij ons goed naar z’n zin!

Momenteel zijn er nog diverse andere vaste planten toegevoegd aan deze ‘volle zon’ border, zodra deze in bloei staan zal ik deze foto’s ook met jullie delen! Het gaat hierbij om; verschillende soorten Salvia, Echte Valeriaan, Stokroos, Siergrassen.

Wat is jouw favoriete vaste plant voor in de volle zon?