Ik vind het heerlijk om lekker in de tuin bezig te zijn, met m’n handen in de grond te wroeten, zaaien of te borders te voorzien van een flinke laag bladeren. Maar net zo heerlijk vind ik het om gewoon op m’n gemakje in de tuin een boekje te lezen, een kopje koffie te drinken en genieten van de rust. Naast wat slepen met potten als er weer een tornado aankomt, tijdens extreem droge zomer de tuin voorzien van wat extra wat en wat kleine snoeisessies heeft mijn tuin niet veel onderhoud nodig.

Makkelijke plantenlijst
Nog steeds wordt er door velen gedacht dat het hebben en onderhouden van een tuin veel tijd kost. Ik ben van mening dat je dat zelf in de hand hebt! Mocht jij diegene zijn die ook graag geniet van een mooie, groene tuin maar daar niet teveel tijd voor (over) hebben, dan heb ik een makkelijke plantenlijst voor je samengesteld. Een lijst met planten die onderhoudsvriendelijk zijn, die niet veeleisend zijn qua grondsoort en die gewoon lekker hun ding doen; groeien & bloeien!

Herfstaster

Herfstaster:
Een sterke plant, die elk jaar weer terug komt. Bloeit van augustus tot aan de eerste nachtvorst; lekker lang genieten van een mooie border! Trekken bijen en vlinders aan, houden van een plekje in de volle zon of lichte schaduw en doen het ook prima in een pot. In het voorjaar alleen even de bruine/dode stengels afknippen en je kunt er weer maandenlang van genieten!

Kattenkruid
Kattenkruid

Nepeta (Kattenkruid)
Al vroeg in het voorjaar verschijnt er nieuw blad en bij ons in de tuin zijn er in mei de eerste paarse bloemetjes zichtbaar. Na de eerste bloei kun je deze plant een snoeibeurt geven, waardoor er kans is op een tweede bloei, hoe gaaf is dat? Kan behoorlijk groot worden als je niet snoeit, hou dit dus goed in de gaten qua ruimte in de border (bij ons kan hij lekker z’n gang gaan). Trekt bijen/vlinders aan en als je het blad kneust ruikt het een beetje naar pepermunt. Kan langdurige droge periodes goed aan, maar een beetje extra water kan nooit kwaad!
LET OP; trekt katten aan en zij kunnen in de plant gaan liggen en rollen.

Heuchera
Heuchera

Heuchera:
Bij milde winters behoudt deze plant zijn prachtige bladeren. Staat bij ons in de volle zon en heeft begin mei al de eerste prachtige stengels met roze bloemetjes. Werkt prima als bodembedekker waardoor onkruid geen kans heeft in jouw tuin! Als het blad na de winter er niet meer zo mooi uit ziet, kun je deze eraf halen, in het voorjaar verschijnt er vanzelf weer nieuw blad.

Vrouwenmantel

Vrouwenmantel:
Heeft een prachtig blad en zaait makkelijk uit. Zoals je op de foto kunt zien blijven de regendruppels als een soort van parels op het blad liggen. Bloeit met gele bloemetjes vanaf mei tot het einde van de zomer. Staat bij ons op een zonnige plek, maar kan eventueel ook een plekje in de schaduw krijgen. Ook bij deze plant kun je na de bloei de bladeren en bloemen afknippen, later zal er dan nog een tweede bloei plaatsvinden.


Skimmia japonica ‘Rubella’
Skimmia japonica ‘Rubella’
Skimmia japonica ‘Rubella’

Skimmia japonica ‘Rubella’:
De topper van onze tuin! 365 dagen lang is het genieten geblazen!
Wintergroen en zelfs winterbloeiend.
In het voorjaar verschijnen er heerlijk geurende witte bloemen, die (bij sommige soorten) worden opgevolgd door besjes. Richting het najaar komen er roodroze bloemknoppen die ook in de winter dus voor kleur in de tuin zorgen. Deze bloemknoppen en het prachtig groene blad worden zelfs verwerkt in kerststukjes. Snoeien is niet nodig, zorg wel voor voldoende water tijdens droge zomers. Wordt het blad wat geler? Dan voeg ik er (1x per jaar) wat (zelfgemaakte) zure grond toe aan de grond.


Hemelsleutel
Hemelsleutel
Hemelsleutel
Hemelsleutel

Hemelsleutel:
Als de meeste planten al zijn uitgebloeid, is het nog lang genieten van Hemelsleutel. In de late zomer komen er prachtige roze bloemen tevoorschijn, die zelfs in de herfst (als ze wat bruiner van kleur worden) nog prachtig om te zien zijn! In het voorjaar de bruine stengels verwijderen en je zult zien dat er al weer snel nieuw groen blad verschijnt! Is ook erg makkelijk te stekken door delen of scheuren.


Herfstanemoon
Herfstanemoon

Herfstanemoon:
Bloeit vanaf augustus tot laat in de herfst. Alweer vroeg in het voorjaar is er nieuw blad te zien. Heeft zich in onze tuin behoorlijk uitgezaaid, dus al vroeg in het voorjaar zag de border er gezellig groen uit. Houden van een plekje in de halfschaduw, maar doen het hier de afgelopen twee jaar in de zon eigenlijk ook best prima! Snoeien is niet nodig, let ook hier wel weer op genoeg water tijdens droge zomers!


Viburnum tinus
Viburnum tinus
Viburnum tinus

Viburnum tinus:
Samen met de Skimmia zorgt de Viburnum tinus voor een kleurige tuin tijdens de winter. Maar ook tijdens alle andere seizoen is het genieten; witte bloemen, besjes en wintergroen/bloeiend. Je raadt het al; ook de bijen/vlinders/vogels zijn blij als je deze Viburnum in je tuin hebt staan. Snoeien is niet nodig, let wel weer op genoeg water tijdens droge zomers.

Hertshooi
Hertshooi
Hertshooi
Hertshooi
Hertshooi

Hertshooi:
het begon met een klein stekje van mijn schoonmoeder en ondertussen zijn er meerdere exemplaren in de tuin verschenen. Blijft in de winter groen en al vroeg in het voorjaar verschijnt er nieuw blad. Staat hier in de volle zon waardoor er nu in mei al de eerste gele bloemetjes te zien zijn. Snoeien is niet nodig, wel voldoende water geven tijdens droge zomers.