Wie mij al langer volgt weet dat ik een hele grote wens voor in de tuin heb: een kas! (De wens van een paard(en) in de tuin heb ik maar even gelaten voor wat het is). Naast het (voor)zaaien moet het een plek worden waar ook de kuipplanten kunnen overwinteren en een plek waar ik even lekker kan ontspannen.

M’n zoektocht duurt ondertussen al een paar maanden. Ik wil zeker weten dat ik alles heb uitgezocht voordat ik tot de aanschaf van een kas over ga. Daarnaast moest er ook nog wel even gespaard worden! Al snel was ik uren aan het zoeken naar de perfecte kas, vroeg ik medetuinliefhebbers om hulp en deed ik bij Tuinidee2020 inspiratie op.

Mijn bevindingen deel ik graag met jullie:

Naast de perfecte kas, is ook de perfecte plek belangrijk! Laten we daar dus maar eens beginnen:

Plek:
Zet de kas goed in de zon (en dus niet in de schaduw van een ander gebouw of boom). Bij voorkeur met de kop z’n kant op het zuiden/zuidwesten (werd mij aangeraden).

Zorg dat er geen hoge objecten in de buurt van de kas staan (die bijvoorbeeld schade kunnen veroorzaken bij omvallen).

Houd ruimte om de kas heen vrij, zodat je er makkelijk omheen kunt lopen (om bijvoorbeeld iets schoon te maken of te reparen). Daarnaast zorgt een pad (tegels of grind) er weer voor dat er minder opspattend water tegen de kas is.

Ook de beplanting in de tuin om de kas heen kan profiteren van de kas door de warmte, weerkaatsing van het licht en het tegenhouden van wind.

Constructie:
Plaats de kas iets verhoogd, zodat bij hevige regenval de planten niet meteen onder water staan (en de wortels gaan rotten).

Zorg dat de constructie van de kas bestand is tegen (hevige) wind

Zet de kas vast aan de fundering.

Ga voor een kas die hoog genoeg is, zodat je ook binnenin gebruik kunt maken van de hoogte, door bijvoorbeeld (oppot)tafels/kweektafels te gebruiken

De kas:
Er zijn heel veel verschillende aanbieders als het om kassen gaat. Materiaal, uiterlijk en merk zijn een paar belangrijke onderdelen die de prijs bepalen.

Het blijft een kwestie van smaak; ga je voor een felle kleur of juist voor zwart? Tweedehands of nieuw? Standaardmaten of op maat gemaakt? Budget telt hierbij natuurlijk ook mee!

Bedenk goed waar je de kas voor gaat gebruiken; zo vind ik een kas met een gemetseld muurtje prachtig, maar zo’n muurtje laat geen zon/licht door waardoor het weer lastiger is om bijvoorbeeld andijvie of sla (op de grond) te verbouwen. Om in de winter te vertoeven tussen de kuipplanten is het dan wel weer ideaal, het muurtje houdt namelijk wel de warmte goed vast.

Let ook op extra handigheidjes zoals bijvoorbeeld een automatische raamopener.

Dakgoten zijn ideaal om regenwater op te vangen en regentonnen (of gieters) te vullen met regenwater.

Zorg dat er ruimte voor insecten is om in en uit te kas te komen

Indeling:

Maak een looppad in het midden, die niet helemaal tot het einde doorloopt (zodat je ook dat gedeelte kunt gebruiken om iets te kweken/planten)

Ik noemde het eerder al, maak gebruik van kweek/oppottafel(s) zodat je meer ruimte hebt om te kweken (en het is ook fijn om rechtop te kunnen tuinieren)

Zorg dat er ruimte is om gewoon eens lekker te zitten en te genieten van al het moois om je heen.

Deel de kas slim in; maak gebruik van hanging baskets, maak een ophangsysteem (in dit geval touw) om de tomaten de ondersteunen en kijk je hoe zo efficiënt mogelijk gebruik kunt maken van de ruimte (basilicum onder tomaten bijvoorbeeld)

Bijna iedere kaseigenaar vertelde mij:
‘Liever te groot dan te klein, spaar dus nog even door als je een kas ziet die volledig aan al jouw wensen voldoet, maar eigenlijk te duur is’.

Kijk voor meer kas-inspiratie eens bij onderstaande Instagramaccounts:

Floors Moestuin, Sjef du Jardin en Reneesgreenies

(dit artikel bevat geen producten die gesponsord zijn)