Jullie zien het steeds op mijn Instagramaccount @omdetuinleiden en op dit blog steeds vaker voorbij komen, het woord permacultuur! Er zijn vele boeken, studies en andere documentatie over, maar voor degenen die er nog niet eerder van gehoord hebben zal ik het op een makkelijke manier uitleggen;

▶Het gaat bij permacultuur om het werken MET de natuur in plaats van TEGEN de natuur in. Jij en de natuur werken dus samen.
Bijvoorbeeld door planten te gebruiken die ervoor zorgen dat er weer voor andere planten meer voedsel in de grond zit. Klaver is hier een mooi voorbeeld van!

▶Bij Permacultuur probeer je ook een balans te vinden tussen het bodemleven en alles dat op de bodem en daar weer boven groeit. Je laat de natuur haar gang gaan en dan ontstaat dit proces vanzelf.

▶Je kijkt naar welke planten elkaar versterken en hoe ze geplant moeten worden qua zon en wind. Dit houdt in dat je bij jouw tuinontwerp niet alleen kiest voor een paar mooie siergrassen en een groenblijvende haag, maar dat er ook ruimte is voor knollen en wortels, planten en zaden en fruit en noten.
Dus niet alleen maar kijken wat er qua kleur en hoogte goed bij elkaar past, maar het juist zo op elkaar afstemmen dat planten elkaar versterken, samen eventuele plagen tegen gaan en het beste uit elkaar naar boven halen.

▶Het gaat om het ontwerpen van de menselijke leefomgeving op een manier die ecologisch duurzaam en economisch stabiel is, dat willen we toch allemaal?

Wil jij graag een start maken met een permacultuur tuin:

★Laat dan het gevallen blad in de borders liggen (bescherming bodem + schuilplaats insecten + dit lokt weer vogels naar de tuin)
★Maak rommelhoekjes (voor insecten)
★Gooi geen snoeiafval in de groene afvalbak, maar verwerk het in de tuin (behalve als er ziekten in het snoeiafval zitten)
★Zorg voor meerdere lagen in de tuin:
Bloembollen/knollen, bodembedekkers, kruiden, klimplanten, struiken, lage bomen, hoge bomen
★Kies voor verschillende soorten beplanting en zorg dat er elk seizoen iets bloeit/bescherming biedt/voedsel biedt voor mens en dier
★Kies voor ook voor eetbaar (appelbomen, aardbeien, kruiden, etc)
★Kies voor biologische planten/struiken/bomen (vraag bij de kwekerij om SKAL-certificaat)
★Kies planten uit die elkaar versterken (zo heb ik verschillende soorten krokussen rondom de fruitbomen geplant. Deze krokussen bloeien in het vroege voorjaar én hebben veel nectar en stuifmeel; ideaal voor bijen en hommels dus. Met als gevolg bestuiving = bevruchting = fruit.)
★Behandel de bodem met heel veel liefde! De bodem is tenslotte de basis.
(niet spitten, bodem bedekt laten)
★GEBRUIK GEEN GIF/BESTRIJDINGSMIDDELEN

Maak van jouw tuin een (gezond) natuurgebied. Bij een gezonde tuin is er sprake van een stabiel ecosysteem waardoor alles is balans is. Veel plezier!

Wil je meer lezen over hoe je meer dieren in de tuin kunt krijgen? Kijk dan even hier!