Je hebt het misschien al vaker voorbij zien komen, het woord ‘Stinzenplanten’. Maar wat zijn Stinzenplanten eigenlijk?

Kastelen en landhuizen
Stinzenplanten zijn verwilderde sierplanten (vooral bloembollen/knollen), die vroeger werden geplant op (onder andere Friese) buitenplaatsen, rondom kastelen en landhuizen. Stins is Fries voor het woord ‘landhuis’ of ‘stenen huis’. Als je een ‘stins’ kon betalen, dan had je ook genoeg geld om voorjaarsbloeiers te planten.

Er zijn veel (historische) plekken waar bijvoorbeeld het voormalig landhuis niet meer staat, maar waar de stinzenplanten ieder jaar nog steeds prachtig bloeien!

Ga zelf aan de slag
Hoe leuk is het om in eigen tuin ook aan de gang te gaan met stinzenplanten en deze lekker hun gang te laten gaan in jouw tuin? Ook met een kleine tuin kun je ermee aan de slag! De bloembollen/knollen kun je na de bloei dus lekker in de grond laten zitten en als je kiest voor verschillende bloeiperiodes kun je er ook nog eens extra lang van genieten.

Hierbij enkele voorbeelden van Stinzenplanten:

Bloembollen/knollen:
Sneeuwklokjes
Sneeuwroem
Bosanemoon
Wilde narcis
Kievitsbloem
Zomerklokje
Lenteklokje
Winterakoniet
Wilde krokus
Vogelmelk
Gele anemoon
Wilde boshyacint
Voorjaarshelmbloem

KievitsbloemKies uiteraard alleen maar voor biologische bloembollen (zodat er geen gif in de grond komt), deze zijn verkrijgbaar bij bijvoorbeeld bloemoloog.nl of sterkebollen.nl

Vaste planten:
Maarts viooltje
Kruipend zenegroen
Judaspenning
Longkruid

Longkruid


Struiken:
Prachtframboos
Gele kornoelje
Sneeuwbes

Gele kornoelje

Welke van deze stinzenplanten is jouw favoriet?