Het is alweer april! Wat gaat de tijd, ondanks dat we met z’n allen thuis zitten en de dagen heel erg op elkaar lijken, hard zeg!
Omdat ik jullie graag elke maand wil voorzien van kleine tuin’opdrachten’ waar je ook nog eens heel erg blij van wordt, heb ik weer een nieuwe lijst voor jullie samengesteld!

Doe jij deze maand ook weer mee?! Hartstikke leuk om het op Instagram terug te zien, gebruik hiervoor de hashtag #tuingeluk en ik zal jouw bijdrage delen in mijn stories! Tot sne!l

Dag 1:
Start met het verzamelen van ideeën voor een echte plukbloementuin(tje). Bedenk welke bloemen (bijvoorbeeld Kattenstaart of Ridderspoor)
je hier graag wilt plukken, kijk waar in de tuin je dit kunt realiseren en start alvast met voorzaaien in bakken/wc-rollen op de vensterbank.

Dag 2:
Siergrassen waarvan het blad in de winter afsterft kunnen nu gesnoeid worden (en waarschijnlijk zie je al nieuw groen blad, pas op dat je dit niet mee snoeit!). Laat het snoeiafval liggen, zowel als verbetering voor de bodem als voor een schuilplaat/nestelplaats voor insecten.

Dag 3:
Geniet van de bloesem! Diverse fruitbomen komen in bloei en daarnaast stelen de prachtige magnolia’s ook de show! Foto’s maken mag, foto’s delen is nog leuker! 😉

Dag 4:
Geef planten in pot een grotere pot (indien nodig), met verse aarde. Vooral rondom de kluiten zit veel uitgeputte grond, schudt/haal dit er voorzichtig af en geef de planten weer een verse start!

Dag 5:
Wil je de hele zomer genieten van een kleurexplosie? Zaai dan ‘Spaanse Vlag’ ( Mina lobata ). Een prachtige (eenjarige) klimplant die met zijn prachtige kleuren en vormen de show (en jouw hart) zal stelen!

Dag 6:
Ga videobellen met een (tuin)vriendin en doe meteen een virtuele toer door de tuin. Misschien zelfs samen een kopje koffie/thee drinken?

Dag 7:
Maak een insectenhotel van restmateriaal hout (zonder splinters) en verzamel producten voor in het hotel uit de tuin (dennenappels, stro, takjes, bladeren)

Dag 8:
Gebruik dikke takken, stokken of ander natuurlijk materiaal om ondersteuning te maken voor klimplanten.

Dag 9:
De tuinmeubelen kunnen naar buiten! Maak ze schoon en zet ze meteen op de juiste plek, zodat je voortaan lekker hier kunt ontspannen en genieten van de heerlijke zonnestralen!

Dag 10:
Trakteer jezelf op een abonnement op een tuintijdschrift zoals; Groei & BloeiGardener’s World of Stadstuinieren.

Dag 11:
Pak een (tuin)tijdschrift en ga eens even lekker een half uurtje (of langer!) lezen en ontspannen buiten, in het zonnetje.

Dag 12:
Ga aan de slag met het scheuren van vaste planten (omdat ze te groot zijn geworden of omdat je er meer van wilt hebben), bijvoorbeeld Hemelsleutel of Hertshooi.

Dag 13:
Zorg voor kleur in de tuin; maak gebruik van planten met kleurige bloemen of juist prachtige bladkleuren! Of maak gebruik van gekleurde potten om het terras op te vrolijken.

Dag 14:
Is de tuin vol (of nou ja, wat is vol? Er kan altijd nog wel iets bij, toch?) Ga dan de hoogte in! Ga verticaal tuinieren en maak gebruik van saaie muren of schuttingen.

Dag 15:
Verdiep je eens in bladplanten, er zijn zoveel prachtige soorten!. Maak een keuze en laat deze bezorgen door een kwekerij bij jou in de buurt.

Dag 16:
Sluit een regenton aan. De planten zullen jou dankbaar zijn voor het kalkarme water!

Dag 17:
Ruim het tuinhuis op. Zorg dat je overal goed bij kunt en dat je alles weer netjes opbergt na gebruik.

Dag 18:
Vandaag is de eerste dag van de Nationale Bijentelling. Meedoen is eenvoudig, ook als je niet zoveel van bijen weet. Neem even een kijkje op de website, waar ze je stap voor stap meenemen bij het herkennen van soorten en tellen van bijen.

Dag 19:
Nationale Bijentelling dag 2. Ben je er gisteren niet aan toegekomen om mee te doen? Vandaag is er nog een kans! Kijk hier voor meer informatie!

Dag 20:
Geef de saaie schutting of muur een gave kleur! Bijvoorbeeld okergeel of perzikoranje. Geeft meteen een beetje een vakantiegevoel en je wordt er vrolijk van.

Dag 21:
Doe een rondje in de tuin en maak foto’s van alles wat al in bloei staat of waarvan de knoppen zichtbaar zijn. Altijd leuk om een tuindagboek bij te houden en zou kun je ook vergelijken met hoe het er vorig jaar eruitzag, waardoor je beter kun bekijken wat je wilt aanpassen/toevoegen.

Dag 22:
Vandaag is het Nationale zaaidag! Doe jij ook mee?
Kijk voor meer informatie op de website van The Pollinators.

Dag 23:
Plant een boom. Te ingrijpend voor nu? Snap ik helemaal! Ga dan eens lekker op zoek naar inspiratie, bijvoorbeeld via Pinterest of Instagram.

Dag 24:
Ga Lathyrus (siererwt) binnen voorzaaien, eind mei kunnen de plantjes lekker naar buiten en groeiende tot een prachtige klimplant. Sommige soorten verspreiden ook nog eens een heerlijke geur.

Dag 25:
Plaats een compostbak of maak plek voor een composthoop.

Dag 26:
Plant bodembedekkers, dit om ervoor te zorgen dat de grond niet uitdroogt (en daarnaast houdt het ook nog onkruid/bonuskruid tegen).

Dag 27:
Houd bij waar je voor volgend jaar graag tulpen of andere voorjaarsbloeiende bloembollen geplant wil hebben. Zo weet je straks in de herfst precies waar je de bollen kunt planten.

Dag 28:
Deze blijft elke maand terug komen; drink jouw koffie/thee eens buiten in plaats van binnen!

Dag 29:
Bekijk dat gedeelte van de tuin waar je vorig jaar iets minder tevreden over was of het gedeelte wat eigenlijk niet gebruikt worden/soort van vergeten is. Hoe kun je dit verbeteren zodat ook je ook van dit gedeelte optimaal gebruik kunt maken?

Dag 30:
Sommige zomerbollen kunnen al in de volle grond geplant worden (let hierbij goed op de handleiding/beschrijving).
Bij Dahlia’s wacht men bijvoorbeeld tot na IJsheiligen met het planten.