Uren heb je gezocht naar inspiratie voor jouw perfecte tuin. Duizenden foto’s heb je verzameld, aantekeningen gemaakt en kleurenanalyses uitgevoerd.
Maar, waar moet je nu beginnen om dit plan te laten slagen? ‘De tuin aanpakken’ is namelijk nogal een grote opdracht en ik snap dat je dan al snel door de bomen het bos niet meer ziet!
Bij alle plannen hoort een goede voorbereiding en dat geldt ook voor het maken en uitvoeren van een tuinontwerp. Om je goed voorbereid aan de slag te laten gaan heb ik 5 opdrachten voor je. Ze zijn redelijk makkelijk uit te voeren en zullen ervoor zorgen dat jouw tuinontwerp (en het uitvoeren ervan) een succes gaat worden.
1. Grondsoort
Weet jij uit wat voor grondsoort jouw tuin bestaat?
Er zijn 3 meest voorkomende grondsoorten die je in de tuin kunt aantreffen (leem, zand en klei). Bij zandgrond voelt de grond heel korrelig aan en kun je het maar moeilijk bij elkaar houden als je het probeert te kneden. Als je er wel makkelijk een bal van kunt kneden, weet je bijna zeker dat je te maken hebt met kleigrond. Leemgrond kun je herkennen aan de opvallende geelrode kleur. Je kunt uiteraard ook een mengsel van meerdere soorten aantreffen
Vind je het lastig om te bepalen wat voor grondsoort(en) er in jouw tuin voorkomen? Er zijn tuincentra waar je een (gratis) bodemtest kunt laten doen. Vul diverse zakjes op verschillende plekken in de tuin met grond en neem deze mee naar het tuincentrum bij jou in de buurt (wel even van te voren navragen of het mogelijk is) en je bent weer een stap dichterbij jouw droomtuin! Je kunt uiteraard ook altijd een mede tuinliefhebber om hulp vragen.
Ga voor het meer tips over (en het optimaliseren van) het bodemleven naar: Tuinieren op zandgrond.
2. Zuurtegraad
Van de ene test, meteen door naar de andere; het testen van de zuurtegraad (pH-waarde) van de bodem.
Met de pH-waarde wordt de zuurtegraad van de bodem aangegeven. De pH-waarde kan liggen tussen de 1 en 14. Hoe lager het cijfer, hoe zuurder de grond. Bij een neutrale grond ligt de pH rond de 7.
Een belangrijke test dus en ook een belangrijk onderdeel bij het bepalen van de juiste beplanting. Zo staan kalkminnende planten (zoals Herfstanemoon of Clematis) graag in een bodem met een hoge pH waarde. zuurminnende planten (zoals een Skimmia) staan daarentegen graag in een zure bodem. De pH waarde van een zure bodem is laag.
Er zijn producten, zoals pH test strips (bijvoorbeeld PH-strips van Ecostyle) en pH meters om de pH waarde van de grond vast te stellen. Deze testen kun je zelf uitvoeren.
3. Ligging van de tuin
Hoe is de ligging van de tuin? Een tuin op het noorden heeft (afhankelijk van de diepte van de tuin) andere soort beplanting dan een tuin op het zuiden. Planten/struiken die dol zijn op zon, maak je natuurlijk niet blij in een tuin met bijna de hele dag schaduw.
Daarnaast dien je er ook rekening mee te houden dat de hoeveelheid schaduw in de winter en zomer kan verschillen. Dit heeft te maken met de stand van de zon (die is in de winter minder hoog). Heb je een beplanting wat houdt van volle zon en die in de zomer nog wel wat zon krijgen, maar in de winter praktisch helemaal niet (omdat de zon niet boven naastgelegen woningen uitkomt) dan vrees ik dat deze planten niet heel blij gaan worden op deze plek.
Zo heb ik een jaar lang op meerdere momenten in de week bijgehouden waar er zon en waar er schaduw in de tuin was. Zo had ik een mooi overzicht van de hoeveelheid zon/schaduw per seizoen en kon ik de beplanting daarop aanpassen. Zo kwam ik erachter dat een van de Hibiscussen slecht groeide (en bloeide) door de hoeveelheid schaduw van meerdere bomen. Deze Hibiscus heeft nu een nieuwe plek gekregen, om aan te sterken in het zonnetje!
4. Wat ga je hergebruiken?
Loop een rondje in de tuin; welke materialen/onderdelen wil je hergebruiken en om welke manier? Tegels kun je weer gebruiken als bestrating, maar misschien wil je van de vlonderplanken juist wel een tafel of schuilplekje voor de kinderen (of dieren) maken. Het loont om eerst eens goed te kijken naar al het materiaal wat zich al in jouw tuin bevindt, voordat je alles nieuw gaat aanschaffen.
5. Hoe is de omgeving?
Onze huidige tuin ligt aan prachtig water met verschillende grassoorten/riet. Wij vonden het belangrijk om de kleuren, vormen en structuren van de omgeving terug te laten komen in de tuin. Hierdoor wordt de omgeving een verlengstuk van jouw tuin, waardoor de tuin ineens een heel stuk groter lijkt! Zo hebben wij diverse siergrassen geplant, matchen de kleuren groen met veel groen uit de tuin en de verschillende teracotta potten (en buitenhaard) kleuren goed bij het riet aan de waterkant.
Maak dus gebruik van die mooie klimplant van de buren die een beetje over de schutting komt, geniet van de prachtige bomen op de erfgrens of een prachtig uitzicht.