Ik ben dol op mijn tuin. Alle potten met prachtige planten horen daar natuurlijk ook bij! Doordat je de potten makkelijk een andere plek (en beplanting) kunt geven, kun je jouw tuin meteen een heel ander effect geven. Hoewel tuinieren in potten wel wat meer aandacht vraagt en verzorging nodig heeft dan het tuinieren in de volle grond, is het toch zeker de moeite waard om het eens uit te proberen.

Je zult het niet geloven, maar dit was een prachtige, zonnige dag midden in de winter!

Vandaag deel ik met jullie waarom ik zo dol ben op mijn ‘Potterietuin’ en waar je op moet letten als je aan de slag gaat met potten in de tuin.

Wat is er zo leuk aan tuinieren in potten?
Het is zo fijn dat je alle kanten op kunt; potten zijn makkelijk te verplaatsen (mits ze niet te zwaar zijn uiteraard), je kunt de omstandigheden in de pot zelf bepalen (grondsoort) en je kunt lekker los gaan met kleuren, vormen en allerlei soorten beplanting!

Direct effect
Je kunt vrij snel een saai hoekje of ongezellig gedeelte van de tuin weer leven inblazen door gebruik te maken van planten in potten. Maak gebruik van verschillende kleuren potten, en je zult zien dat het al snel een ‘gezellig geheel’ vormt.

Ik ben dol op kleur, zowel bij de beplanting als de potten!

Creativiteit
Leef je uit; maak gebruik van verschillende kleuren potten of ga juist voor ‘een kleur. Kies je voor allemaal verschillende soorten kruiden of ga je juist voor allemaal soorten bladplanten? Of juist alles door elkaar? Alles kan en mag! (zolang je maar wel rekening houdt met de standplaats)

Experimenteren
Omdat je zelf de grondsoort in de pot kunt bepalen, kun je met veel meer verschillende soorten planten aan de slag. Denk bijvoorbeeld aan Skimmia’s die van zure grond houden of planten die het goed doen op een droge grondsoort (terwijl jouw tuin juist uit kleigrond bestaat).

Hier ging aan de slag met een winters thema!

Aanpassen
Ben je toe aan een andere kleur in de tuin? Wil je wat meer hoogte creëren of ga je lekker met de seizoenen mee en pas je de beplanting daar op aan; er is altijd wel een plekje voor een prachtige plant/struik in pot!

Geur
Ik ben dol op heerlijke geuren in de tuin. Zo heb ik diverse planten in potten bij mijn favoriete (zit)plek staan, die een heerlijke geur verspreiden. Wanneer ik dan lekker ontspannen geniet van een zomerse avond (of winterse ochtend) kan ik meteen genieten van de heerlijke geuren die sommige planten verspreiden. En heb je ineens een andere favoriete (zit)plek? Dan verhuizen de potten en planten lekker mee!

Ga aan de slag met verschillende soorten potten, beplanting en creëer hoogte!

Waar moet je allemaal op letten bij tuinieren in potten?
Hierbij wil ik nogmaals aangeven dat tuinieren in potten wel iets meer aandacht vraagt dan tuinieren in de volle grond (denk bijvoorbeeld aan water geven of zorgen voor bescherming tijdens vorst). Met de nodige voorbereiding is dat uiteraard geen enkel probleem!

Water geven
Daar waar ik me bij de beplanting in de volle grond nooit druk hoef te maken (extreme droogte uitgesloten), moet dat bij tuinieren in potten wel; ervoor zorgen dat de grond/wortels niet uitdrogen. Probeer de grond vochtig te houden, maar juist weer niet kletsnat.

Als het langere tijd gaat vriezen, krijgen de potten een plekje onder het afdakje.

Vorst
Zodra er langere tijd vriezend weer wordt verwacht, is het tijd om voorbereidingen te treffen om te voorkomen dat de planten in potten het niet overleven (en de potten stukvriezen). Zet de potten en planten op een beschutte plek, het liefste ook onder een afdak. Een plek in een kas of serre zou ook ideaal zijn! Zorg dat de potten iets hoger komen te staan, bijvoorbeeld door houtblokjes onder de potten te leggen. Hierdoor kan het water beter weglopen en staan de wortels niet direct in contact met de koude ondergrond. Let op: niet alle potten zijn bestand tegen (vries)kou!

Zon
Zet de potten op extreem warme (en droge) dagen of tijdens een hittegolf in de schaduw. Dit kan voorkomen dat de bladeren verbranden en de grond volledig uitdroogt. Tijdens deze extreem warme dagen helpt het ook om een schoteltje met water onder de potten te zetten, zo is de plant (en grond) altijd voorzien van water om de dagen door te komen.

Gewicht
Ga je aan de slag met grote potten, zorg dan dat je deze (voordat je ze gaat vullen met potgrond) meteen op de juiste plek zet. Dit voorkomt onnodig sjouwen.

Sommige potten hebben al meerdere openingen, soms moet je ze zelf nog boren!

Afwatering
Zorg dat de potten voldoende openingen hebben waardoor het water weg kan lopen, dit voorkomt dat de wortels gaan rotten. Daarnaast vul ik de potten altijd eerst met restanten van andere (teracotta) potten of met kiezelstenen/grind, dit zorgt tevens voor een betere afwatering (omdat er geen potgrond direct voor de openingen kan komen).

Dompelbadje
Voordat je de planten in de potten en potgrond plaatst, dompel ze dan eerst goed onder water (in bijvoorbeeld een emmer) en laat ze ongeveer een uur in het water. De wortels zijn dan voorzien van genoeg water voor een goede start!

Let erop dat er geen schaduwplanten in de volle zon staan (en andersom)

Standplaats
Ook voor planten in potten geldt; plaats geen schaduwplanten in de volle zon! Of zonliefhebber in de schaduw. Daar worden de planten niet blij van, en jij uiteindelijk ook niet! Houd dus rekening met de juiste plek.