Laten we eerlijk zijn; (bijna) iedereen wil graag een tuin die meteen af is, maar (bijna) niemand wil weken aan energie steken in het maken van een tuinontwerp. Een jaar is voldoende om een tuin goed te leren kennen en de ruimte optimaal te kunnen benutten. Een jaar klinkt heel lang, maar wat is een jaar als je er daarna misschien wel 30 jaar van het perfecte tuinontwerp kunt genieten!?

Er zijn zoveel onderdelen waar je bij het maken van een tuinontwerp op moet/kunt letten, vandaag neem ik een paar simpele basisonderdelen met je door;

Functies
Wat gaat er in jouw tuin allemaal gebeuren? Heb je kinderen die er lekker in moeten kunnen spelen? Wil je elk weekend met grote gezelschappen bbq-en of is het juist belangrijk dat er ook groente en fruit verbouwd kan worden? Wat zijn de belangrijkste functies in jouw tuin en hoeveel ruimte is er voor elke functie?

Een spelend kind, fijne zitplekken en veel planten/struiken; de belangrijkste functies in onze tuin!

Wind(richting)
Waaien doet het (gelukkig) bijna altijd. Aan de kust waait het vaak harder dan in het midden van het land. Wil je graag een zitplek creeren uit de wind? Of vind je het bij zomerse temperaturen juist wel lekker om een terras te hebben waar ook een lekker briesje kan komen? Hou er met beplanting bijvoorbeeld rekening mee dat niet elke plant/struik dol is op tocht en dat er planten zijn die niet sterk genoeg zijn voor dagenlang harde wind.

Zon
Heb je de hele dag zon in de tuin? Waar wil je in het herfstzonnetje zitten en waar wil je juist in de schaduw zitten tijdens tropische dagen? Hou er tevens rekening mee dat de zon in de herfst/winter minder hoog staat, waardoor de schaduwen anders zijn dan in de zomer.

In de zomer zitten we hier heerlijk aan het water!

Ligging tuin t.o.v. het huis
Hoe kom je vanuit huis in de tuin? Heb je bijvoorbeeld aan de voorkant van jouw huis een buitenruimte? Of ligt de tuin juist aan de zijkant van het huis? Heb je grote openslaande deuren die toegang geven tot de tuin of kom je via de bijkeuken in de tuin? Zodra je van binnen naar buiten gaat, wat wil je dan zien in de tuin?

Gebruik maken van omgeving
Hou met het tuinontwerp ook rekening met de ruimte buiten de tuin. Staan er bijvoorbeeld prachtige bomen in het park die grenst aan jouw tuin, betrek deze dan bij jouw tuin. Zo betrek ik bijvoorbeeld onze tuin bij het water wat grenst aan onze tuin door gebruik te maken van siergrassen, die een goede match zijn met het riet aan de waterkant.

Een oude foto, maar je kunt hier wel goed zien dat de omgeving prachtig is en je dus mee kunt nemen in het ontwerp

Afscheidingen
Ik zie het maar al te vaak; kale schuttingen die meteen de aandacht (op een negatieve) manier trekken. Ik snap nooit zo goed waarom men zo duidelijk wil aangeven waar een tuin eindigt (en waar die van de buren begint). Veel spannender is het om een groene schutting te hebben, waarvan niet helemaal duidelijk is waar jouw tuin eindigt en die van de buren begint. De tuin lijkt hierdoor ook nog eens groter! Hebben jouw buren bijvoorbeeld een klimplant waarvan er een gedeelte in jouw tuin komt, maak hier dan juist gebruik van in het ontwerp (in plaats van het te snoeien).

Ruimte verdelen
Hoe klein de tuin ook mag zijn, zorg dat je de ruimte verdeelt in verschillende zones. Richt elke zone anders is, zodat als je door de tuin heen gaat, de nieuwsgierigheid steeds wordt gewekt en de aandacht wordt getrokken bij het ‘betreden’ van een volgende zone.

Terrassen
Ook hierbij zou je eigenlijk een jaar lang eens goed moeten bijhouden welke plekken nou het beste zijn voor het aanleggen van een terras. Zo zitten wij bijvoorbeeld in de herfst dichterbij het huis (beschut) en in de zomer dichtbij het water (koelte). Bijna standaard wordt er een terras aangelegd tegen het huis aan, maar dat wil niet altijd zeggen dat dit de beste plek is!

Niveauverschillen
Ook hierbij maakt het niet uit hoe klein of groot de tuin is, dankzij niveauverschillen lijkt een tuin groter! Denk bijvoorbeeld aan trapjes, een vlonder of een verhoogd (of juist verlaagd) terras of plantenbakken.

Het terras aan het water krijgt een speels effect door het niveauverschil

Beplanting
Het allerbelangrijkste en allerleukste onderdeel; beplanting! Ga je voor minimaal onderhoud? Welke kleuren vind jij mooi? Welke planten kunnen het beste tegen veel (of juist weinig) zon? Let ook hierbij weer op niveauverschillen.

Opvallende kleuren en niveauverschillen door de leilindes

Er zijn natuurlijk nog heel veel andere belangrijke onderdelen bij het maken van een tuinontwerp, maar ik hoop je met bovenstaande punten je een beetje op weg te hebben kunnen helpen!