Een van de dingen die ik deze maand in de tuin ga doen is het snoeien van de volwassen appelbomen. Dit is onder andere nodig om de groei van takken met vruchtvorming te stimuleren (terwijl ik dit typ krijg ik trek in een appel!) en het bevordert de groei van de boom.

Ik heb voor jullie een paar (basis)tips voor het snoeien van een volwassen appelboom, maar als je dit nog nooit eerder hebt gedaan laat dan in ieder geval iemand die er verstand van heeft meekijken om te voorkomen dat je dit jaar zonder appels komt te zitten!


Snoeitips:

✂Ga aan de slag met goed gereedschap; in ieder geval een scherpe snoeischaar, takkenschaar en -zaag;

✂Snoei niet tijdens vorst omdat de snoeiwonden dan minder makkelijk kunnen herstellen;

✂Ook ga ik niet in de regen aan de slag, niet omdat ik niet nat wil worden maar omdat als de snoeiwonden lang nat blijven kunnen deze infecteren;

✂Weet het verschil tussen bloesemhout en waterlot:
-Bloesemhout: dit zijn korte takjes met bloemknoppen waar bloemen en uiteindelijk appels groeien. Je kunt dus wel raden wat er zou gebeuren als je al het bloesemhout weghaalt..
-Waterloten: takken van de appelboom die (snel) omhoog (verticaal) groeien. Hier groeien dus (bijna nooit) appels aan en deze lange takken kun je wél snoeien (terugsnoeien tot aan de hoofdtak).

Bloemknop

✂Weet ook het verschil tussen bloemknoppen en bladknoppen:
Een bloemknop staat op een tak en een bladknop ligt op een tak. Bloemknoppen zijn ook iets dikker dan bladknoppen;

✂Zorg voor een open kroon (er zou een duif doorheen moeten kunnen vliegen), zo is er minder kans op schimmels en kunnen de vruchten goed rijpen;

✂Snoei bij takken altijd boven een knop die naar buiten wijst om te voorkomen dat er takken naar binnen groeien (en er geen open kroon meer is)

✂Takken die wel naar binnen zijn gegroeid, snoei je alsnog;

✂Zorg voor een schuine snoeisnede om de takken minimaal te ‘verwonden’;

✂Controleer op beschadigde, oude en zieke/dode takken en snoei deze;

✂Takken die elkaar kruizen dien je ook te snoeien om te voorkomen dat ze wonden maken wanneer ze langs elkaar schuren;

✂Verwijder takken die onderaan de stam beginnen te groeien;

✂Laat takken horizontaal groeien en niet teveel omhoog (verticaal), behalve natuurlijk de hoofdstam. Op deze manier kan er meer licht bij komen en horizontale groeiende takken zullen meer bloemknoppen maken dan verticale takken. Meer bloemknoppen betekent meer oogst!

Klik hier als je meer lezen over tuinieren in de winter of als je aan de slag gaat met een tuinontwerp en je nog op zoek bent naar beplanting voor een fantastische wintertuin!