Misschien heb je er al eens van gehoord; buren of kennissen helpen elkaar (bijvoorbeeld door het uitlenen van spullen of ruilen van producten) en geven elkaar daar in plaats van geld, waardering voor.

Het gaat dus vooral om een duurzame omgang met elkaar. Geld is niet belangrijk, relaties wel!

Wat is LETS?
LETS staat voor ‘Local Exchange and Trading System’ en is overgewaaid vanuit Canada. Het staat voor een manier van samenwerken waarbij geen gebruik wordt gemaakt van geld, maar wel van waardering.

Bij het samenwerken kun je denken aan het ruilen van producten, uitwisselen van goederen, het verlenen van diensten of iets wat je teveel/over hebt weggeven aan een ander.

Het lijkt mij fantastisch om binnen gemeente Schagen een GROENE LETS op te starten, waarbij alles in het teken staat van vergroenen. Denk bijvoorbeeld aan het uitwisselen van groene kennis, het uitlenen van materiaal om te vergroenen of het ruilen van stekjes. Iedereen is van harte welkom!

Het LETSEN (zo noem je het samenwerken bij LETS) gebeurt niet op een manier van ‘ik doe iets voor jou en jij iets voor mij’, maar juist op een ‘ik doe iets voor jou, jij doet iets voor een ander en nog een ander doet iets voor mij’. Ik wil hiermee de groene ‘relaties’ binnen Schagen versterken en misschien wel zelfs groene vriendschappen laten ontstaan. En uiteraard Schagen nóg groener maken; het helen van de aarde begint tenslotte in jouw tuin!

Meedoen
Ben jij woonachtig in gemeente Schagen en heb jij groene kennis, materiaal, stekjes of kun jij op een andere manier bijdragen aan het vergroenen van Schagen? Sluit je dan vooral bij ons aan, samen maken we het verschil!

Stuur me even een mail via marleen@omdetuinleiden.com en geef aan wat jouw groene bijdrage zou kunnen zijn!

Aftrap
Zelf wil ik natuurlijk ook een groene bijdrage leveren en ik zal de komende tijd inwoners van gemeente Schagen voorzien van een kosteloos groen consult (ongeveer 90 min) waarbij ik in jouw tuin ga kijken hoe je optimaal kunt vergroenen, geef ik tips over klimaattuinieren en geef ik je groene handvatten zodat je ‘door de bomen het bos weer ziet’.

Mijn groene droom hierbij is dat ik eigenaren van een tegeltuin help aan een groen tuinontwerp, iemand anders een groene bijdrage kan leveren door het aanleveren van stekjes, weer een andere inwoners zijn materiaal uitleent en weer iemand anders helpt bij het beplanten en wéér iemand anders ons voorziet van een lekkere (gezonde) maaltijd. En zo is het groene cirkeltje weer rond!

Dus meld je vooral aan via marleen@omdetuinleiden.com en ik hoop dat we samen een groen én sociaal Schagen op de kaart kunnen zetten!

Veel liefs,
Marleen