Het gaat niet zo goed met de bij, en dan voornamelijk met de wilde bij zoals metselbijen en zandbijen (honingbijen zijn geen wilde bijen, deze worden door mensen gehouden voor de honing en voor de bestuiving van gewassen in de landbouw). En dat is jammer, want wilde bijen zijn een graadmeter voor een gezond milieu!

Wilde bijen
De meeste wilde bijen zijn solitair (leven dus niet in een groep maar alleen) waarbij ze al het werk dus zelf moeten doen (nestelen, voedsel zoeken) waarbij het dus fijn is als ze op korte afstand zowel een nestelplek én voldoende voedsel hebben!

Gehoornde metselbij


Door onder andere het gebruik van ☛bestrijdingsmiddelen (zowel particulieren als bedrijven) en het ☛tekort aan bloemen voor stuifmeel/nectar neemt het aantal bijen jaar na jaar steeds meer af.

Wat kun jij doen om (wilde) bijen te helpen?

 • Stop per direct met het gebruik van bestrijdingsmiddelen. Dat geldt niet alleen voor in de borders of in het gras, maar ook chemische middelen die je gebruikt om jouw tegels of tuinset schoon te maken.
 • Koop alleen nog maar planten en bloembollen die bij een biologische kwekerij vandaan komen.
 • Kies beplanting die geschikt is voor bijen:
  Planten/bloemen (zoals ijzerhard, zonnekruid, korenbloem, cosmos, zonnebloem, asters, dropplant en kies bij voorkeur ook voor inheems zoals; grote kattenstaart, fluitenkruid, klokjesbloem, beemdooievaarsbek, duizendblad of gevlekt longkruid )
  Bomen (zoals bijenboom en honingboom)
  Fruitbomen (zoals appel, peer en zoete kers)
  Fruit (zoals aardbei, gewone braam en japanse wijnbes)
  Struiken (zoals vuurdoorn en struikklimop)
  Bloembollen (zoals krokussen, kievitsbloemen en wilde boshyacint)
  Klimplanten (zoals klimop, klimhortensia of wingerd)
  Hagen (zoals hulst of sleedoorn)
 • Ga aan de slag met een groen dak (met sedum) of maak een groene gevel (klimop)
 • Ga je een plukbloemenborder aanleggen, vergeet dan ook de Dahlia’s niet! Deze bloeien tot ver in het najaar en je maakt de bijen er ook nog eens heel blij mee! Kies dan voornamelijk voor de enkelbloemige varianten, daar kunnen de bijen beter bij het voedsel.
 • Zorg voor een iets lagere border (buienborder) met planten waar het water terecht kan tijdens hevige regenbui. Voor bijen is dit de ideale plek om af te koelen of om water te verzamelen.
 • Oogst niet alle groenten in jouw moestuin, maar laat er een paar bloeien (zoals prei of radijsjes)
 • Heb je een (klein) balkon kies dan voor kruiden (bieslook, tijm, salie of rozemarijn) en bloemen (muurbloem, kerstroos of struikveronica) in bakken en plaats er tevens een insectenhotel bij.
bloeiende bieslook
 • Laat het gras hoger en maai eens wat minder vaak zodat bijen hier voedsel en beschutting kunnen vinden
 • Laat madeliefjes, klavers en paardenbloemen in het gras staan
  (wist je trouwens dat paardenbloemen niet zomaar in jouw tuin verschijnen? Vaak is de bodem niet van optimale kwaliteit en gaat de paardenbloem jou hierbij helpen, hoe fijn is dat!)
 • Gebruik je een gedeelte van het gras niet? Maak er dan een bloemenweide voor wilde bijen van met behulp van zaden van witte tijm, klavers, muskuskaasjeskruid, dagkoekoeksbloem of scherpe boterbloem.
 • Laat een paar rommelhoekjes in de tuin ontstaan van takken, bladeren en snoeiafval, waar bijen kunnen schuilen/nestelen. Sommige hommels nestelen bijvoorbeeld in een verlaten muizennest.
 • Er zijn gemeenten waar je het gemeentegroen voor jouw/naast jouw woning kunt adopteren om er een bijvriendelijke plek van te maken. Kies dan bijvoorbeeld voor gewone smeerwortel, beemdkroon, prachtkaars of stokroos.
 • Heb je geen tuin maar zou je eventueel wel een geveltuin kunnen creëren? Vraag bij de gemeente na wat de mogelijkheden zijn.
 • Maak zelf een insectenhotel. Ik schreef hier eerder al een artikel; kijk hier als je meer wilt lezen over een insectenhotel en hoe je deze kunt maken.

❈❈!BONUS! Bijkomend voordeel van een bijvriendelijke tuin:
Jouw tuin is klimaatbestendig (bomen zorgen voor schaduw tijdens een hittegolf, beplanting zorgt ervoor dat het water beter weg kan tijdens hevige regenbui)!

Wat doe jij om de bij een handje te helpen?