Mijn tuin staat vol met (vaste) planten, waarbij elke plant (of struik) zijn eigen kwaliteiten heeft. Lange bloeitijd, het produceren van bessen, prachtige kleuren, etc. Ook zijn er diverse planten in mijn tuin te vinden die onder andere opvallen door hun prachtige bladeren.

Hierbij mijn top 6 van (vaste) planten en struiken die, naast dat ze ook nog eens schitterend bloeien, voorzien zijn van prachtige bladeren;

Brunnera ‘Silver heart’
Met een tuin op het zuiden is er niet altijd evenveel schaduw te vinden in onze tuin. Onder de bomen is er echter voldoende schaduw; een prima plek voor deze Brunnera ‘Silver heart’. Het zijn vooral de ruwe, groene grijze bladeren die opvallen. Juist in de schaduw lijkt het alsof de bladeren licht geven! Bloeit in mei en juni met kleine blauwe bloemetjes.

Thalictrum ‘Black stockings’
Toen ik op zoek was naar ‘iets met kleur voor in de schaduw’ adviseerde de eigenaar van de kwekerij, waar ik regelmatig kom, deze Thalictrum ‘Black stockings’. Naast de talloze, prachtige paarse bloemetjes is ook het blad wat opvalt; grote hoeveelheden bladeren die prachtig blauwgroen van kleur zijn. De bladeren zien er heel teer uit, maar zijn toch zeer stevig!
Naast het prachtige blad, donkere stengels met talloze paarse bloemetjes (aan het begin van de zomer) is het ook nog eens een aantrekkelijke plant voor bijen en vlinders.

Blaasspirea (Physocarpus Darts Gold)
Deze prachtige blaasspirea ‘redde’ ik afgelopen voorjaar uit de afprijshoek. Ik kom niet vaak bij tuincentra (ik ga liever naar een kwekerij), maar als ik er dan ben dan voel ik altijd de drang om alle planten en struiken uit de afprijshoek te ‘redden’. Hoe graag ik het zou willen, niet alles kan mee.
Toch nam ik deze blaasspirea (2 stuks) wel mee. Tot op heden heb ik daar geen spijt van gehad! Deze prachtige struik met schitterende gele bladeren heeft mij rijkelijk beloond door in de zomer prachtig te bloeien met wit-roze bloemen. Ik gaf ze beiden een plekje in de halfschaduw, tussen andere planten en struiken met donkere bladen. Juist hierdoor viel het prachtige citroengele blad nog meer op! Snoeien is nodig en is tevreden met (bijna) alle soorten grond.

Phlomis russeliana (Brandkruid)
Deze ‘etageplant’ bloeit en groeit in verschillende lagen. Naast de prachtige gele bloemetjes die als een krans om de stengels heen groeien is ook het blad een plaatje. Prachtige grote groene bladeren, die ook (niet al te strenge) winters zorgen voor kleur in de tuin. Daarnaast geven deze grote bladeren onkruid geen kans, waardoor het een win-win-situatie is!
Houdt van een plekje in de zon (of lichte schaduw).

Duizendknoop (Persicaria)
Al in het voorjaar verschijnen de prachtige, grote groene bladeren. Pas later volgen de stengels met rode, roze of witte bloemaren. Ik ben dol op de hartvormige bladeren, waarbij het uiteinde vlijmscherp lijkt! Dat al deze prachtige ook nog eens heel goed het onkruid tegenhouden is natuurlijk mooi meegenomen. Houdt van een plek in de zon of halfschaduw en kan in korte tijd best wel groot worden, hou hier dus rekening mee bij het bepalen van de juiste plek in de tuin.

Heuchera (Purperklokje)
Er zijn heel veel soorten Heuchera die vooral bekend staan om hun prachtige bladeren. Van lichtgroen tot bijna zwart en alles daar tussenin; voor ieder wat wils! Kan zorgen voor een rustige uitstraling of ingezet worden als een soort van overgang tussen verschillende soorten beplanting. Is ook geschikt om in potten te planten, dus ook op het balkon kun je je uitleven! Blijft in het najaar en (niet al te strenge) winters het blad houden; een aanrader als je ook in deze seizoenen kleur in de tuin wilt laten terug komen.

Van welke planten of struiken vindt jij het blad prachtig om te zien?