Zaaien:
Hiervoor heb je wel wat geduld nodig, maar het eindresultaat mag er zijn; zaaien. Met slechts een zakje zaden (afhankelijk van wat je gaat zaaien, gemiddeld betaal je ongeveer 2,99 voor een zakje met zaden) kun je heel veel groen kweken. Eenjarigen bloeien al hetzelfde jaar, de meeste vaste planten het jaar erop.

Stekken:
Kijk in de tuin welke planten er vermeerderd (door bijvoorbeeld stekken of scheuren/delen) kunnen worden en neem deze mee naar een stekjesruil. Zo kun je met een dichte portemonnee de tuin toch weer voorzien van nieuwe beplanting.

Jong groen:
Je kunt bij een kwekerij kiezen voor grotere planten of struiken. Goedkoper is om jonge planten/struiken aan te schaffen. Uiteraard duurt het dan wel iets langer voordat deze de grootte hebben van volwassen planten en struiken, maar voor je het weet is er weer een jaar voorbij en zijn de planten en struiken al flink gegroeid!

Bestrating:
Mocht je aan de slag gaan met bestrating, kijk dan eens of je de huidige tegels kunt hergebruiken. Soms worden er ook gratis (grote) hoeveelheden tegels aangeboden via Marktplaats of Facebook! Wel even zelf een aanhanger en een paar sterke vrienden/vriendinnen regelen.

Voor het aanleggen van een pad kun je ook houtsnippers of grind gebruiken. Dit laat ook een stuk beter regenwater door!

Tuinmeubelen:
Qua tuinmeubilair is de keuze reuze! Let er op dat het naast smaak, ook functioneel moet zijn. Je moet er tenslotte lekker op kunnen uitrusten, makkelijk in onderhoud zijn en makkelijk te verplaatsen zijn. Op Marktplaats kun je kijken voor 2e hands meubelen of maak zelf een meubel van restmaterialen.

Gebruik maken van regenwater:
Naast dat het opvangen van het regenwater heel goed is om wateroverlast te voorkomen. is het ook nog eens gratis(!) water! Water wat je heel goed kunt gebruiken om de planten/tuin water te geven of ramen te lappen. Regenwater is kalkarm, iets waar (de meeste) planten veel liever hebben dan water uit de kraan!

Compost:
In tuincentra zijn er verschillende (dure) producten verkrijgbaar om de bodem te verbeteren. Je kunt het organische ‘afval’ ook zelf composteren. Compost is humusrijk en daarom bruikbaar als bodemverbeteraar voor je tuin. Daarnaast zorg je er ook nog eens voor dat er minder afval is; een win-winsituatie!

Zonne-energie:
De tuinverlichting in onze tuin minimaal. Zodra het buiten te donker wordt om te lezen, maak ik gebruik van kaarsen of verlichting op zonne-energie. Het handige aan verlichting op zonne-energie is dat er geen stroom voor nodig is, de zon doet het werk voor je!


Zonnescherm
Je kunt ervoor kiezen om een veranda of overkapping te laten maken, om zo nog langer buiten te kunnen zitten. Wij zitten in de zomer altijd lekker lang onder ons zonnescherm, met vaak nog een klein beetje (ondergaande) zon. De bbq (die nog warmte afgeeft) zetten we dan ook onder het zonnescherm! Mocht het echt frisser worden, dan doen pakken we een paar dikke sokken en kleden of de buitenhaard (die we bij het grofvuil ‘gered’ hebben) gaat aan. ‘Wie doet je wat!?’, zou mijn oma zeggen!

Insectenhotel:
Ik zie bij tuincentra de meeste prachtige insectenhotels te koop staan. Soms zijn het net complete villa’s! Vaak hangt daar ook een villa-prijskaartje aan.. Goedkoper is het om zelf aan de slag te gaan met restmateriaal om het hotel te maken, de materialen om het hotel mee te vullen kun je gewoon in de natuur vinden (dennenappels, takjes en bladeren). Ook een klein muurtje van overgebleven stenen, takken en een dakpan zorgen al voor meer insecten in de tuin!

Makkelijk:
Start, als beginnende tuinier, met gemakkelijke planten. Als je eenmaal door hebt hoe deze groeien en bloeien, krijg je vanzelf meer plezier in tuinieren! Kies daarnaast voor een goede kwekerij, voor de prachtige beplanting en goed advies. Ik heb plezier in tuinieren gekregen door planten/struiken zoals; Viburnum tinus, Hemelsleutel, verschillende soorten Hebe, Hertshooi, Herfstanemoon, Kattenkruid en Duizendknoop!