Nestkastjes kun je natuurlijk het hele jaar door ophangen. Weet wel dat vogels al vroeg in het jaar kiezen waar ze gaan nestelen, dus als je wil dat er nog dit jaar gebruik van gemaakt gaat worden, hang ze dan nog zo snel mogelijk op!

✅Zorg dat er geen takken voor de opening van de nestkast zitten
✅Kijk uit dat er geen katten bij kunnen
✅Ben je van plan om meerdere nestkasten op te hangen? Kijk dan goed hoever ze uit elkaar moeten hangen. Er zijn best veel vogels die in de broedtijd een territorium hebben en als ze, naast het nestelen, ook daar nog mee bezig moeten houden dan is dat een beetje zonde van de energie

✅Hang de nestkast niet vol in de zon (dus niet op het zuiden)
✅Zoek een plek die zoveel mogelijk uit de wind is
✅Voor de meeste vogels is een nestkast bij een boom het handigste, zodat jonge vogels bij het leren vliegen van tak naar tak kunnen vliegen. Toch zijn er ook vogels die liever een nestkast bij een muur hebben (zwaluwen of mussen).
✅Kijk goed naar hoe hoog je jouw nestkast op moet hangen. roodborstjes leven iets dichter bij de grond en dan is een nestkast op 1,5 meter hoogte voldoende. Bij huismussen graag weer wat hoger.

Ik krijg vaak de vraag; ik heb diverse nestkasten in mijn tuin, maar nog nooit zijn ze gebruikt om te nestelen, hoe kan dat? Ik ben natuurlijk geen vogelexpert, maar wat ik in onze tuin wel merk is hoe belangrijk het is als jouw tuin aantrekkelijk is voor vogels. Denk bijvoorbeeld aan ✅dichte hagen (waar ze kunnen schuilen), ✅struiken met besjes (voedsel), ✅rommelhoekjes waar insecten leven (die de vogels dan weer eten). Met andere woorden; zorg voor een groene tuin waar wat te beleven valt!

En over vogels gesproken; doe jij mee met de Nationale Vogeltelling van @vogelbeschermingnederland ?

Tel op vrijdag 28, zaterdag 29 of zondag 30 januari 2022 één keer een half uur de vogels in jouw tuin of balkon (je kunt de aantallen via een app doorgeven). Let op: vliegen de vogels alleen maar over jouw tuin, dan tellen deze niet mee!
Gebruik #vogeltelling en plaats jouw leukste vogelkiekjes online!

Zou je graag meer vogels naar jouw tuin willen ‘lokken’? Lees dan hier mijn artikel vol met vogeltips!