Nu we bijna al onze tijd thuis doorbrengen (op een bezoekje aan de supermarkt na misschien) is het belangrijk dat we ons hier ook aan houden! Dit geldt ook voor tuinieren! Ga dus niet met het hele gezin een tuincentrum bezoeken, maar ga eerst thuis eens kijken wat je allemaal al hebt, wat je kunt gebruiken of wat je een andere functie kunt geven.

Hierbij een paar (simpele) tips!

Uitgebloeide bloembollen in de volle grond
Bijna iedereen heeft ze wel in huis; uitgebloeide hyacinten, narcissen (alles op bol). Gooi ze, als ze uitgebloeid zijn, niet weg! Maar geef ze een plekje in de volle grond (met het loof eraan voor de bolontwikkeling) Zo kun je er nog jaren van genieten!
En de (plastic) potjes? Die gebruik je weer voor het stekken of zaaien!

Bloempotten
Sinds we met z’n allen thuis zitten, vind ik bijna dagelijks iets leuks bij de voordeur; narcissen, bosje tulpen, kleurplaten voor de kleine directeur. Allemaal lieve buurtjes die wat liefs voor elkaar willen doen.
Een buurvrouw appte mij; zo leuk, al die planten en bloembollen, maar ik heb geen bloempotten meer! Heb jij nog iets?

Gelukkig kan bijna alles kan gebruikt worden als bloempot! Zo lang het water maar goed weg kan lopen en je (makkelijk) water kunt geven (let wel op dat sommige potten als ze roestig worden, afgeven!)

Ruim het tuinhuisje maar eens op en kijk wat je kunt gebruiken!

Bestel bloembollen voor de hele buurt
Door de drukte thuis stelde ik het uitzoeken van zomerbloeiende bloembollen steeds uit. Nu er wat meer tijd is, heb ik me er eindelijk eens in verdiept! Zo bestelde ik diverse zomerbloeiende bloembollen (onder andere Gladiolen, Liatris Spicata, Turke Lelie en heel veel Dahlia’s!
Uiteraard bestelde ik ook wat voor mijn lieve buurtjes.

Maak een insectenhotel
Kijk weer eens goed in en om het tuinhuisje of schuur; is er nog restmateriaal (bijvoorbeeld stukjes hout zonder splinters!) waar je een insectenhotel mee kunt maken? Of maak gebruik van de dakpannen die al maanden naast het tuinhuisje liggen. Stapel ze op zodat ze als schuilplaats of nestelplek voor diverse insecten kunnen dienen.
Ga daarnaast op zoek naar stro, takjes, dennenappels om het insectenhotel te vullen en zo ook daadwerkelijk insecten te kunnen lokken.
Kijk ook hier voor meer informatie over insectenhotels en kijk eens hier als je meer te weten wilt komen over het maken van een insectenhotel.

Klimrek van takken/stokken
Wil je dit jaar ook aan de slag gaan met het planten van klimplanten? Nu is het moment om een mooi klimrek te maken!
Gebruik hiervoor dikke takken of stokken (natuurlijk materiaal). Eventueel gaas (wat nog in de schuur ligt) kan ook. Bevestig dit bijvoorbeeld aan die kale schutting en laat er een prachtige klimplant (Spaanse Vlieg, Clematis of Passiebloem) tegenaan groeien, zo heb je twee vliegen in een klap!

Planten delen/vermeerderen
Loop eens een rondje door de tuin; welke planten je kunt vermeerderen (door bijvoorbeeld te stekken of te delen)? Zo kun je je buren helpen bij het realiseren van een groene tuin (zonder dat ze daarvoor de tuin/huis hoeven te verlaten) of je kunt kale plekken (gratis) in jouw tuin opvullen. Zo verschijnt Hemelsleutel op diverse plekken bij ons in de tuin, net zoals Hertshooi, Herfstanemonen en Zonnehoed!

PS: Als je toch graag (vaste) planten in de tuin wilt hebben die niet in de tuin van buren staan; er zijn heel veel kwekerijen die (gratis) bezorgen. Zo ben je verzekerd van goede kwaliteit en hoef je daar niet eens het huis/tuin voor te verlaten!