Alweer het 3e artikel over ‘Tuinieren in potten’! Dit keer gaat het over waar je op moet/kunt letten bij de aanschaf van (nieuwe of tweedehands) bloempotten/plantenbakken, vertel ik je meer over Colors en Co (waar je terecht kunt voor prachtige handgeschilderde bloempotten) en het allerleukse: ik mag een van haar handgeschilderde potten weggeven!

MATERIAAL:
Er zijn potten in verschillende maten, hoogtes, vormen, kleuren en materialen verkrijgbaar. Als je gaat kijken naar materialen dan kun je bijvoorbeeld kiezen uit:

Aardewerk
Ik vind aardewerk echt een prachtig en langzaamaan ‘verschijnt’ er ook steeds meer aardewerk in onze tuin. Bijvoorbeeld deze prachtige terracotta potten, die zorgen voor een natuurlijke (en speelse) uitstraling. Het materiaal is slijtvast, hittebestendig en zeer geliefd vanwege de ‘klassieke’ uitstraling. Maar ook in veel moderne tuinen (en interieur) zie ik terracotta potten steeds meer terugkomen!
*Let er wel op dat het materiaal poreus is, waardoor je extra goed moet opletten of de grond niet uitdroogt.
*Daarnaast zijn de meeste terracotta potten niet bestand tegen (langdurige) vorst, waardoor ze zullen scheuren/breken. Je kunt ze dan uiteraard wel een mooi plekje in bijvoorbeeld een tuinkas geven!
*Eventueel kun je ook de plastic potten die je vanuit de kwekerij of tuincentrum mee krijgt, laten zakken in de potten van aardewerk (die dan een maat groter zijn dan de plastic potten). Dan is de kans op het stuk vriezen al een stuk kleiner!
*Soms zie ik ook dan de binnenkant van potten van aardewerk met noppenfolie bekleed worden. De pot wordt dan niet vochtig en blijft droger, hierdoor is de kans op stuk vriezen ook weer een stuk kleiner.

Deze bloempot is van plastic, maar lijkt door de textuur alsof het van steen is

Kunststof
Ben je op zoek naar potten die het hele jaar buiten kunnen staan (op enkele uitzonderingen na), dan kun je kiezen voor kunststof. De meeste potten van dit materiaal kunnen tegenwoordig wel tegen een stootje (bestand tegen vorst, kleurvast). Er zijn veel verschillende kleuren en vormen verkrijgbaar.
Zelf ga (als ik voor kunststof kies) voor producten die gemaakt zijn van gerecycled materiaal.
*Let er hierbij wel op dat een gerecyclede kunststof pot lichte, natuurlijke kleuren heeft. Een felblauwe of felroze pot kan (bijna) nooit gerecycled zijn!

Hout
Potten van houten hebben een robuuste, natuurlijke en warme uitstraling. Ook hierbij kun je kiezen uit veel verschillende vormen, grootte en soorten hout.
*Let op: hout kan gevoelig zijn voor houtrot of schimmel.

Violen fleuren de tuin meteen op!

Zelf maak ik ook gebruiken van oude zinken teilen, experimenteer ik met rieten manden of ga ik aan de slag met potten van metaal.

Deze plastic potten konden we mooi hergebruiken!

Daarnaast kijk ik bij een Kringloop altijd even snel bij de tuinafdeling of er nog een prachtige pot (wat voor soort dan ook) op mij staat te wachten,

GROOTTE
Allereerst is het belangrijk om de beschikbare ruimte in de tuin te bepalen. Kies je voor 1 of juist meerdere potten? Wil je alles dezelfde hoogte of ga je voor afwisseling?

Let goed dat op dat de plant en pot met elkaar matchen qua ruimte

Let naast de ruimte waar de pot of potten komen een plekje krijgen, ook goed op welke planten je wilt gaan gebruiken. Te grote struiken in een te kleine pot is niet echt een goed idee omdat er te weinig ruimte is voor de wortels om goed te kunnen groeien. Daarnaast vind ik het zelf ook niet echt een heel mooi gezicht als er kleine planten in een veel te grote pot komen te staan Kleine plantjes zullen minder goed tot hun recht komen doordat de pot te groot is en dat geeft een minder mooi effect.
(maar dat is uiteraard een kwestie van smaak).

Vergeet ook niet dat de pot zwaar genoeg moet zijn, als je aan de slag gaat met grotere beplanting. Vaak komt dit wel goed, zodra een pot (deels) gevuld is met potgrond.

*Vergeet je niet dat ook bloembollen prima geplant kunnen worden in een pot? Begin eens met krokussen, die doen het prima in een pot!

Linksboven zie je een pot die onderin minder ruimte heeft, dan bovenin

VORM:
Loopt een pot schuin af, hou er dan rekening mee dan er onderin de pot minder ruimte is. Kies dan (voor de zekerheid) voor een pot die een maat groter is, dan de (zwarte plastic) pot waarin je deze hebt aangeschaft (vanuit het tuincentrum of kwekerij).

Experimenteer met kleur! Zowel met pot als met beplanting

KLEUR:
Er zijn zoveel verschillende kleuren verkrijgbaar, daar moet vast ook voor jou iets moois tussen zitten! Je kiezen voor natuurlijke tinten en dan lekker knallen met kleur qua beplating. Of ga je liever voor kleurrijke potten met bladplanten? Alles kan en mag!

WATER:
Let erop dat er onderin de pot een gat of gaten zitten zodat het water goed weg kan lopen (zodat de wortels niet kunnen verrotten en in de winter de pot minder snel stuk gaat door bevriezing van het water).

POTGROND:
Ik ben groot fan van de potgrond van Bio-Kultura. Deze potgrond bestaat alleen uit organische grondstoffen, perfect dus om jouw planten een goede start te geven!

Daarnaast vul ik de potten altijd eerst met scherven van andere (teracotta) potten of met kiezelstenen/grind, dit zorgt tevens voor een betere afwatering (omdat er geen potgrond direct voor de openingen kan komen).

handgeschilderde bloempotten van Colors en co in allerlei vrolijke kleuren en patronen

COLORS EN CO:
Ik ben dol op handgemaakte, kwalitatief hoogwaardige producten. Naast dat ik het prachtig vind als mensen hun dromen volgen en van hun passie hun ‘werk’ maken, ben ik ook dol op producten waarvan er niet nog een 2e te vinden is! Jouw interieur, of in mijn geval ‘de tuin’ krijgt daar een heel eigen ‘look & feel’ van.

Zo kwam ik als fan van tuinieren in potten bij Colors en co terecht.

Colors en co introductie:
Met liefde gemaakt zijn ze, de potten van Colors en Co, zo ook de Pattern (geel) en Boho (roze).
En dat is te zien; prachtig om kleur, patronen en aardewerk samen te brengen. En dan ook nog eens handgeschilderd!

Je leest het goed; handgeschilderd! Van elke bloempot, bestaat er dus maar een exemplaar. Wist je trouwens dat er voor deze handgeschilderde potten vier lagen verf gebruikt zijn? En maar liefst 3 verschillende soorten tape?
Daarnaast is er minimaal een uur nodig per pot om de patronen op te tekenen en ze strak af te plakken. Tussen de verschillende lagen zijn er twee tot drie dagen nodig om alles echt goed te laten drogen. In jouw bloempot zit dus heel veel liefde, passie en aandacht!

Belangrijk om te weten:
De potten zijn waterafstotend gemaakt. Daardoor zijn ze voor zowel binnen als buiten. Ze kunnen namelijk prima tegen de regen (alleen dan helaas niet in combinatie met de vrieskou, de mogelijkheid bestaat dan namelijk dat de potten scheuren of dat de verf bladdert).

WINACTIE:
Je kon het bovenaan dit artikel al lezen; in samenwerking met Colors en Co hebben we een leuke winactie bedacht!
Er is namelijk een nieuwe potmaat (27 cm) aan de collectie van Colors en co toegevoegd en ik mag een van deze (handgeschilderde) bloempotten weggeven! Het gaat om de gele bloempot (zie foto) met de prachtige naam ‘Pattern‘.

Wat moet je doen om mee te doen?
1.Maak een foto van een plek in jouw tuin/balkon/terras die wel wat extra kleur kan gebruiken (en waar deze bloempot perfect zou staan) en plaats deze op jouw Instagram
2.Volg @om_de_tuin_leiden als @colorsenco
3.Tag zowel @om_de_tuin_leiden als @colorsenco in deze foto (zodat wij de foto makkelijk terug kunnen vinden)
4.Om extra kans te maken kun je deze foto ook delen in jouw stories (vergeet dan niet om @om_de_tuin_leiden en @colorsenco te taggen!)

De winnaar wordt bekend gemaakt op: woensdag 04 maart via Instagram.

Kun je niet wachten op de uitslag? Neem dan alvast een kijkje in de webshop van Colors en Co en bestel jouw unieke handgeschilderde bloempot vandaag nog!

Lees ook mijn artikelen over waarom tuinieren in potten zo leuk is en wat de voordelen zijn en waar je op moet letten qua verzorging lees je hier.