De herfst is nu dan toch echt begonnen en we brengen weer meer tijd binnen in huis door. Toch mogen we ook in de herfst niet vergeten hoe mooi de tuin er eigenlijk bij ligt. Maar hoe kun je nou vanaf binnen optimaal genieten van de buitenruimte tijdens de herfst/winter?

Een van de prachtige siergrassen waar ik ook vanuit binnen van kan genieten.

1.Beplanting voor het raam
Laat de beplanting eens direct bij de gevel beginnen, daardoor wordt jouw aandacht vanuit binnen meteen naar buiten getrokken. Dit effect kun je ook krijgen door potten met bijvoorbeeld siergrassen direct voor het raam te plaatsen. Heerlijk om vanaf de bank met een warme chocomel te genieten van de regen op het raam en het siergras wat sierlijk heen en weer beweegt.
Wij hebben onze olijfbomen (in pot) dichtbij de gevel staan, een groene dichte haag die start vanaf de gevel en siergrassen voor het raam en een gedeelte die ik vrij laat voor bloembollen; de hele zomer geniet ik (ook vanuit binnen) van prachtige dahlia’s, in de herfst en winter van herfstkrokussen en in het voorjaar stelen de diverse soorten tulpen de show!

Van deze prachtige Herfstanemoon wil je toch zo lang mogelijk genieten?

2.Herfst/Winterbloeiers in het zicht
Zorg bij het tuinontwerp dat de herst/winterbloeiers ook goed vanuit binnen zichtbaar zijn. Zo kun je er ook tijdens de dagen die je binnen doorbrengt prima van genieten! Heb je herfst/winterbloeiers in potten staan? Plaats deze dan dichtbij de gevel zodat je ook hier zicht op hebt.

Er is een start gemaakt met het versieren van de herfsttafel

3.Tuintafel versieren
Een tuintafel die het hele jaar buiten kan blijven staan is natuurlijk ideaal! Ook al zit je dan misschien niet meer zo vaak aan deze tafel tijdens de herfst, toch heeft deze tafel zeker nog een functie! Namelijk die van aandachtstrekker; maak er een mooie versierde herfsttafel van door middel van pompoenen, Leucothoe, heide en kandelaars. Succes gegarandeerd!

Hierachter zijn voederplekken voor de vogels. Ook de besjes dienen als voedsel.

4.Voederplekken
Wij hebben diverse dichte struiken en hagen dichtbij de gevel, waar we voederplekken hebben gemaakt voor vogels. Zij een fijne plek om te eten (en te schuilen) en wij een mooi uitzicht.

Deze sfeer/uitstraling is ook in ons interieur terug te vinden

5.Sfeer en uitstraling
Gebruik buiten dezelfde sfeer en uitstraling als binnen in huis. Door dit te doen betrek je automatisch de buitenruimte bij het binnengedeelte waardoor je er altijd van kunt genieten. Ik doe dit bijvoorbeeld door het gebruik van dezelfde bloempotten binnen en buiten, het geel van de beplanting buiten is ook binnen terug te vinden en mijn tuinstoelen matchen met enkele stoelen in mijn interieur.

Heel veel succes bij het uitvoeren van bovenstaande tips en een fijne herfst gewenst!