Mijn favoriete seizoen is de herfst. Ik hou van de frisse ochtenden met een heerlijk zonnetje, het geluid van knisperend blad onder mijn laarzen tijdens een lange wandeling en het lezen van een goed boek onder een dekentje bij de buitenhaard.

Wat ik nog meer zo kan waarderen aan de herfst? De kleuren en geuren van de natuur. Er zijn prachtige herfstbloeiers om jouw tuin ook in de herfst aantrekkelijk te maken, hierbij mijn top 7:

Bolchrysanten

Bolchrysanten
Al halverwege de zomer zie ik ze weer verschijnen bij de supermarkten; bolchrysanten. Deze tuinplanten zijn eigenlijk gekweekt voor in de herfst, wacht dus nog even met kopen totdat de warme, droge zomer het stokje heeft overgedragen aan de herfst. Er zijn veel verschillende kleuren verkrijgbaar en ze zorgen meteen voor gezelligheid in de tuin! Ook prima om in potten te planten, dus ook als balkoneigenaar kun je op en top genieten van deze herfstbloeier.

Skimmia

Skimmia
Het hele jaar door genieten wij van een prachtige haag van Skimmia’s. In de herfst en winter geven de rode bloemknoppen een extra herfsttintje aan de tuin. In het voorjaar gaan de bloemknoppen open en verschijnen er prachtige witte bloemetjes die ook nog eens heerlijk ruiken! De bloemknoppen en takken kunnen ook prima als decoratie in een herfst/kerststukje verwerkt worden.

Hemelsleutel

Hemelsleutel
Ook met Hemelsleutel is het het hele jaar genieten, maar in de herfst is zij toch wel op haar mooist! Langzaamaan verkleuren de roze bloemetjes naar een prachtige donkerbruine kleur. Niet snoeien in de herfst, zodat je er ook in de winter van kunt genieten.

Herfstaster

Herfstaster
De foto zegt genoeg toch? Prachtige opvallende paarse bloemen met een geel hart, die zeker de show zullen stelen in de tuin!

Viburnum tinus
Viburnum tinus

Viburnum tinus
Ook van de Viburnum tinus genieten we het hele jaar! Als je ook in de herfst wat kleur in de tuin wilt laten terugkomen, mag deze heester niet ontbreken. Winterhard en wintergroen, dus ook als de herfst overgaat in de winter heb je er nog heel veel plezier van.

Verbena bonariensis

Verbena bonariensis
Als je gaat voor een natuurlijke uitstraling wat de tuin betreft, dan mag de Verbena bonariensis zeker niet ontbreken. Prachtige paarse bloemetjes op hoge stengels, die makkelijk tussen andere beplanting door ‘weven’. Trekt bijen en vlinders aan. Houdt van een plekje in de zon en zaait zichzelf uit.

Herfstanemoon

Herfstanemoon
En als laatste; de Herfstanemoon. Prachtige roze bloemen met een geel hart die op lange stengels genieten van de wind. Zoals je ziet zijn bijen (en ook vlinders!) er dol op. Makkelijk te delen, dus ook familie en vrienden kun je er blij mee maken.

Welke herfstbloeier is jouw favoriet?