Om ons heen worden er veel woningen gebouwd. Grote, imposante huizen op niet al te grote kavels. Al jaren hebben wij de droom om kavel te kopen om daar ons droomhuis op te laten zetten. Helaas hebben wij tot op heden nog niet de perfecte kavel kunnen vinden. De kavels die te koop komen voldoen helaas niet aan mijn eisen qua hoeveelheid m2 dus voorlopig genieten wij lekker van onze huidige buitenruimte! Niet te klein, niet te groot; perfect om in te ontspannen, te tuinieren en alle insecten, vogels en andere dieren te verwelkomen.

Belangrijk is om de buitenruimte (hoe klein dan ook) die je hebt, ook optimaal te benutten. Maar, hoe doe je dat?

Naast de verhoogde plantenborder hebben we hoge siergrassen (links) geplaatst

1.Midden
Ik zie het bij veel tuinen; 2 smalle borders, links en rechts, waarbij het bijna lijkt alsof de beplanting tegen de schutting is geplakt. Het midden van de tuin is vaak ‘kaal’. Door ook het midden van de tuin erbij te betrekken (door iets wat de aandacht trekt; bijvoorbeeld een boom, verhoogde border of potten met kleurrijke planten) kun je de tuin groter laten lijken.

Een simpel doorkijkje

2.Verbergen
Richt de tuin zo in, dat je niet in één keer alles kunt overzien. Verdeel de tuin in diverse ruimtes. De nieuwsgierigheid wordt dan gewekt waardoor ook dan de tuin groter kan lijken. Creëer in het midden van de tuin bijvoorbeeld een doorkijkje, een afstapje of maak gebruik van een verhoogde plantenborder, waarachter een bijvoorbeeld een lekker loungeplekje is gerealiseerd.

Het pad loopt hier door achter de verhoogde plantenborder

3.Bocht
Maak geen gebruik van een pad die in een rechte lijn van het huis naar de achterkant van de tuin loopt, maar creëer juist een paadje dat in een bocht (om een struik of boom) heen loopt, of ergens de hoek om gaat.

Kattenkruid

4. Pasteltinten
Ik ben zelf nooit zo gebonden aan een kleurenschema wat de tuin betreft, het kan mij niet bont genoeg! Maar, in een kleine tuin kan het soms handig zijn om niet teveel kleuren door elkaar te gebruiken. Pasteltinten kunnen een tuin groter doen lijken (doordat deze kleuren afstand scheppen).

Tuinstoelen van AirXL zijn makkelijk in gebruik

5. Tuinmeubelen
Gebruik tuinmeubelen die makkelijk te verschuiven zijn, niet teveel ruimte innemen en er ‘luchtig’ uitzien. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de tuinstoelen van AirXL. Plaats de tuinmeubelen eens achterin de tuin, in plaats van meteen tegen het huis aan (tenzij dat natuurlijk het enige zonnige plekje is)

6. Schaduw
Heb je een tuin met veel schaduw? Kies dan voor planten met een lichtgekleurd blad (lees hier welke schaduwplanten dat kunnen zijn), waardoor je het gevoel hebt dat de ruimte lichter (en daardoor groter) lijkt.

Door het plaatsen van leilindes hebben we hoogte gecreëerd

7. Hoogte
Met hoogte creëer je hoogte. Laat klimplanten tegen de schutting groeien, schaf een appelboom aan (die je uiteraard lekker in het midden plaatst!) of ga aan de slag met het maken van een pergola voor een paar prachtige klimrozen.

8. Spiegel
Plaats een spiegel tegen een (groene) schutting. Zorg voor beplanting voor de spiegel, zodat het ook hier weer de nieuwsgierigheid wekt.

Genoeg ideeën om jouw tuin groter te laten lijken! Van elke buitenruimte is iets prachtigs te maken, dus ga ermee aan de slag! De grond is nu nog warm genoeg, dus je kunt nog aan de slag met beplanting. Of gebruik de komende maanden om alle ideeën uit te werken tot jouw droomtuin.
Fijne herfst!