Siertuinieren vs. Moestuinieren
Waar voorheen moestuinieren en siertuinieren nog strikt gescheiden werd gehouden, zie ik nu in steeds meer tuinen een mix van beide ‘werelden’ verschijnen. Hoge fruitstruiken (bijvoorbeeld bessenstruiken) in combinatie met de wat lagere vaste planten en (eetbare) eenjarigen. Alles kan & mag!De herfst is voor (de meeste) planten/struiken het beste seizoen om te planten en ik merk dat bij de meesten van jullie ook alweer allemaal plannen aan het ontstaan zijn om een (of meerdere) borders te veranderen. Bij sommigen zie ik zelfs voorbij komen dat er extra borders gecreerd worden door tegels of gras te verwijderen. Een hartstikke leuk en creatief proces!

Borderontwerp-challenge
Zo kwam ik samen met @demoestuinman op het idee van een heuse borderontwerp-challenge. Een challenge waarbij je zelf een borderontwerp (2m2) samen gaat stellen waarbij siertuinieren en moestuinieren gecombineerd wordt. Degene met het winnende ontwerp mag de beplanting van zijn/haar ontwerp gratis ophalen bij biologische kwekerij ‘Kwekerij van Houtum’! De zaden zullen per post worden verstuurd.

Hoe gaat het in z’n werk?
1. In jouw ontwerp zijn 3 onderdelen verwerkt: vaste planten (dit zijn planten die overwinteren en dus voor langere tijd in je tuin staan)/ kruiden / (moestuin)zaden
2. Vaste planten/kruiden; we hebben een lijst samengesteld waar je uit kunt kiezen.
3. (moestuin)zaden; hierbij ben je vrij om te kiezen en ben je niet gebonden aan een lijst.
In elke tuin gebeurt het weleens dat er iets niet helemaal gaat volgens plan en dat er ruimte/gaten in de borders ontstaat. Wat zou jij graag willen zaaien om deze gaten/ruimte op te vullen?

Degene met het meest vindingrijke/interessante/creatiefste/leukste/etc ontwerp wint alle beplanting/zaden die in het ontwerp zijn verwerkt! 

Hoe doe je mee?

  1. Maak een ontwerp (dit kan een plattegrond, 3d, illustratie, etc zijn) waarbij siertuinieren en moestuinieren gecombineerd wordt. Het gaat om een border van 2m2.
  2. Voor de vaste planten/kruiden kun je een keuze maken uit de samengestelde plantenlijst van Kwekerij van Houtum, welke je hier kunt bekijken.
  3. Qua (moestuin)zaden ben je vrij om zelf te kiezen.
  4. Let er dus goed op dat het ontwerp deze 3 onderdelen heeft; vaste planten / kruiden / (moestuin)zaden
  5. Probeer rekening te houden met standplaats/ruimte/hoogte (houdt rekening met ongeveer 5-7 planten per m2)
  6. Volg @omdetuinleiden & @demoestuinman
  7. Plaats het ontwerp in een post op jouw Instagram en tag @omdetuinleiden en @demoestuinman zodat wij jouw ontwerp kunnen terugvinden. 
  8. Op zaterdag 22 augustus zal de winnaar via stories bekend worden gemaakt.

Overige spelregels:
– Als een plant/kruid niet leverbaar is, zal er door Kwekerij van Houtum worden gekeken voor een passend vervangend exemplaar.

-De vaste planten/kruiden dienen zelf opgehaald te worden bij Kwekerij van Houtem. De zaden zullen per post worden verstuurd.

 – Houd bij het ontwerp er rekening mee dat het gaat om een border van 2m2, waarbij je moet uitgaan van ongeveer 5-7 vaste planten per m2.
(32 vaste planten, 14 kruiden en 34 zaden bij een border van 2m2 is dus niet realistisch )

-Het is voornamelijk bedoeld om jullie creatief bezig te laten zijn en na te denken over hoe jij jouw border graag zou willen indelen. Wij snappen dat jullie geen tuinontwerpers zijn en dit verwachten wij ook zeker niet! Heb je tips nodig, laat het ons weten

– Je hoeft echt geen 3d tekenprogramma te hebben om mee te kunnen doen. Laat jouw creativiteit de vrije loop en verras ons!