Als jij niet gezegend bent met lieve buren of familieleden die voor jouw tuin willen/kunnen zorgen als je op vakantie bent, dan kun je de tuin het beste zelf nog wat aandacht geven voordat je weggaat:

Onkruid weghalen
Verwijder bij een laatste rondje door de tuin al het onkruid. Hoe meer je weg kunt halen, hoe beter!

Schimmels/aantasting
Kijk bij het onkruid verwijderen meteen nog even goed naar alle planten of er geen sprake is van aantasting/schimmel. Verwijder de aangetaste delen.

Grasmaaien
Maai vlak voordat je op vakantie gaat nog een keer het gras. Maai het gras niet te kort, anders droogt het erg uit bij (langdurig) warm weer

Bloempotten bij elkaar in de schaduw
Verzamel alle bloempotten uit de tuin en zet ze bij elkaar op een (beschut) plekje in de schaduw, dit om verbranding (van o.a. het blad) door de zon te voorkomen. Daarnaast zorgt het plekje in de schaduw ervoor dat de grond in de potten minder snel uitdroogt. Daarnaast kun je de potten ook voorzien van een schotel met water onder de pot.

Water geven
Geef vlak voordat je weggaat het gras, de borders en de planten in potten nog een keer flink water.

Ondersteuning
Kijk of alle planten/bloemen genoeg ondersteuning hebben (dit geldt ook voor klimplanten). Het zou zonde zijn als je terug komt van vakantie en er diverse planten zijn omgevallen/stengels geknakt doordat ze geen houvast hadden.

Uitgebloeide bloemen verwijderen
Verwijder alle uitgebloeide bloemen, ook diegenen die half uitgebloeid zijn. Kijk buren of vrienden alsnog heel lief aan en vraag of je jouw hanging baskets bij hen mag ophangen. In ruil voor dagelijks water geven kunnen zij genieten van de prachtige bloemen en kleuren!

Bescherming
De aarde rondom de planten bedekken met een laagje blad/gras/cacaodoppen; dit helpt tegen het uitdrogen van de aarde en houdt tevens onkruid tegen.

Tweede bloei
Snoei Kattenkruid (Nepeta) en Salvia nemorosa terug (je laat ongeveer 1/3e staan, als het goed is vormt er al nieuw blad) en zodra je terug bent van vakantie word je verwelkomt met een tweede bloei!

Wind/Storm
Berg alle losse meubelen/accessoires op of zorg dat ze goed vast staan. Dit om te voorkomen dat ze kapot gaan (of schade veroorzaken) als er plotseling een flinke storm over het land trekt.

Gieters
Zet de gieters klaar, zodat ze het regenwater kunnen opvangen. Zorg er hierbij wel voor dat ze niet weg kunnen waaien bij een storm.

Tuinslang
En als allerlaatste; laat de tuinslag niet in de zon liggen, om scheuren te voorkomen. Bij thuiskomst is het fijn als je de gehele tuin meteen van water kunt voorzien, het zou dan zonde zijn als je meteen alweer een nieuwe slang zou moeten aanschaffen..


Fijne vakantie!