Ook al zijn kinderen nog jong (Morris is nu 2 jaar), de natuur (en voornamelijk alles wat vliegt en krioelt) vinden ze reuze interessant! Je kunt ze dus prima bij het tuinieren betrekken en samen van alles wat groeit en bloeit genieten. Daarnaast worden ook nog eens alle zintuigen geprikkeld en de creativiteit van kinderen gestimuleerd; een win-winsituatie dus!

Met onderstaande activiteiten kun je jonge gezinsleden laten kennis maken jouw hobby (tuinieren) en kun je er meteen nog een educatieve middag van maken!

Morris heeft een eigen gieter!
Maar speelt het liefste met de allergrootste gieter die hij kan vinden..
Een regenton blijft ook reuze interessant!

Water geven
Kinderen en water; dat werkt (voor de meeste kinderen) als een soort magneet. Morris vermaakt zich altijd prima met een emmer water en een paar gieter! Als hij dan zelf water mag halen uit de grote regenton en de (veel te grote) gieter mag gebruiken om de plantjes water te geven dan is het feestje compleet! Soms denk ik weleens dat Morris stiekem water laat ‘ontstnappen’ uit de gieter, zodat hij er later met zn sokken of laarzen in kan gaan stampen.

De tulpenbollen werden samen geplant

Bloempollen planten
Nog zo’n leuke bezigheid; samen bloembollen planten! Op deze foto zijn wij bezig met het planten van diverse tulpenbollen. Tussendoor hebben we meteen samen even gekeken hoe een bloembol er van binnen uitziet en alle aanwezige bloembollen geteld. Ook mocht Morris zelf de bloembollen in de potten doen, iets wat toch best wel aparte kleurencombinaties heeft opgeleverd 🙂

‘Hoe lang duurt het voordat een blad scheurt?’ 🙂
‘ Even stiekem aan de Hortensia’s voelen voordat ze gesnoeid worden hoor!’

Bladeren:
Elk blad van elke plant/struik/boom in de tuin is weer anders; qua kleur/vorm/structuur. Laat kinderen dit maar eens ontdekken; laat ze bladeren (die op de grond zijn gevallen) voelen, benoem samen de kleuren en tel het aantal bladeren.

1, 2, 3,……….

Groeiproces:
Elke dag moest er even gekeken worden bij de bloembollen die we hadden geplant; was er al iets te zien? Het zou helpen als we samen een liedje zouden zingen voor de bloembollen, dus dat hebben we dan ook regelmatig gedaan. Daarna hebben samen al het beginnend groen geteld, elke dag weer! 😉 Toen de tulpen begonnen te bloeien hebben we tevens alle kleuren benoemd.

Dit gaat nog best netjes!

Samen zaaien:
Zodra ik de zak met stekaarde en de bakjes weer tevoorschijn haal, begint Morris al enthousiast te springen! Hij vindt het heerlijk om met zijn vingers in de aarde te zitten en om korrel voor korrel in de bakjes te doen. Omdat dit natuurlijk wel even kan duren (haha!) pakken we er uiteindelijk een lepel bij (fijne motoriek) om de aarde te verplaatsen.
Ook de zaadjes (nadat we deze geteld hebben) mag hij zelf (fijne motoriek) in de bakjes doen.

‘Dit is een mooie plek voor de uitgebloeide narcissen mam!’

Samen planten:
Als ik weer aan het schuiven ben met nieuwe of huidige planten, kijk ik altijd samen met Morris naar een nieuw plekje. Hij vindt het hartstikke leuk om een plek uit te zoeken (het kan natuurlijk niet altijd; een schaduwplant wordt niet bij in de volle zon) en samen graven we dan een mooi plantgat. Hij weet dat hij niet in de borders mag staan en op een of andere manier lijkt hij het nog beter te snappen nadat we samen plekjes hebben uitgezocht voor de planten.

Hoe breng jij een middagje tuinieren samen met jouw kind(eren) door?