Het voorjaar is in zicht en ik merk dat veel mensen alweer zin hebben om de tuin in te gaan. Tijdens de nu nog regenachtige dagen lekker tuinplannen maken, die straks (zodra het zonnetje weer schijnt) uitgevoerd kunnen worden, heerlijk! Steeds vaker hoor ik ik de opmerking ‘ik wil meer kleur in mijn tuin en ik wil tegels vervangen voor groen. Een heel goed idee, al zeg ik het zelf.

Als je hiermee aan de slag gaat en gaat kijken welke planten je waar wilt plaatsen, dan zul je onder andere met dingen zoals de grondsoort en standplaats (schaduwplek of is juist veel zon gewenst?) rekening moeten houden.


Maar wat is eigenlijk nog meer belangrijk bij het bepalen van de perfecte plek voor jouw planten? Vandaag geef ik een paar voorbeelden:


Zorg dat je winterbloeiers vanuit huis kunt zien
Hoe fijn is het als je in de winter vanaf de bank of tijdens het koken kunt genieten van de prachtige kleuren in de tuin. In de winter besteed je tenslotte de meeste tijd in huis. Zorg er dus voor dat je winterbloeiers ook vanuit huis kunt zien, om er optimaal van te kunnen genieten.

Vanuit huis hebben wij zicht op meerdere winterbloeiers


Bereikbaar
Zorg dat tuinplanten die een lekkere geur verspreiden, bereikbaar zijn (bijvoorbeeld dat je er langs kunt lopen) zodat je ook daadwerkelijk kunt genieten van deze heerlijke geur.

Deze Viburnum verspreidt een heerlijke geur!


Oneven aantallen
Planten komen het beste tot hun recht in groepen. Hou dus bij het planten altijd rekening met genoeg ruimte zodat je minimaal 3 stuks (of uiteraard meer, even afhankelijk van hoe groot jouw tuin is) kunt plaatsen. Oneven aantallen geven over het algemeen het meest natuurlijke effect.

Een natuurlijk effect creëer je door oneven aantallen


Grootte
Sommige planten kunnen in korte tijd snel groeien (bijvoorbeeld IJzerhard). Hou bij deze planten er dus rekening mee dat je voldoende ruimte hiervoor vrijhoudt.

De Verbena bonariensis (IJzerhard) kan veel ruimte innemen


Uiteraard blijft het ook nog altijd een kwestie van smaak en is stiekem het leukste om gewoon lekker uit proberen! Succes! 😉