Onbewust houd ik mij bezig met ‘verantwoord tuinieren’.
Ik probeer zoveel mogelijk rekening te houden met verschillende insecten en vogels, hebben we bij het tuinontwerp nagedacht over de afvoer van water en na de droogte van vorig jaar hebben we een gedeelte van de beplanting hierop aangepast.

Er zijn verschillende manieren om ‘verantwoord te tuinieren’ en elke dag leer ik weer nieuwe dingen op dit vlak. Ik vind het een interessant onderwerp en merk om mij heen dat steeds meer mensen zich er ook mee bezig houden.

Omdat ik vind dat iedereen ‘verantwoord kan tuinieren’ deel ik vandaag een paar simpele (basis)tips:

Rekening houden met insecten/vogels
Naast dat ik altijd heel erg blij word van insecten (voornamelijk vlinders!) en vogelgeluiden in de tuin, is het ook nog eens heel erg nuttig (o.a. bestuiving van planten). Om jouw tuin aantrekkelijk te maken voor onder andere insecten en vogels kun je rekening houden met onderstaande:
Insectenhotel aanschaffen of zelf maken
Nestkastje aanschaffen of zelf maken
Planten die vogels aantrekken: Verbena, Lavendel, Vingerhoedskruid
– Zorg voor de vogels tevens voor bomen en struiken die besjes hebben, zoals bijvoorbeeld de Viburnum Tinus.
Planten die insecten aantrekken: Herfstaster, Verbena

Insectenhotel, vorig jaar waren ze beiden helemaal volgeboekt! 😉

Afvoer van (veel) water
Wateroverlast; niemand zit er op te wachten en niemand wordt er blij van. Toch komt ook dit steeds vaker voor door de klimaatverandering. Er kan in korte tijd heel veel regen vallen en voor je het weet staan de straten blank en zijn kelders volgelopen. Hoe kun je er in de tuin rekening mee houden om de wateroverlast zoveel mogelijk te beperken?
– Aanleggen van afvoergoten
– Gebruik maken van een regenton
– Laat het terras schuin aflopen (niet richting het huis!)
Minder gebruik maken van tegels, meer gebruik van goede grond(structuur) zodat het water ‘weg kan zakken’

Ik kon nog net snel een foto maken…

Droogte
Niemand kan nu al voorspellen of we ook dit jaar weer met dezelfde droogte als vorig jaar rekening moeten gaan houden. Wel is het goed om er alvast over na te denken wat je kunt doen;
– Houd rekening bij (nieuwe) beplanting met eventuele langdurige droogtes (bijvoorbeeld Nepeta (kattenkruid), Lavendel of Sedum)
– Maak ook hier gebruik van een regenton, zodat je niet meteen water uit de kraan hoeft te gebruiken maar eerst nog langere tijd gebruik kunt maken van het opgevangen regenwater
– Zorg dat de plantenborders helemaal zijn dichtgegroeid, zodat er onder de bladeren een laag vochtige lucht blijft hangen waardoor de bodem langer vochtig blijft
– Kijk of je op andere manieren aan water kunt komen in plaats van kraanwater (wij wonen bijvoorbeeld aan een meertje)

Bij extreme droogte maken wij gebruik van water uit het meertje

Op welke manier(en) ben jij bezig met ‘verantwoord tuinieren’?