Tuinieren heeft mij, naast een mooie tuin, nog zoveel meer gebracht; vriendschappen, inspiratie, ontspanning, nieuwe inzichten, beweging, etc.
Ik vind het heerlijk om met mijn handen in de aarde bezig te zijn, met of zonder een plan. Alles op mijn eigen tempo en met alle aandacht voor het hier en nu. Juist doordat ik alles heel even loslaat, kom ik vaak tot nieuwe inzichten of oplossingen, zowel voor de tuin als voor het dagelijks leven. Het starten van de dag met een kopje koffie aan de waterkant, terwijl alles nog in diepe rust is. Behalve de eenden en vogels; die houden mij gezelschap. Ik gebruik al mijn zintuigen; ik kijk, voel, proef, ruik en luister! Soms droom ik weg tijdens het lezen van een boek. Had ik al gezegd dat het genieten is in de tuin?

Ben je benieuwd hoe tuinieren jou ergens, naast een mooie tuin, verder bij kan helpen? Hierbij een paar kleine ‘opdrachten’ voor de maand februari. Uiteraard zijn (bijna alle) opdrachten elke maand uit te voeren, maar laten we gewoon maar eens beginnen bij februari!

Dag 1:
Maak foto’s van alle krokussen, narcissen of andere voorjaarbloeiers in de tuin. Staan deze nog niet in jouw tuin? Ga dan wandelen en maak onderweg foto’s van al wat in bloei.

Dag 2:
Start een (klein) knutselproject, zoals bijvoorbeeld een insectenhotel of het (be)schilderen van een bloempot.

Dag 3:
Heb je bloempotten waar je niets meer mee doet? Plaats een oproepje op Instagram of Facebook om deze te ruilen (of weg te geven). Ontmoet zo andere tuinliefhebbers!

Dag 4:
Ga aan de slag met het bestellen van zaden. Voor (gifvrije) bloemzaden kun je bijvoorbeeld terecht bij Pluktuin Haalderen.

Dag 5:
Vandaag mag je echt even helemaal ‘uit’ staan. Als dat lastig wordt (werk, kinderen, verplichtingen), plan dan in ieder geval een uur in, waarbij je even helemaal niets moet. Uiteraard is het fijn om dit uur in de tuin te kunnen doorbrengen. Geniet van de vogels die fluiten, de geur van voorjaarsbloeiers en het zonnetje op de huid.

Dag 6:
Hang de nestkastjes (die je misschien al een tijdje in huis hebt) voor de vogels (eindelijk) op. Doe dit met de ingang naar het noordoosten.

Stekjesruil

Dag 7:
Ga op zoek naar stekjesruil initiatieven bij jou in de buurt. Soms zijn deze online lastig te vinden, vraag dan andere tuinliefhebbers om advies op plaats een oproep op Instagram.

Dag 8:
Vul bloempotten met mooie voorjaarsbloeiers, zoals bijvoorbeeld narcissen, krokussen en blauwe druifjes of ga voor een vaste plant/struik zoals bijvoorbeeld de Viburnum tinus.

Dag 9:
Kleed je warm aan, pak een fijne tuinstoel en drink jouw kop koffie (of thee) eens buiten in plaats van binnen. Mocht het vandaag pijpenstelen regenen of heel hard sneeuwen; ruil dan met een andere opdracht van deze maand!

Een opgeruimd tuinhuis(je) is een opgeruimd hoofd!

Dag 10:
Maak een start met het opruimen van het tuinhuis(je).

Dag 11:
Doe onderzoek naar een leuke tuinclub, workshop op het gebied van tuinieren of een lezing over moestuinieren die je kunt bijwonen. Zo kun je inspiratie opdoen en andere tuinliefhebbers ontmoeten.

Dag 12:
Maak een begin met het lezen van een tuinboek. Dit kun je zowel binnen, als buiten doen!

Hoe ga jij om met water in de tuin?

Dag 13:
Bezoek een tuinbeurs. Vanaf vandaag t/m zondag kun je terecht bij Tuinidee in de Brabanthallen. Extra leuk; ik geef een lezing over hoe om te gaan met water in de tuin.

Dag 14:
Ga naar buiten om een frisse neus te halen en neem meteen even de tijd om te kijken welke vogels er allemaal in jouw tuin te vinden zijn. Hoeveel verschillende soorten tel je?

Dag 15:
Ruim de tuin op. Zijn er bloempotten stukgevroren? Heeft het tuinbankje de winter niet overleefd? Ruim op! De meeste spullen kun je uiteraard hergebruiken; scherven van bloempotten kun je (voor een goede afwatering) gebruiken onderin bloempotten, voordat je deze vult met potgrond en beplanting, het hout van het tuinbankje kan omgetoverd worden tot een insectenhotel.

Ga lekker aan de wandel!

Dag 16:
Spreek met een vriendin af en ga in plaats van ergens koffie drinken, een rondje wandelen. Uiteraard kan de koffie altijd nog na het wandelen!

Dag 17:
Welke wensen heb jij dit jaar voor de tuin? Schrijf ze op!
Deel ze met mensen om je heen, vaak dan komen plannen meer tot leven dan wanneer ze alleen maar ‘in je hoofd zitten’.

Dag 18:
Welke planten of bloemen doen jou denken aan dierbaren? Is het mogelijk om dezelfde planten of bloemen in de tuin te krijgen en onderhouden?

Kwekerij De Tuinstek is een echte aanrader!

Dag 19:
Kijk welke kwekerijen er in jouw buurt te vinden zijn. Sommige zijn misschien nu nog gesloten, maar het zal niet lang meer duren voordat alles weer geopend is! Mocht je jouw wensenlijstje qua beplanting klaar hebben, dan kun je een dagje inplannen om een of meerdere van deze kwekerijen te bezoeken. In de buurt van Schagen is De Tuinstek een aanrader!

Dag 20:
Ga bij de kringloop op zoek naar een tuintijdschrift. Bij voorkeur van een maand die nog moet komen, zodat je ook meteen aan de slag kunt gaan met de tips en ideeën. Dat dit tijdschriften zijn uit bijvoorbeeld 2007 of 2013 maakt helemaal niets uit!

Dag 21:
Over een maand begint de lente!
Ga aan de slag met het zaaien van de door jou bestelde zaden. Dit kan bijvoorbeeld binnen in een kamerkas of buiten in een koude bak.

Dag 22:
Ga op Instagram op zoek naar inspirerende tuinaccounts, zoals:
Daily Green Inspiration, Renees Greenies, Tuinieren op Zand en Linnies Landgoed.

Dag 23:
Zijn er tuinboeken die je graag wilt ruilen? Plaats een ruiloproep via Instagram of Facebook.

Dag 24:
Maak foto’s van jouw tuin vanuit verschillende hoeken. Doe dit elke maand en hou een soort van tuindagboek bij. Aan het einde van het (tuin)jaar kun je aan de hand van deze foto’s bepalen wat je voor het volgende jaar misschien wilt toevoegen, veranderen aan de tuin.

Hemelsleutel in het vroege voorjaar

Dag 25:
Neem eens goed de tijd om in de tuin te kijken wat er allemaal al begint met groeien (of bloeien). Hemelsleutel, Hertshooi of misschien kun je het eerste groen van Kattenkruid al waarnemen?

Dag 26:
Zet de buitenhaard of vuurkorf aan, zorg voor warme chocomel (en slagroom) en nodig vrienden uit. Trotseer de kou en geniet van goed gezelschap!

Ga aan de slag met het maken van ansichtkaarten met eigen foto’s

Dag 27:
Heb je aan het begin van deze maand mooie foto’s gemaakt van voorjaarsbloeiers? Laat een paar van deze foto’s afdrukken op een ansichtkaart en stuur deze naar vrienden/familie.

Dag 28:
En, hoe heb je deze maand ervaren? Wat heeft het jou (of iemand anders) opgeleverd? Welke opdrachten ga je vaker uitvoeren?

Extra:

Dag 29:
Bezoek met een andere tuinliefhebber een tuincentrum/kwekerij/ruilbeurs. Deze andere tuinliefhebber kan een goede vriend of vriendin zijn, maar misschien ook iemand die je (nog) niet zo goed kent. Tuinieren verbindt!

Spaanse Vlag is een prachtige klimplant die in de zomer zorgt voor een kleurexplosie!

Dag 30:
Kijk waar in de tuin klimplanten geplaatst kunnen worden. Hiervoor kun je eventueel al meteen klimrekken plaatsen, zodat als je klimplanten hebt aangeschaft, je deze meteen kunt planten.

Dag 31:
Laat je inspireren (bijvoorbeeld online) op het gebied van zomerbloeiende bloembollen (en bestel deze zodra je eruit bent welke jij graag in jouw tuin ziet terugkomen).