Langzaamaan wordt het wat warmer en zie ik steeds meer mensen aan de slag gaan in de tuin (en krijg ik ook steeds meer aanvragen voor tuinontwerpen). Bij het maken van een tuinontwerp en het kiezen van beplanting kijk je misschien vaak naar dingen zoals:
➪welke kleuren wil ik in de tuin?
➪kan deze plant in de schaduw of juist in de zon?
➪met welke grondsoort heb ik te maken?

Functies:
Maar weet je dat het ook heel interessant is om je eens te verdiepen in de verschillende functies van beplanting (en hoe planten/struiken/bomen elkaar kunnen versterken?) Wist je dat er bijvoorbeeld planten zijn die perfect zijn als bodemverbeteraar, wateropvang of met een ziekte/schimmelwerende functie?

Meerdere functies:
Een plant kan uiteraard meer dan één functie hebben! Neem bijvoorbeeld de Grote Kaardebol:
➪die vormt met de bladeren een soort kelkje waar regenwater in blijft staan zodat insecten eruit kunnen drinken
➪in de zomer biedt ze tijdens de bloei nectar voor bijen
➪in het najaar/winter zaden voor vogels en
➪biedt ze een schuilplaats voor insecten (zoals lieveheersbeestjes, die weer heel erg welkom zijn tijdens een bladluizenplaag).

Kijk dus bij de aanschaf van beplanting ook eens naar onderstaande functies:

Bodemverbetering:
Paardenbloem; als deze in jouw tuin komt, dan betekent dit dat jouw bodem wel wat hulp kan gebruiken, de bodem kan bijvoorbeeld te zuur zijn. Aan de van de paardenbloem groei kun je zien in welk in hoeverre de paardebloem al op weg is met haar hulp; liggen de bladeren plat op de grond dan is ze nog in het beginstadium maar reiken ze allemaal omhoog dan schiet het al aardig op met het verbeteren van jouw bodem
Alle soorten Klavers; deze zorgen voor stikstof in de bodem waardoor dit weer beschikbaar komt voor andere planten (die dit nodig hebben).

Witte Klaver

Wateropvang (bijvoorbeeld voor insecten om uit te drinken):
Grote Kaardebol; vormt met de bladeren een soort kelkje waar regenwater in blijft staan zodat insecten eruit kunnen drinken

Grote Kaardebol

Voedselleverancier vogels:
Zonnebloem; de zonnebloempitten zijn eetbaar voor vogels zoals de mus, specht en diverse soorten mezen
Rode zonnehoed; de zaden trekken vogels aan
Maagdenpalm; biedt als bodembedekker een schuilplaats voor insecten, wat vervolgens weer als voedsel dient voor vogels

Rode zonnehoed

Voedselleverancier voor (wilde) bijen:
Krokus; bloeit al heel vroeg in het jaar en zorgt voor het eerste voedsel van (wilde) bijen die uit hun winterslaap komen.
Longkruid; ook deze bloeit al vroeg in het jaar en voorziet de (wilde) bijen van hun eerste voedsel na de winterslaap.

Longkruid

Stikstofbinder (sommige planten kunnen stikstof uit de lucht omzetten in stikstofverbindingen waar ze zelf of andere planten gebruik van kunnen maken):
Rode klaver
Witte klaver
Brandnetel
Lupine

Lupine

Het lokken van nuttige insecten (heb je een plaag in de tuin dan is er een tekort of juist teveel aan iets. Zorg voor genoeg natuurlijke vijanden en voorkom een plaag):
Oost-Indische Kers; bladluizen zijn er dol op, maar daar heeft de Oost-Indische kers geen last van en bloeit vrolijk verder! Op de bladluizen komen Lieveheersbeestjes af en met name de jonge lieveheersbeestjeslarven kunnen grote hoeveelheden wegwerken. Hierdoor zorg je ervoor dat lieveheersbeestjes zich in jouw tuin vestigen en de bladluizen geen terugkerend probleem worden
Moederkruid; trekt zweefvliegen aan waarvan sommigen bladluizen eten.

Oost-indische kers

Voedingstoffenpomp (planten met diepe wortels diepe wortels veel voedingstoffen uit de grond en slaat dit op in het blad. Als de plant in de winter bovengronds afsterft en de bladeren vergaan komen de voedingsstoffen voor andere planten vrij.):
Smeerwortel; je kunt het blad van Smeerwortel gebruiken bij planten die wel wat extra voedingsstoffen kunnen gebruiken. Gebruik de bladeren als bodembedekker, op de composthoop als compostversneller of maak er smeerwortelgier (stop Smeerwortel in een emmer met water en wacht totdat het gaat gisten) wat je weer kun gebruiken om diverse planten van extra voedingsstoffen te voorzien.
Boerenwormkruid

Smeerwortel

Mulchplant (planten die snel en/of veel bladeren produceren waarmee je de bodem kunt bedekken):
Gevlekte Dovenetel
Bosaardbei
Blauwe Lupine
Smeerwortel
Rabarber

Rabarber

Ziekte/Schimmelwerend (er zijn planten die ervoor kunnen zorgen dat andere planten geen last hebben van ziektes/schimmels:
Mierikswortel; plant deze naast een kersenboom schimmels op afstand te houden
Bieslook; plaats deze en onderstaande naast bijvoorbeeld een appelboom om schimmels op afstand te houden
Knoflook
Daslook

Bieslook

Vlinderwaardplant (dit zijn planten die vlinders nodig hebben voor hun eitjes en rupsen:
Brandnetel
➽Oost-Indische Kers
➽Rode klaver

Brandnetel


Wil je meer weten over hoe je het beste uit jouw tuin kunt halen? Lees dan bijvoorbeeld over regenwateropvang in de tuin, het voorkomen van hittestress of hoe je meer vogels in de tuin kunt krijgen.