Overtollig regenwater zorgt de laatste jaren steeds meer voor overlast: ondergelopen straten, tunnels, kelders, overbelast riool, etc.

En dat is zo zonde! Regenwater is tenslotte gratis schoon water voor je tuin. Gebruik dit en laat het niet weglopen! Daarnaast het is enorm zonde om schoon drinkwater te gebruiken om de planten in de tuin (tijdens een hittegolf bijvoorbeeld) te voorzien van water. Regenwater is hier prima geschikt voor.

Subsidie
Het zou fijn zijn als er net zoveel aandacht was voor het opvangen van regenwater, als dat er is voor zonne-energie!
➽Wist je bijvoorbeeld dat er gemeenten zijn waar je subsidie krijgt door jouw regenpijp af te koppelen van het riool (en dus te laten aansluiten op een regenton)?
➽En wist je dat je ook bij de aanschaf van een regenton in aanmerking komt voor subsidie? Het loont om dit in jouw gemeente na te vragen! Je kunt er prima een tuinslang op de regenton aansluiten, een bewateringsysteem in jouw tuin aanleggen en op de regenton aansluiten of gewoon lekker met de gieter aan de slag!Hoe kunnen we beter omgaan met het regenwater in de tuin?

➽ Minder tegels, meer groen; de planten en bodem vangen dan het water op.

➽ Een tuin vol met alleen maar gras helpt uiteindelijk maar een beetje. Je kunt dit beter afwisselen met bomen, struiken en planten. 

➽ Vijver (als regenwateropslag)

➽ Groen dak of muur

➽ Ga jij aan de slag met plantenbakken? Kies dan voor een exemplaar met een waterreservoir

➽ Kies voor een pad van houtsnippers of grind in plaats van bestrating. Houtsnippers of grind laten namelijk beter water door dan tegels.
(LET OP: gebruik GEEN worteldoek onder de houtsnippers of grind, dan kan het water namelijk alsnog niet goed weg én dit is heel slecht voor de bodem)

➽ Compost; november/december is een goede tijd om compost over de tuin (borders) of moestuin te strooien. Onder andere wormen zorgen ervoor dat de compost wordt vermengd met de toplaag van de bodem en daarnaast graven deze wormen (en andere bodemdieren) ook gangen, waardoor het overtollige water beter weg kan. 

➽ Bladeren laten liggen in de borders, deze creëren een goed vochtgehalte én zorgen ervoor dat de bodem niet uitdroogt (een uitgedroogde bodem kan niet goed genoeg water vasthouden)

Zorg dat de bodem altijd bedekt is met iets organisch (beplanting, houtsnippers, bladeren)

Let op bij tuinen van nieuwbouwwoningen;
Bij tuinen van nieuwbouwwoningen gebeurt het nog weleens dat er een dunne laag tuinaarde over de bestaande grond wordt gestort.

★Zonder dat de bewoners zich verdiepen in wat er eigenlijk allemaal onder die dunne laag tuinaarde zit, gaat men aan de slag met het aanleggen van de tuin. Al snel blijkt dat het water niet goed weg kan na een flinke regenbui (blijft op het gras staan) en ook de bomen groeien niet goed (wortels rotten weg).

★Vaak heeft dit te maken met abrupte overgangen tussen de verschillende grondlagen (die kunnen behoorlijk zijn ‘ingedrukt’ door al zware machines die er geruime tijd over heen gereden hebben), waardoor het water niet goed weg kan. Ook is er niet voldoende aandacht gegeven aan de basis (de bodem) en verbetering hiervan en is er geen sprake van een gezond bodemleven, waardoor je na elke flinke regenbui staat te soppen in het gras. Of het gaat bijvoorbeeld om dikke kleigrond, die slecht water doorlaat.

★Verdiep je dus in welke grondlaag er onder de nieuwbouwlaag bevindt en zorg voor een een fijne bodemstructuur (dit creëer je onder andere door 1 a 2 keer per jaar de tuin te voorzien van compost, door de grond te bedekken met beplanting, door de grond niet te laten uitdrogen en door zo min mogelijk te spitten en het bodemleven met rust te laten)

Wil je meer weten over een gezonde bodem? Ik ben bezig met het schrijven van een reeks artikelen hierover, houd mijn website dus goed in de gaten!