Ik merk dat ik me steeds vaker druk kan maken om de volledig betegelde tuinen. In een tuin zonder ook maar iets van (natuurlijk) groen zou ik echt nooit volledig kunnen ontspannen. Ik zou het fijne uitzicht missen, de geur van de Skimmia’s en het gezoem van de bijen. Ik snap dan ook echt niet dat mensen blij kunnen worden van alleen maar tegels (en vaak ook nog een loungeset die bijna de volledige tuin ‘opeist’).

En dan heb ik het nog niets eens over het feit dat het regenwater in volledig betegelde tuinen niet weg kan lopen, het in de zomer veel warmer in zo’n tuin kan worden en dat de bijen/vlinders/vogels jou echt niet dankbaar zullen zijn!

Dit is toch veel leuker om naar te kijken dan alleen maar tegels?

Waarom kiezen mensen voor een volledig betegelde tuin?
Redenen voor een volledig betegelde tuin zijn vaak; ‘lekker makkelijk’ (wat is er makkelijk aan het steeds maar onkruid verwijderen tussen de tegels?), ‘geen budget voor beplanting’ (de laatste keer dat ik een offerte ging opvragen voor het opnieuw laten betegelen van het looppad in de voortuin schrok ik enorm van de prijs..daarvan kun je HEEL veel mooie planten/struiken/bomen kopen hoor!) of het ‘is zo fijn voor de kinderen’ (nu ik zelf ook een dreumes heb merk ik dat tegels buiten juist helemaal niet fijn zijn, geef mij dan maar gras!)

Instagram
Bijzonder vind ik het ook als ik zoek naar ‘tuininspiratie’ bij Instagram, het vaak volledig betegelde tuinen zijn (maar dan met een heel gaaf tuinset) die de meeste likes krijgen. Mooie beplanting staat dus nog steeds niet bij iedereen boven aan het wensenlijstje, een mooi tuinset wel. Tijd om daar eens verandering in aan te brengen!

Wil jij dit jaar ‘Groene Vingers’ kweken en jouw betegelde tuin omtoveren tot een paradijsje? Ga dan met onderstaande tips aan de slag!

Kwekerij
Plan een afspraak bij een kwekerij bij jou in de beurt en laat je inspireren! De eigenaren/werknemers kunnen samen met jou een beplantingsplan opstellen en zullen alle tijd nemen om jou te voorzien van interessante informatie, zodat je naar huis gaat met de juiste beplanting voor jouw tuin/grondsoort/etc.

Een mooi product, rechtstreeks bij de kweker vandaan!Stekjesruil
Geen tot weinig budget voor beplanting? Een stekjesruil, waarbij je met een dichte portomonnee zaken kunt doen, zou dan een oplossing kunnen zijn. Uiteraard dien je dan ook zelf ‘iets’ te hebben om te kunnen ruilen, kijk hiervoor eens in tuinen van familie!

Sedum, makkelijk te stekken!

Marktplaats
Heel soms zie ik op Marktplaats weleens voorbij komen dat men complete struiken/bomen gratis aanbieden (maar dan nog wel ‘even’ zelf uitgraven en vervoeren). Prima als je op deze manier iets aan gratis groen kunt regelen! (let er wel op dat het een gezonde plant/struik/boom betreft!)

De juiste plant op de juiste plek
Een plant die veel zon verlangt, doe je geen plezier met een plekje in de schaduw. Dit geldt ook voor het zetten van een schaduwplant in de volle zon; geen goede match! Belangrijk is dan ook dat je goed kijkt en rekening houdt met waar je welke plant wilt plaatsen. Ook hierbij kunnen ze bij een kwekerij jou verder helpen. TIP: kijk eens bij tuinen bij jou in de straat, grote kans dat wat daar bloeit/groeit, het ook goed zal doen in jouw tuin.

Deze klimroos begint goed te groeien, hij staat op de juiste plek

Bodembedekkers
Zorg voor bodembedekkers die geschikt zijn voor jouw grondsoort en plek in de tuin. Een goede bodembedekker houdt jouw tuin onkruidvrij, waardoor jij meer tijd hebt om te ontspannen in jouw nieuwe, groene tuin!

Nepeta, werkt bij mij prima als (een wat hogere) bodembedekker

Kijk ook vooral naar wat jij mooi vindt, niet naar de laatste trends of wat op dat moment toevallig in de aanbieding is, daar ga je later vast en zeker spijt van krijgen!