Met een tuin op het zuidwesten keek ik eigenlijk voornamelijk naar beplanting voor de ‘volle zon’. Ondertussen zijn de bomen in onze tuin (onze buren hebben helaas geen bomen, daardoor creĆ«ren zij geen schaduw in onze tuin) steeds meer gaan groeien en zorgen zij nu (gelukkig) ook voor wat schaduw. De hoogste tijd om mij ook eens te gaan verdiepen in schaduwplanten!

Wanneer een schaduwplant
Wanneer is een plant eigenlijk een schaduwplant? Schaduwplanten geven de voorkeur aan maximaal 2 uur (volle) zon per dag en staan de rest van de dag gewoon het allerliefste in de schaduw. Om goed te kunnen groeien zijn uiteraard ook ‘temperatuur’ en de ‘juiste hoeveelheid water’ belangrijk!

De keuze is reuze
Tot voor kort hadden wij helemaal geen schaduwplanten in de tuin, dus er ging een wereld voor mij open op het gebied van ‘schaduwplanten’. Ik ging op zoek naar bodembedekkers, naar (bloeiende) planten met een licht blad om zo het donkere hoekje in de schaduw toch iets ‘op te lichten’, en ook een klimplant mocht niet ontbreken. De keuze is uiteraard reuze, maar bij mijn favoriete kwekerij kwam ik uiteindelijk uit op onderstaande (vaste) planten:

Bodembedekker; Aguja Burgundy Glow, ik vind vooral de kleur(en) prachtig!
Brunnera ‘Silver Heart’; door de lichte bladeren lijkt het schaduwhoekje ineens een stuk minder donker!
Thalictrum, je ziet al een heel klein beetje paars verschijnen, deze bloeit straks als een soort van wolk aan paarse bloemetjes
Klimplant; Klimhortensia of Hydrangea anomala petiolaris
(deze kocht ik bij een supermarkt, hij stond daar zo zielig te verpieteren..)

Zoektocht
Uiteraard zijn er nog heel veel andere prachtige schaduwplanten! Omdat ik her en der nog een paar schaduwplekken wil opvullen met beplanting, ben ik mij er nog flink in aan het verdiepen. Zo ben ik onder andere van plan om Kardinaalsmuts (Euonymus) een mooi plekje in de tuin te geven. De lichtgele kleur van het blad steekt mooi af bij de antractietkleurige schutting en ook het wintergroene aspect spreekt mij aan. Daarnaast ben ik nog op zoek naar een mooie klimplant, ook voor in de schaduw. Wordt vervolgd..!