Bij kerst hoort een kerstboom. Net zoals Jip bij Janneke en Bert bij Ernie.
Toch vind ik het, hoe langer ik erover nadenk, soms wel een beetje aandoenlijk; al die prachtige bomen, omgezaagd (of soms met kluit) en dan op een hoop gegooid in een tuincentrum of bouwmarkt. Om vervolgens in een huis met een veel droge lucht te belanden waar je, als je geluk hebt, wat water krijgt waarna er daarna allemaal mensen aan jouw takken gaan sjorren omdat er ‘ballen en slingers in moeten’..

Maar goed, daarover later meer. Ook dit jaar komt er hier weer een kerstboom (zowel binnen als buiten), maar moet ik mij nog gaan verdiepen bij welke kwekerij ik deze ga aanschaffen. Misschien dat we dit jaar wel voor het eerst een kerstboom adopteren!

Voor iedereen die wel al van plan is om vandaag of morgen op kerstbomenzoektocht te gaan, hierbij enkele tips om optimaal te kunnen genieten van de perfecte kerstboom;

Buiten zijn we al een beetje in de kerststemming..

1.Aanschaf
-Veel bomen worden verkocht in een net. Heel handig om te vervoeren uiteraard, maar dan kom je thuis en maak je het net los en blijkt de boom veel te groot te zijn of er heel verdrietig uit te zien! Kijk dus eerst goed hoe de boom eruit zien zonder net en laat hem daarna pas inpakken.

-Kies bij voorkeur voor een boom met kluit of in een pot. Kies je wel voor afgezaagde boom, zorg er dan wel voor dat er een manier is waarop je de boom elke dag water kunt geven; waterreservoir/schaal/bak.

-Bij het bepalen van de perfecte boom is het belangrijk of je de boom alleen voor de feestdagen wilt aanschaffen of dat je er langer van wilt genieten.

-Let er ook op of de boom er gezond uitziet; of hij niet teveel naalden laat vallen, of de naalden niet slap hangen. Schudt de boom eens flink, er mogen dan niet teveel naalden loskomen.

-Een boom ziet er in een tuincentrum, bouwmarkt of kwekerij altijd kleiner uit, dan in jouw woonkamer. Kijk dus van te voren goed welke afmetingen de boom maximaal kan hebben om te voorkomen dat je met de zaag aan de slag moet..

-De meest bekende en verkochte kerstboom is de kerstspar. Deze laat binnen wel snel zijn naalden vallen, maar kan daarna prima in de volle grond geplant worden. Ga je voor iets meer kwaliteit, dan kun je kiezen voor een Nordmann (zilverspar). Er zijn nog heel veel andere soorten, dus neem bij de zoektocht voldoende tijd en laat je goed informeren!

2.In huis
-Laat de boom eerst nog een dag acclimatiseren in het tuinhuis of (niet verwarmde) garage. Haal de boom pas daarna in huis (in een keer van vrieskou naar meer dan 21 graden worden bomen over het algemeen niet heel blij van).

-Zaag bij thuiskomst een stukje van de stam (dit hoeft dus niet bij een boom met kluit of in een pot) en zet de boom meteen in het water, hij zal hierdoor minder snel naalden verliezen.
Geef daarna dagelijks water (bij een afgezaagde boom moet de stam steeds in het water staan) en voeg om de dag een eetlepel suiker aan het water toe (zorgt ervoor dat de naalden groen blijven).

-Zet de boom niet te dicht bij de verwarming of open haard. Zorg voor een lichte plek, maar weer niet teveel direct zonlicht. Vermijdt tocht.

-Laat de boom nog ongeveer een dag wennen op zijn nieuwe plek in huis voordat je gaat beginnen met versieren. De takken gaan soms nog wat hangen, waardoor je dan pas goed kunt zien waar je de versiering kunt gaan hangen.

-Wees voorzichtig bij het bevestigen van de lampjes, ballen en andere versiersels. Zowel voor de boom als voor jezelf; de naalden kunnen soms lelijk prikken!


Deze gaat niet naar de composthoop, maar krijgt een plekje in de tuin

3.Composthoop
Na de feestdagen worden de bomen bij ons in de straat opgehaald door kinderen die er na het inleveren (bij een vast inleverpunt) een klein zakcentje aan overhouden. De geadopteerde bomen gaan weer terug naar de kwekerij of bij sommige mensen belandt de boom (met kluit) in de tuin.

Wist je dat je de boom ook kunt composteren?
-Maak de stukken eerst wel voldoende klein met juist gereedschap of laat de boom versnipperen door een versnipperaar.
-De houtsnippers zijn prima voor planten/struiken die van een zure grond houden.
-Eventueel kun je de grotere takken (met naalden) ook gebruiken om de vorstgevoelige planten af te dekken.

Fijne feestdagen!