Nu zul je wel denken; ‘kerstplanten? Wat heeft dat te maken met een wintertuin?’. Nou, om jouw tuin een nog fijner sfeertje te geven rond de feestdagen kun je aan de slag gaan met ‘kerstplanten’.

Ieder seizoen heeft zo zijn favorieten; denk bij het voorjaar aan de Tulpen, in de zomer gaat iedereen massaal voor Lavendel en in de herfst is Heide erg populair. Kerst is uiteraard geen seizoen, maar wel heel erg populair! Waar anderen bij Kerst meteen denken aan een mooi gedekte tafel, urenlang in de keuken staan voor de perfecte kerstmaaltijd en daarna het uitpakken van de meest geweldige ingepakte kadootjes, denk ik juist ‘hoe kan ik mijn tuin ook een ‘Kerstig’ tintje geven?

Wat zijn ‘kerstplanten’?
Ik gebruik het woord ‘kerstplanten’ al bewust tussen haakjes en met een dikke knipoog; met het gebruik van het woord ‘kerstplanten’ lijkt het namelijk net alsof deze planten alleen maar tijdens de kerst mooi zijn. Niets is minder waar! Het zijn namelijk planten/struiken die niet alleen tijdens kerst zorgen voor sfeervolle tuin. De planten/struiken die ik als voorbeeld ga geven, zijn het hele jaar door mooi en kleurrijk!

Skimmia in de herfst en winter
Skimmia in het voorjaar
Skimmia richting de zomer, ze verspreiden dan ook nog eens een heerlijke geur!

Skimmia japonica
Er zijn van deze soort zowel mannelijke als vrouwelijke planten. Om van de bessen te kunnen genieten, heb je zowel een mannelijke als vrouwelijke variant nodig. Kies voor een lange bloeitijd voor een mannelijk exemplaar, deze hebben grotere en mooiere trossen met bloemen (sorry dames).
Zoals je hierboven kunt zien kun je van deze struik het hele jaar genieten. Een ander voordeel is dat je er eigenlijk bijna geen onderhoud aan hebt!
Zorg wel voor een plek in de lichte schaduw, volle zon vinden ze niet heel fijn. Daarnaast zijn ze dol op een zure grondsoort.

Tip; mochten de bladeren wat geel worden, dan staan ze teveel in de zon (zorg dat de beplanting er omheen iets hoger staat waardoor je schaduw maakt) of de grond is niet zuur genoeg. Dit kun je creëren door een mulchlaag aan te brengen (of tuinturf).

Viburnum tinus
Ook dit is weer een struik waar je het hele jaar plezier van kunt hebben, niet alleen tijdens kerst dus! Ook vlinders en bijen/hommels zijn er dol op. In het najaar verschijnen er bij sommige soorten ook nog prachtige donkere besjes, waar de vogels dol op zijn.
Mocht je ze in een pot zetten, niet vergeten om voldoende water te geven.

Leucothoe
Het prachtige rode (bijna paarse) blad, daar krijg ik dus altijd meteen een kerstgevoel van! Bladhoudend in de winter en in het voorjaar/begin zomer verschijnen er trosjes met witte bloemetjes. Er zijn veel verschillende soorten verkrijgbaar en daarnaast kun je ook deze prima een plekje in een mooie bloempot (zorg ook hier voor voldoende water!) geven.

Prachtige kleur en vorm

Gaultheria mucronata of Parelbes
Een perfecte plant voor bijvoorbeeld op de tuintafel of het balkon. Prachtige rode bessen in combinatie met groen blad; de hele winter blijft zij zo mooi, waardoor deze plant zo geliefd is.
Een plek in de volle grond is uiteraard ook mogelijk, zorg dan wel voor een beschutting.

Decoratie
Omdat er in mijn tuin veel planten/struiken staan die het hele jaar door groen zijn/bloeien, is er ook tijdens Kerst genoeg te beleven in de tuin. Naast een groene/kleurrijke tuin tijdens de koude wintermaanden heeft het nog een andere functie; ik gebruik materiaal uit de tuin als decoratie in kerststukjes, kerstkransen of als finishing touch bij de mooi gedekte tafel.
Hierbij kun je gebruik maken van de planten/struiken zoals hierboven genoemd, maar je kunt ook denken aan materiaal van;
Hulst
Klimop
Rozenbottels
Hortensia
Twijgen van de Wingerd

Heel veel plezier bij het creëren van jouw wintertuin!