Yes! Je bent bezig met goede voornemens voor het jaar 2020 en het ‘beginnen met tuinieren’ is er een van. Of je bent afgelopen jaar voorzichtig begonnen met het aanpakken van de tuin en je hebt de hoop nog niet opgegeven. Omdat ik heel graag wil dat je tussendoor niet opgeeft (tuinieren is namelijk zo leuk en ook nog eens hartstikke gezond), heb ik speciaal voor jou als beginner een paar ‘starterstips’:

Hier word je toch meteen vrolijk van?

1.DOEN!
Wat is het ergste wat er kan gebeuren? Dat een plant of struik jouw (nog net niet) groene vingers niet zal overleven? Dat er een plant toch niet helemaal op de perfecte plek is geplaatst? Dat de slakken jouw prachtige Salvia even ‘flink onder handen hebben genomen?’.
Weet dat overal een oplossing voor is! Als een plant het niet overleefd, vraag je dan af wat er niet goed is gegaan? Vraag iemand uit jouw familie of kennissenkring om advies, er is altijd wel ergens een tuinliefhebber te vinden! En het mooiste is; ze helpen je graag! Misschien krijg je zelfs wel een stekje mee en kun je het (kosteloos) nog eens proberen.

Ik hou me niet aan kleurenschema’s, ik volg lekker mijn eigen plan!

2. Wat geeft jou voldoening?
Elk jaar is er wel weer een nieuwe trend op het gebied van tuinontwerp; strakke lijnen, korte bochten of jungle fever. Ik word er niet warm of koud van en doe lekker waar ik zelf zin in heb! Ik vind de tuin en tuinieren iets persoonlijks. Het zou dus ook iets moeten zijn waar jij jouw creativiteit en ideen op los kan laten. Mocht er wel een trend bij zitten die jou aanspreekt, ga er dan uiteraard lekker mee aan de slag!

Geniet van het buiten zijn, het wroeten in de aarde en na afloop een heerlijke kop thee (of koffie). Naast dat je zult zien dat jouw tuin elke keer een stukje mooier wordt, is tuinieren ook heel gezond en zorgt het voor ontspanning.

Deze Monarda plantte ik in het voorjaar, in de zomer start zij met bloeien. Het was het wachten meet dan waard!
De bollen worden toegedekt met aarde en dan; wachten maar!

3.Geduld
Geduld, geduld, geduld; ik kan het niet vaak genoeg zeggen! Ik heb dat bijvoorbeeld met bloembollen; in december kan ik de tulpen wel uit de grond kijken! Toch is het dan ineens voorjaar en begint er ineens iets groens uit de aarde te verschijnen; yes! Het duurt nu niet lang meer voordat we kunnen genieten van de prachtige tulpen!

Als je al bent begonnen met het ontdekken van tuinieren, dan weet je vast ook al dat jonge planten een stuk minder duur zijn dan volwassen planten. Maar ook bij de jonge planten geldt dat je geduld moet hebben; soms kan het wel meerdere jaren duren voordat ze de grootte hebben bereikt die jij in gedachten hebt.

Soms zul je misschien wel denken, ‘komt het nog goed met deze plant? Gaat er nog gebloeid worden?’. Ook hierbij geldt; heb geduld. Als je een herfstbloeier in het voorjaar in de volle aarde plaats, dan duurt het inderdaad nog tot de herfst voordat er gebloeid gaat worden. Andersom geldt dit natuurlijk ook. Maar heb geduld! Je zult ervoor beloond worden.

Dankzij familie leerde ik dat Skimmia’s dol zijn op zure grond (dit voorkomt gele bladeren)

4.Hulp
Dit geldt voor alles in het leven; je hoeft het niet alleen te doen. Schroom niet om hulp in te schakelen als je het even niet meer ziet zitten! Je zult zien dat er mensen zijn die jou graag helpen en dat dit vaak ook nog eens hele waardevolle vriendschappen oplevert. Of mooie gesprekken en verhalen. Zo ontdekte ik dat mijn schoonmoeder ook dol is op tuinieren; heel erg fijn om een gemeenschappelijke hobby te hebben, vooral als je nieuw bent in een familie! Haar kennis is zo waardevol, daar maak ik ook graag gebruik van! Daarnaast vraag ik ook mijn vader regelmatig om hulp en ben ik dankzij zijn tuinkas (en al het moois en lekkers wat er groeit) ook geïnteresseerd geraakt in het aanschaffen van een tuinkas.

Een van mijn favoriete plekken voor het lezen van een tuinmagazine!
In de herfst zit ik graag hier!

5.Lees en leer
Er zijn veel prachtige tuinboeken die je goed op weg helpen als beginnende tuinier. Start simpel. Bijvoorbeeld het boek ‘avontuurlijk tuinieren‘ van Katja Starink en Nienke Plantinga. Of neem een abonnement op een interessant tuinmagazine; Groei & Bloei of Gardeners’ World bijvoorbeeld. Ik kijk altijd even bij een rommelmarkt of kringloop of ik een ‘oude’ Groei & Bloei zie liggen. Soms schaf ik weleens exemplaren uit ’99 aan; de informatie die erin staat blijft namelijk reuze interessant en handig!

Boeken met snoeitechnieken of andere ingewikkelde constructies zou ik nog heel even laten liggen. Het zult je nu waarschijnlijk doen duizelen waardoor je afgeremd kan worden. Mocht je denken dat je aan de volgende stap toe bent, vraag dan eerst tuinliefhebbers om hulp voor het perfecte boek. Er zijn namelijk ook heel veel tuinboeken te koop die, naar mijn idee, te weinig informatie bevatten (of soms zelfs verkeerde informatie).

En laten we Instagram ook niet vergeten! Er zijn zoveel interessante account met prachtige foto’s en handige weetjes. Lees en leer!

6.Natuur
Als er een belangrijke les is geweest die ik afgelopen jaar heb geleerd; zorg goed voor de natuur. Voor mij houdt dat in; geen giftige bestrijdingsmiddelen gebruiken, zorgen voor een optimale bodemstructuur en als ik de keuze heb kies ik voor ‘biologisch’ (bijvoorbeeld bij bloembollen). Daarnaast probeer ik zoveel mogelijk zelf te maken, in plaats van kant-en-klaar te kopen, denk hierbij bijvoorbeeld aan een composthoop (wat je kunt gebruiken als bodemverbeteraar).

Daarnaast is het belangrijk om je erbij neer te leggen (hoe moeilijk soms ook) dat we geen invloed hebben op het weer; afgelopen zomer is er behoorlijk wat wateroverlast geweest hier in Noord-Holland, de zomer het jaar ervoor hadden we extreme droogte. Beide weertypes zijn niet ideaal voor de tuin en ook ik heb afscheid moeten nemen van sommige planten.
Geef de moed niet op, leer ervan door met tips aan de slag te gaan of door het aanpassen van de beplanting. Weet dat veel tuinliefhebbers hetzelfde meemaken! Achter de wolken schijnt altijd weer de zon..