Om te kunnen genieten van een fijne, groene tuin hoef je echt geen speciale opleiding gevolgd te hebben. Een beetje gezond verstand en onderstaande tips, dan kom je al een heel eind:

Bodem/grondsoort:
Het start allemaal bij de basis; de bodem/grond. Het is daarom goed om te weten uit welke grondsoort(en) jouw tuin bestaat, zodat je uiteindelijk met beplanting aan de gang kunt gaan die geschikt is voor deze grondsoort(en).

Er zijn 3 meest voorkomende grondsoorten die je in de tuin kunt aantreffen (leem, zand en klei). Bij zandgrond voelt de grond heel korrelig aan en kun je het maar moeilijk bij elkaar houden als je het probeert te kneden. Als je er wel makkelijk een bal van kunt kneden, weet je bijna zeker dat je te maken hebt met kleigrond. Leemgrond kun je herkennen aan de opvallende geelrode kleur. Je kunt uiteraard ook een mengsel van meerdere soorten aantreffen.

Vind je het lastig om te bepalen wat voor grondsoort(en) er in jouw tuin voorkomen? Er zijn tuincentra waar je een (gratis) bodemtest kunt laten doen. Vul diverse zakjes op verschillende plekken in de tuin met grond en neem deze mee naar het tuincentrum bij jou in de buurt (wel even van te voren navragen of het mogelijk is) en je bent weer een stap dichterbij jouw droomtuin! Je kunt uiteraard ook altijd een mede tuinliefhebber om hulp vragen.

Ga voor het meer tips over (en het optimaliseren van) het bodemleven naar: Tuinieren op zandgrond.

Naast dat het belangrijk is dat je weet met wat voor grondsoort je aan de slag gaat, is het ook belangrijk om de bodem gezond te krijgen en te houden; koester het bodemleven!
Hoe je dat doet?
-Houd de bodem zoveel mogelijk bedekt met bladeren, takjes, snoeiafval (houdt het vochtgehalte op peil, trekt insecten aan en de verteerde bladeren dienen weer als voedsel voor de bodem).
-Laat de bodem lekker met rust (schoffelen is echt niet nodig)
-Zorg voor begroeiing (dit kan bijvoorbeeld ook een bodembedekker zijn)
-Gebruik geen bestrijdingsmiddelen/gif/kunstmest
-Start met een composthoop en voorzie de tuin eens van een fijne laag compost

Het gezond krijgen en houden van de bodem is een constant ‘proces’ en dus erg belangrijk om hier altijd goed voor te zorgen.


Standplaats:
Ga bij het tuincentrum of kwekerij niet meteen af op alle prachtige kleuren, maar kijk goed naar waar je op zoek bent (schaduw of zon? Bladhoudend in de winter? Beplanting voor zure grond?). Het loont om vooraf al wat online onderzoek te doen of andere tuinliefhebbers om raad te vragen.

Hoe prachtig sommige schaduwplanten er ook uitzien, bij een plekje in de volle zon worden ze heel verdrietig! En dit geldt ook voor zonliefhebbers in een schaduwhoekje. Houdt bij schaduwplanten rekening met maximaal 2 uur (volle) zon per dag (en de rest in de schaduw) en bij halfschaduw/halfzon maximaal 4 uur per dag in de volle zon.

Het loont ook om niet als ‘een gek’ in het voorjaar van alles aan te schaffen, maar om elke maand eens bij een kwekerij langs te gaan en dan op zoek te gaan naar wat er op dat moment bloeit. Zo weet je zeker (als je de beplanting van juiste standplaats en grond voorziet) dat ook jij elke maand een bloeiende tuin hebt.

Laat je adviseren als je ergens niet zeker over bent. Vooral over het advies bij (de meeste) kwekerijen ben ik echt enorm over te spreken! Ze nemen de tijd voor je, komen eventueel met goede alternatieven en je komt nog eens met iets exclusiefs thuis.

Borders/volle grond:
Ik zie het als tip vaak voorbij komen op websites of in magazines; ‘wil je een onderhoudsvrije tuin? Kies dan voor een extra groot terras en maak deze gezellig met bloempotten’. Hartstikke leuk, tuinieren in potten, maar waar men geen rekening mee houdt is dat beplanting in pot meer aandacht en onderhoud vragen (denk aan soms bijna dagelijks water geven) dan beplanting in de volle grond. Als je dit niet goed in de gaten houdt heb je grote kans dat veel planten/struiken het alsnog niet overleven..

Ik heb ervaren dat het als beginnende tuinliefhebber prima is om te starten met planten/struiken in de volle grond (borders). De wortels van de planten halen hun vocht uit de grond (dus elke dag water geven is niet nodig, alleen bij extreme droogte), zorg voor bodembedekkers bij grote stukken kale grond (zo blijft de grond vochtig en houdt het meteen onkruid tegen) en het is ook nog eens hartstikke ontspannend om lekker met je handen/vingers in de aarde te wroeten! Dag tegels, hallo borders!

En uiteraard is er helemaal niets mis met tuinieren in potten; ik ben er juist groot voorstander van en je kunt gemakkelijk prachtige combinaties maken! Maar om teleurstelling te voorkomen zou ik beginnen met makkelijke planten in de volle grond.

Kwaliteit:
Net zoals bij alles geldt ook bij tuinieren; ga voor kwaliteit! Verdiep je in wat je in jouw grond stopt aan beplanting en neem ook niet zomaar alle stekjes aan (hoe lief het ook bedoeld is), tenzij je zeker weet dat het in orde is. Je wilt tenslotte niet dat er bepaalde schimmels of onkruid (bonuskruid) hierdoor in jouw tuin belanden.

Ga naar een goede kwekerij bij jou in de buurt (houdt afstand!), neem alle tijd en laat je verrassen door al het moois. Bedenk goed waar je naar op zoek bent en schroom niet om om hulp te vragen.

Makkelijk:
Tuinieren is hartstikke leuk, ontspannend en als je het jezelf gemakkelijk maakt heb je nog meer tijd om van die mooie, groene tuin te genieten! Dus:
-Laat bladeren liggen (behalve op het gras) en zorg tegelijkertijd voor een fijn bodemleven en -structuur (doordat het insecten aantrekt, de verteerde bladeren als voeding dienen voor de bodem en het tevens het vochtgehalte op peil houdt).
-Start je met jonge plantjes en heb je nog veel ‘kale grond’? Bodembedekkers zijn ideaal om (grote) stukken kale grond (en onkruid) tegen te gaan, hierdoor houd je de grond meteen wat vochtig (afhankelijk van het grondsoort), wat weer handig kan zijn bij extreme droogte
Start met planten die makkelijk qua onderhoud zijn. Ik heb hiervoor een lijst samengesteld die je hier kunt vinden.

Je zult zien dat je veel leert door ‘gewoon te doen’, waardoor je er steeds meer lol in krijgt en dus ook steeds meer durft uit te proberen.

Wil je meer lezen over een goed tuinontwerp en waar je op moet letten? Lees dan mijn artikelen; ‘Voorbereidingstips voor een goed tuinontwerp’ en ‘9 aandachtspunten voor een goed tuinontwerp‘ of als je meer wilt weten over het starten met tuinieren: ‘Tips voor de startende tuinier‘.

Als basisboek op het gebied van tuinieren raad ik het boek ‘Avontuurlijk Tuinieren’ van de Tuinavonturiers aan. Een boek vol inspiratie, tips en enthousiasme!