Gebruik jij de maand januari om lekker aan de slag te gaan met jouw tuinplan? Dan ben ik even benieuwd; staat mulchen (het bedekken van de bodem met organisch materiaal, dit om bijvoorbeeld uitdroging te voorkomen, het bodemleven te voeden, onkruidgroei tegen te houden, etc) ook als onderdeel van dit tuinplan genoemd?

In de herfst kun je heel makkelijk gebruik maken van gevallen blad om de aarde af te dekken, maar hoe ga je dit de rest van het jaar doen?

Wat ik gebruik om te mulchen (het hele jaar door):

Gemaaid gras; voor op de composthoop, in de kippenren, eventueel tussen de borders; onze grasmaaier maait heel ‘fijn’ waardoor de laag om de borders mee te bedekken echt maar heel dun kan zijn omdat een dikke laag fijn grasmaaisel weinig/geen lucht doorlaat waardoor het juist weer een verstikkend effect kan hebben op de bodem.

Gemaaid gras gebruik ik in een dunne laag om de bodem tussen de borders te bedekken

Planten: zoals Symphytum officinale – Smeerwortel; snelgroeiende plant, de bladeren gebruik ik om de bodem mee af te dekken en in kleinere stukken op de composthoop.
Bonus: Smeerwortel kan heel goed bepaalde mineralen uit de bodem halen (wortelt namelijk heel diep), wat weer via het blad aan de bovenste laag van de bodem wordt gegeven.

Het blad van de snelgroeiende Smeerwortel is ideaal om de bodem mee te bedekken


Klimplanten: zoals Wisteria – Blauwe regen; het gevallen blad krijgt een plek tussen de borders.
Bonus: deze klimplant is een ‘stikstoffixeerder’. Met behulp van bacteriën stikstof uit de lucht fixeren. Zodra het haar bladeren laat vallen komt (een deel van de) stikstof vrij.

Blauwe regen is een ‘stikstoffixeerder’


Hagen: zoals Klimop; snoeimateriaal (maar ook ‘levend’, zie hieronder) krijgt een plek tussen de borders.

Op deze manier bedekt de Klimop ook op een levende manier de bodem 😉


Gevallen blad: van volwassen bomen die grenzen aan onze tuin; deze worden gebruikt bij de composthoop, bij de kippenren, tussen de borders.

Verzamel het gevallen blad uit de straat of van jouw gazon om de bodem mee te bedekken

Snoeimateriaal; zoals bladeren, kleine takjes, grotere takken verwerkt tot houtsnippers gebruik ik tussen de borders, in de kippenren en op de composthoop.

Ook snoeimateriaal (blad, kleine takjes, houtsnippers) kunnen prima ingezet worden om mee te mulchen

Gewenst onkruid; ik zal eerlijk zijn; niet al het ‘onkruid’ wat in onze tuin verschijnt mag blijven; deze trek ik eruit en gebruik ik om de bodem te bedekken tussen de borders, de kippenren en op de composthoop.

Brandnetel kan naast waardplant voor verschillende soorten vlinders ook prima gebruikt worden als mulchmateriaal

Daarnaast zorg ik er uiteraard ook voor dat de bodem zoveel mogelijk bedekt is met levend materiaal!

Nu ben ik wel benieuwd, op welke manieren zorgen jullie dat de bodem in jullie tuin altijd bedekt is?