Maai Mei Niet

In de afgelopen jaren is driekwart van de insecten verdwenen. Het gaat dus niet zo goed met de insecten in Nederland (en ook buiten Nederland) en als we zo doorgaan, blijven er binnen korte tijd geen insecten meer over. Daarom introduceren de Bijenstichting, Flora van Nederland en Stichting Steenbreek een campagne in mei: Maai Mei Niet.

Niets doen
De titel zegt het al; in de maand mei kun je een positieve bijdrage leveren door vooral niets te doen en jouw gras lekker te laten groeien om vlinders, vogels, bijen en andere insecten te voorzien van onder andere voedsel en een schuil/nestelplek. Door het gras bijvoorbeeld maar om de 4 weken te maaien, worden tot tien keer meer bijen aangetrokken. Bovendien is langer gras ook beter bestand tegen droogte en hitte.

Paardenbloemen
Vooral in het voorjaar is het extra belangrijk om het maaien nog even uit te stellen omdat insecten juist dan minder keuze uit bloemen hebben dan in de zomer. Laat vooral ook paardenbloemen in jouw gazon staan, dit is een welkome voedselbron voor diverse insecten.

Wist je dat de gazons in tuinen in Nederland gelijk zijn aan de oppervlakte van 11.000 voetbalvelden? Dat betekent dat het minder/niet maaien behoorlijke impact kan hebben op de biodiversiteit.


Doe jij ook mee met ‘Maai Mei Niet’ dan heb ik hierbij nog enkele maaitips:

  1. De juiste maaiplek
    Kies een plek in je tuin die je niet vaak gebruikt of maai alleen een gedeelte waar je loopt.
  2. Maai steeds een ander stuk
    Maai elke week een ander stukje van de tuin,  zo creëer je verschillende lengtes in je gras en dus verschillende plekjes voor allerlei insecten.
  3. Hoger gras
    Maai eens op een hogere stand. Langer gras is beter bestand tegen droogte, hitte en bovendien biedt dit voor vele insecten een schuilplaats.

RTL Nieuws:
Ik werd door RTL Nieuws geinterviewd over ‘Maai Mei Niet’, zie het item hier:

Laat je grasmaaier deze maand staan en help insecten: ‘Ieder plantje maakt een verschil’ | RTL Nieuws

Doe jij ook mee met de ‘Maai Mei Niet’?