Overtollig regenwater zorgt de laatste jaren steeds meer voor overlast: ondergelopen straten, tunnels, kelders, overbelast riool, etc.
En dat is zo zonde! Regenwater is tenslotte gratis schoon water voor je tuin. Gebruik dit en laat het niet weglopen! Daarnaast het is enorm zonde om schoon drinkwater te gebruiken om de planten in de tuin (tijdens een hittegolf bijvoorbeeld) te voorzien van water. Regenwater is hier prima geschikt voor.
Subsidie
Het zou fijn zijn als er net zoveel aandacht was voor het opvangen van regenwater, als dat er is voor zonne-energie!
➽Wist je bijvoorbeeld dat er gemeenten zijn waar je subsidie krijgt door jouw regenpijp af te koppelen van het riool (en dus te laten aansluiten op een regenton)?
➽En wist je dat je ook bij de aanschaf van een regenton in aanmerking komt voor subsidie? Het loont om dit in jouw gemeente na te vragen! Je kunt er prima een tuinslang op de regenton aansluiten, een bewateringsysteem in jouw tuin aanleggen en op de regenton aansluiten of gewoon lekker met de gieter aan de slag!
Hoe kunnen we beter omgaan met het regenwater in de tuin?
➽ Vervang zoveel mogelijk tegels voor beplanting zoals bodembedekkers/vaste planten/struiken/bomen. Deze wortels van de verschillende soorten beplanting nemen water op. Daarnaast zorgt een groene tuin voor meer verkoeling tijdens een hete zomer.
➽ Een tuin vol met alleen maar gras helpt uiteindelijk maar een beetje. Je kunt dit beter afwisselen met bomen, struiken en planten.
➽ Het aanleggen van waterbuffers zoals een vijver of wadi
➽ Zorg voor hoogteverschillen in de tuin. De borders die iets lager liggen (dit worden ook wel buienborders genoemd) kun je voorzien van planten die goed tegen water kunnen zoals Moerrasspirea, Koninginnekruid en Scharnierbloem.
➽ Maak gebruik van een regenton om het regenwater op te vangen
➽ Leg een groen dak aan; dit houdt water vast waardoor je het riool minder belast. Daarnaast kan het een isolerende en geluiddempende functie hebben.
➽ Zorg voor vergroening bij een muur of schutting (of beter nog; vervang een schutting voor volledige vergroening in de vorm van een haag). Maak geen gebruik van kale schuttingen want die reflecteren ook nog eens veel warmte waardoor het tijdens een hittegolf nog warmer zal worden in de tuin.
➽ Ga jij aan de slag met plantenbakken? Kies dan voor een exemplaar met een waterreservoir.
➽ Kies voor een pad van houtsnippers of grind in plaats van bestrating. Houtsnippers of grind laten namelijk beter water door dan tegels.
(gebruik GEEN worteldoek onder de houtsnippers of grind, dan kan het water namelijk alsnog niet goed weg én dit is heel slecht voor de bodem)
➽ Compost; november/december is een goede tijd om compost over de tuin (borders) of moestuin te strooien. Onder andere wormen zorgen ervoor dat de compost wordt vermengd met de toplaag van de bodem en daarnaast graven deze wormen (en andere bodemdieren) ook gangen, waardoor het overtollige water beter weg kan.
➽ Laat afgevallen blad liggen in de borders, deze creëren een goed vochtgehalte én zorgen ervoor dat de bodem niet uitdroogt (een uitgedroogde bodem kan niet goed genoeg water vasthouden)
➽Voorkom dus uitdroging van de bodem (bijvoorbeeld met beplanting, compost of beschermlaagje van snoeiafval). Een kale bodem kan minder of geen water verdampen. Een kale bodem droogt sneller uit en verliest door de dikke/harde bovenlaag zijn functie om (veel) water op te nemen (als na een hittegolf de bodem compleet is uitgedroogd en er hevige regenbuien plaatsvinden kan het water dus niet goed opgenomen worden door de bodem met als gevolg -> straten/tuinen die blank staan)
➽Laat de bodem zoveel mogelijk met rust. Door spitten en schoffelen zorg je voor verdamping waardoor de bodem uitdroogt (en dus het water niet goed kan opnemen)
Let op bij tuinen van nieuwbouwwoningen;
Bij tuinen van nieuwbouwwoningen gebeurt het nog weleens dat er een dunne laag tuinaarde over de bestaande grond wordt gestort.
★Zonder dat de bewoners zich verdiepen in wat er eigenlijk allemaal onder die dunne laag tuinaarde zit, gaat men aan de slag met het aanleggen van de tuin. Al snel blijkt dat het water niet goed weg kan na een flinke regenbui (blijft op het gras staan) en ook de bomen groeien niet goed (wortels rotten weg).
★Vaak heeft dit te maken met abrupte overgangen tussen de verschillende grondlagen (die kunnen behoorlijk zijn ‘ingedrukt’ door al zware machines die er geruime tijd over heen gereden hebben), waardoor het water niet goed weg kan. Ook is er niet voldoende aandacht gegeven aan de basis (de bodem) en verbetering hiervan en is er geen sprake van een gezond bodemleven, waardoor je na elke flinke regenbui staat te soppen in het gras. Of het gaat bijvoorbeeld om dikke kleigrond, die slecht water doorlaat.
★Verdiep je dus in welke grondlaag er onder de nieuwbouwlaag bevindt en zorg voor een een fijne bodemstructuur (dit creëer je onder andere door 1 a 2 keer per jaar de tuin te voorzien van compost, door de grond te bedekken met beplanting, door de grond niet te laten uitdrogen en door zo min mogelijk te spitten en het bodemleven met rust te laten)
Wil je meer weten over een gezonde bodem? Ik ben bezig met het schrijven van een reeks artikelen hierover, houd mijn website dus goed in de gaten!