Dat ik liever een groene dan een grijze tuin zie, dat mag duidelijk zijn. Elke vrije minuut ben ik in de tuin te vinden; lekker rommelen, tot rust komen en zorgen voor alle mooie planten, struiken en bomen.
Naast dat een groene tuin er zo veel mooier uitziet en je er veel beter in kunt ontspannen zijn er nog meer redenen waarom een groene tuin zo belangrijk is.

Warmte
Warmte blijft veel langer hangen bij oppervlakten met veel stenen. In tuinen die volledig betegeld zijn kan de temperatuur op warme zomerdagen behoorlijk hoog oplopen, waardoor het niet fijn is om buiten te vertoeven. Groen in de tuin absorbeert weinig warmte in vergelijk met tegels. Planten (en ook struiken & bomen uiteraard) hebben tevens een koelende werking door verdamping via bladeren. Daarnaast geven bomen ook nog eens natuurlijke schaduw (onder een boom kan het zo 10 tot 15 graden schelen!).

Dankzij de leilindes hebben wij meer natuurlijke schaduw

Wateroverlast
Bij extreme regenbuien komt er in een korte periode veel water in de tuin. Bij een tuin met veel tegels kan het water kan niet goed weg en moet uiteindelijk afgevoerd worden via de riolen, waar de riolen vaak niet op zijn berekend. Ook daarom is het belangrijk dat een tuin niet alleen maar uit tegels bestaat, maar ook uit gras / plantenborders.

Deze foto is nog van vorig jaar, een paar seconden later brak het noodweer los!

Biodiversiteit
Dieren trekken weg uit de tuin die weinig voor ze te bieden heeft. Zorg dus voor een tuin waar vogels blij van worden (beschutte plekjes, planten met besjes), die aantrekkelijk is voor vlinders en bijen (insectenhotel, beplanting) en vergeet ook andere dieren zoals egels, bodemdieren en kikkers niet! Een tuin waar meer beestjes in rondscharrelen ziet er niet alleen een stuk gezelliger uit maar helpt ook mee aan een beter ecosysteem, zowel in jouw tuin als in de omgeving.

De bijen zijn gek op deze Skimmia’s!

Positieve effect op de gezondheid
Zeg nou zelf, jij drinkt toch toch ook veel liever jouw kop koffie in een groene omgeving, met het geluid van vogels, het gezoem van bijen en de geur van rozen?
Het ontspannen in een tuin zal ook veel meer kunnen plaatsvinden als je jezelf omgeeft met groen in plaats van met tegels. Het is bewezen; groen maakt gelukkig(er)!

Lekker rommelen & ontspannen in de tuin

Geluiddempend
Misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar wist je dat planten, bomen en struiken een geluiddempende werking hebben?
Een muur met beplanting kan veel geluid absorberen, waardoor je van meer rust (en privacy!) kunt genieten in jouw tuin.

Al dit groen werkt geluiddempend. Heel handig voor onze buren, die precies achter deze schutting hun zitplek hebben.

Waarom is een groene tuin nog meer zo belangrijk? Ik hoor het graag van jullie!