Ik ben dol op stekken en zaaien! Naast dat ik het een heerlijk rustgevend ‘proces’ vind, het in de weer zijn met aarde, nieuw groen en zaden, geeft het me ook nog eens heel veel voldoening als iets lukt. Maar ook als het niet lukt, want dan weet ik in ieder geval hoe iets niet moet!

Wat is stekken?
Stekken is een vorm van ‘vegetatieve vermeerdering’. Wat een luxe woorden he? Waar het om gaat is dat je uit een gedeelte van een plant, een nieuwe plant kunt laten groeien. Het is hartstikke leuk om het uit te proberen (met vallen en opstaan)! Je kunt de tuin voorzien van al dat mooie nieuwe groen of je kunt natuurlijk een stekjesruil bezoeken of het als cadeautje weggeven.

Lavendel

Stekken kan met ontzettend veel verschillende planten. Je kunt bijvoorbeeld als starter aan de slag gaan met lavendel of rozemarijn. Zelf wil ik dit jaar geraniums en rozen stekken!

Manieren van stekken:
Er zijn veel verschillende manieren om te stekken, Je kunt namelijk van een aantal verschillende delen van de plant een stekje nemen. Vandaag zal ik twee manieren behandelen;

Kopstek
Je kunt bijvoorbeeld het bovenste deel van een stengel/plant verwijderen en dat gebruiken. Dit wordt een kopstek genoemd. Met een snoeischaar haal je een gedeelte van ongeveer 10 cm van de top van de plant af en zet deze meteen het water. Haal de onderste bladeren van de stek af (tot ongeveer een derde deel) en dan kan de stek in de stekgrond gezet worden.

Tussenstek
Bij deze manier van stekken is het niet het bovenste deel van een plant wat je gebruikt, maar juist een stukje uit het midden. Ook hierbij gebruik je een snoeischaar en kies je voor een gedeelte uit het midden van ongeveer 10/15 cm.

Zowel voor de kopstek als voor de tussenstek geldt dat je deze vlak onder een blad of knop af moet snijden/snoeien.

Je kunt het bovenste gedeelte of een tussenstuk van een stengel gebruiken om te stekken

Stappenplan (kopstek & tussenstek)

Benodigdheden
-Zaai/stekgrond
-Turfpotjes of lege wc-rollen of lege eierdozen
-Bakje met (regen)water
-Snoeischaar
-Grotere potjes (voor het verpotten) Ik hergebruik hiervoor de plastic plantenpotjes die ik kreeg bij de aanschaf van beplanting.
-Plantenspuit (gevuld met regenwater)


-1.Gedeelte (zo’n 10/15 cm) van de plant/stengel afhalen (bovenste gedeelte bij een kopstek of stukje van het midden bij een tussenstek)

2. Meteen in het water zetten

3. Onderste bladeren verwijderen (tot ongeveer 1/3e van de stek), je kunt de stek dan gemakkelijker in de grond steken.

Ik gebruik voor het zaaien en stekken speciale grond (en dus geen potgrond)

4. In stekaarde zetten
Ik raad het af om ‘gewone’ potgrond/tuinaarde te gebruiken, zelf maak ik gebruik van speciale zaai/stekgrond, bijvoorbeeld die van DCM.

5. Grond rondom de stek aandrukken

6. Plekje in de schaduw uitzoeken
Niet in de volle zon, want dan kunnen de stekjes verbranden door de hitte.
Zorg ook voor een plek met een vrij constante temperatuur.

7. Water geven
De aarde mag niet uitdrogen, maar ook niet te nat zijn.

8. Verpotten
Na ongeveer een maand is het tijd om te controleren hoe de stekjes het gedaan hebben. Je kunt kijken of er al nieuwe blaadjes aan de stek zitten of dat er wortels zijn ontstaan. Als dat zo is, dan kunnen de stekjes een plekje krijgen in een grotere pot, zodat er meer ruimte is om te groeien.

Is er nog geen nieuwe blad of wortels? Geen stress! Wacht dan gewoon nog een paar weken langer.

We kunnen aan de slag in de tuin!

9. De tuin in
De laatste stap! De wortels zijn flink gegroeid en de stek kan een plekje in de tuin krijgen! Let daarbij wel op wanneer je dat gaat doen? Bij een extreem droge zomer zou ik nog heel even wachten en ook een periode waarbij het flink vriest zou ik overslaan. Beter is het om dan aan de slag te gaan in de lente, wanneer de temperaturen iets omhoog gaan.

Waar moet je nog meer op letten:

Zorg voor de juiste grond.
Gebruik bij het stekken goede grond. Ik gebruik geen gewone potgrond, want dat houdt teveel vocht vast (de stekjes kunnen hierdoor gaan rotten)
Ik maak gebruik van speciale zaai/stekgrond (te koop bij kwekerijen of tuincentra)

-Voor het verpotten maak ik wel gebruik van potgrond, ik raad dan die van Bio-Kultura aan.

-Stekken kan bijna het hele jaar door, behalve als het vriest.

Let goed op dat wat je gaat stekken, er ook gezond uitziet!

-Let bij zowel een kop- als scheutstek erop dat je van een jonge en gezonde scheut knipt. Delen van een plant die er niet gezond uitzien, zullen uiteraard niet goed groeien.

-Maak gebruik van een goede snoeischaar om rafelige randen te voorkomen. Daar kunnen bacteriƫn in komen en daardoor kan de plant ziek worden of doodgaan.

-Je kunt gebruik maken van turfpotjes om de stekjes (en grond) in te zetten. De turfpotjes zijn gemaakt van organisch materiaal en kunnen daarna met potje en al in de grond gezet worden.

Dit ging mee naar een stekjesruil!

Heel veel succes! Laat je het me weten als het is gelukt?