Ik ben nu al trots op je! Daar waar sommigen al kippenvel krijgen bij het woord ‘tuinieren’, ga jij gewoon de uitdaging aan en dat verdient een schouderklopje!

Goed dat je de eerste stap hebt gezet door hardop uit te spreken dat je in de tuin aan de slag gaat, maar hoe nu verder?

1. Tuingereedschap
Zorg voor goed tuingereedschap. De allerduurste materialen hoeven niet perse altijd de beste kwaliteit te zijn, maar soms is goedkoop juist weer duurkoop. Zelf ben ik fan van producten van bijvoorbeeld Gardena of De Wit, maar er zijn nog heel veel andere leveranciers die kwalitatieve tuingereedschappen leveren.

Maar, wat heb je dan allemaal nodig als je goed van start wilt gaan?

Kijk bij een plantenschepje wat je ‘lekker in de hand vindt liggen’. Dit geldt ook voor een snoeischaar.

Schep
Voor het graven van grotere gaten voor beplanting
Plantenschepje
Voor het graven van gaten voor kleinere beplanting. Ook voor het planten van bloembollen werkt dit erg handig.
Snoeischaar
Onmisbaar! Een goed werkende snoeischaar. Is voornamelijk bedoeld voor het verwijderen van kleinere takken van planten, struiken en bomen. Laat je bij een speciaalzaak goed voorlichten. Zelf kies ik graag voor een snoeischaar die licht aan voelt en ‘lekker in de hand ligt’.
Takkenschaar
Voor het snoeien van dikkere takken werkt dit veel fijner, dan dat je met een (kleine) snoeischaar aan de slag gaat. Een takkenschaar heeft langere handvatten dan een snoeischaar. Zo kun je makkelijker bij hoge takken en kun je meer kracht zetten bij het snoeien.
Gieter
Zonder (regen)water zullen de planten het niet overleven. Je kunt bij het water geven makkelijk gebruik maken van een gieter. Ik heb zelf een gieter van 6 liter inhoud. Groter kan ook, maar zorg dan wel voor een paar flinke spierballen. Maak bij een grote(re) tuin van een tuinslang.
Regenton
Uiteraard kun je ook zonder regenton tuinieren en gebruik maken van water uit de (buiten)kraan, maar het is zonde om al dat regenwater niet te gebruiken toch? Daarnaast bevat regenwater geen kalk, wat een stuk beter is voor jouw tuin en is regenwater gratis.
Tuinslang
Handig om een grote(re) tuin te voorzien van (regen)water. Zorg dat je de tuinslag kunt aansluiten op de regenton, zodat je optimaal gebruik kunt maken van het regenwater.
Tuinhandschoenen
Hoe mooi de designs tegenwoordig ook zijn, niet alle tuinhandschoenen zijn ideaal om mee te werken. Vraag ook hierbij om hulp bij een speciaalzaak. Tuinhandschoenen zorgen ervoor dat je geen wondjes krijgt bij het snoeien, beschermen je tegen eventuele giftige planten en het werkt prettig als er een goede grip is.
Bescherming voor de knieën
Bij het planten van bijvoorbeeld bollen, waar ik soms best lang mee bezig ben, gebruik ik een oude stoelkussen (van een buitenstoel) om mijn knieën te beschermen.
Emmer/bak(je)
Heb je nieuwe planten gekocht en ga je deze in de tuin zetten is het fijn als je een emmer (of iets soortgelijks) bij de hand hebt om de planten in onder te dompelen, voordat je ze in de volle grond zet. Daarnaast is het fijn om bij het snoeien het snoeiafval in op te bergen, in plaats van dat je steeds op moet staan om snoeiafval aan de composthoop (of groene bak) toe te voegen.
Bezem
Ben je klaar met tuinieren? Ruim dan al het gereedschap op en maak het terras weer netjes en veeg alles aan. Ook handig om bij vriezend weer zand te verspreiden om gladheid op de tegels tegen te gaan.
Stoffer en blik
De laatste restjes snoeiafval, potgrond etc ruim je op met een stoffer en blik.

Is er gras in jouw tuin aanwezig, dan zijn ook een grasmaaier en bladhark (om de bladeren van het gras af te halen om verstikking te voorkomen) aan te raden om aan te schaffen.

Weet jij in wat voor soort grond je aan de slag gaat?

2.Grondsoort bepalen
Om te kunnen bepalen welke planten en struiken er in de tuin komen te staan is het belangrijk om te weten op wat voor grond je aan de slag gaat. Neem wat aarde in jouw hand en wrijf het tussen de vingers. Zandgrond valt heel snel tussen je vingers door en kleigrond voelt wat kleverig aan. Bij zware kleigrond kun je gebruik maken van zand om de structuur iets te verbeteren. Bij zandgrond kun je materiaal gebruiken wat voedingsstoffen beter vasthoudt, denk bijvoorbeeld aan (blad)compost.
Je kunt nog meer onderzoek doen: er zijn diverse testsetjes te koop om onder andere de zuurgraad, stikstofgehalte en fosfaatgehalte te bepalen.

Deze outdoorlaarzen zitten heerlijk, zijn warm & waterdicht.

3. Buitenkleding
Naast goed tuingereedschap is het ook erg belangrijk om je fijn te kunnen bewegen tijdens het tuinieren. Geen skinny jeans, maar een broek die niet meteen afzakt zodra je moet bukken. Geen gympen die meteen vol water staan als je een stap in de aarde zet, maar goede waterdichte en gevoerde laarzen. En geen dunne winterjas (die eigenlijk niet vies mag worden) maar een warme, waterdichte jas. Laarzen, broek en jas; dat zijn voor mij de belangrijkste kledingstukken (in ieder geval voor in de koude maanden). Ook hierbij geldt weer dat je er niet op moet bezuinigen, maar je hoeft er ook geen maandsalaris aan uit te geven. Daarnaast moet je ook gewoon doen waar jij je fijn bij voelt en misschien vind jij het juist wel fijn om te tuinieren op gympen! Laat je goed informeren of vraag ervaren tuinliefhebbers om hulp. Zo heb ik laatst een paar waterdichte en gevoerde laarzen van het merk Hokra gekocht, waar ik ondertussen bijna in woon!

Wat is de beste plek voor het terras? Waar wil je schaduw en waar juist zon?

4. Tuinontwerp
Nu je weet met welke grondsoort je te maken hebt, voorzien bent van fijne buitenkleding en goed gereedschap hebt aangeschaft is er nog een heel belangrijk onderdeel van tuinieren, namelijk; een tuin! Hoe groot of klein de tuin ook mag zijn, een goede basis/ontwerp is erg belangrijk.

Denk na over de verschillende functies van de tuin. Is het een speelparadijs voor kinderen? Wil je verschillende terrassen of juist heel veel ruimte voor beplanting? Moet er veel schaduw komen of juist meer zon? Allemaal dingen om rekening te houden als je aan de slag gaat met de tuin en een tuinontwerp. Kom je er zelf na al die uren ‘Pinteresten’ en bladeren door tuinmagazines niet meer uit? Schakel dan een expert in! Er kan een tuinontwerp voor je gemaakt worden, waarbij het ook mogelijk is om daarna zelf de beplanting aan te schaffen en aan de slag te gaan. Natuurlijk is het laten maken van een (goed) tuinontwerp niet gratis, maar gaat hierbij om de basis en daar zou ik zeker niet op (willen) besparen! Van een goed tuinontwerp zul je heel veel plezier hebben en het zal jouw plezier in tuinieren alleen maar vergroten!

Als je aan de slag gaat met een geheel nieuw tuinontwerp, vergeet dan niet om ook te kijken of huidige beplanting erin verwerkt kan worden. Zonde om al die prachtige planten/struiken/bomen weg te geven, toch?

Heel veel succes! Ik hoop dat ook jij in 2020 optimaal van jouw tuin kunt (gaan) genieten!