Zoals velen van jullie weten, ben ik dol op tuinieren in potten! Het vorige artikel over tuinieren in potten is zo vaak gelezen en er kwamen best wel wat vragen, daarom vandaag ‘Tuinieren in potten II’.

Zoals ik de vorige keer al aangaf, zorgt tuinieren in potten wel voor wat extra aandacht en verzorging (zoals het geven van water). Maar, als je ziet wat de mogelijkheden zijn, dan heb je dat er graag voor over!
Vandaag deel ik dan ook nog een paar voordelen van tuinieren in potten, maar ook de extra aandachtspunten:

Viburnum tinus
Viburnum tinus
Echinacea purpera

Seizoenen
In elk seizoen kun je jouw tuin/terras/balkon heel gemakkelijk van wat extra sfeer voorzien door gebruik te maken van planten in potten. In de herfst kies je bijvoorbeeld voor Heide of Echinacea purpera, in de winter ga je voor de Viburnum tinus en Skimmia’s, in het voorjaar beginnen te narcissen en tulpen te bloeien en in de zomer kun je lekker uitpakken met Geraniums of Fuchsia’s.

Kies voor blauw of wit, ook tijdens schemering kun je deze kleuren nog goed zien

Avond
Afhankelijk van hoe je jouw dag doorbrengt, zul je misschien vaak alleen in de ochtend of juist in de middag op het terras zitten. Voor wie vaak overdag van huis is, is de avond juist weer een fijn moment om gebruik te maken van het terras. Ook tijdens de avonduren kun je namelijk genieten van al het moois in potten. Zorg bijvoorbeeld voor planten met witte en/of blauwe bloemen, deze zijn ook in de schemering nog goed zichtbaar!

Bloembollen planten is al een feestje op zich!

Bloembollen
Krokussen, narcissen en tulpen zijn niet alleen geweldig in de volle grond, ook in potten of schalen zorgen zij voor gezelligheid in de tuin. Zet een paar verschillende soorten bij elkaar voor een explosie van kleuren.
Bloembollen kun je in november (soms ook nog december/januari) in een pot planten. Voor wie niet tegen de ‘kale aarde’ wil aankijken, doet er goed aan om winterviolen bovenop de bloembollen te planten. Zodra de winterviolen zijn uitgebloeid, nemen de krokussen (of andere bloembollen) het stokje over.

Groenten en fruit
Niet alleen sierplanten kun je een plekje geven in potten, maar ook diverse soorten groenten, fruit en kruiden. Naast dat het heerlijk is om er van te eten, is het ook nog eens prachtig om naar te kijken! Combineer bijvoorbeeld eens peterselie, snijbiet, tomaten en aardbeien voor prachtige kleuren, bladeren en bovenal een heerlijke smaak.

In de wintertuin is de samenstelling van planten anders dan in de zomer

Combineren en variëren
Het mooiste aan tuinieren in potten vind ik dat alle combinaties mogelijk zijn. Zo kun je woestijnplanten naast waterplanten plaatsen en als jouw tuin niet uit zure grond bestaat, kun je dit juist wel in potten verwerken waardoor Skimmia’s ook in jouw tuin de show kunnen stelen. Je kunt kiezen voor alleen maar planten met de kleur geel of juist allemaal verschillende kleuren door elkaar. Je kunt gebruik maken van de hoogte dankzij verschillende formaten potten en een snijbiet kan ineens prima naast de peterselie. Alles kan en mag, zo lang je maar goed kijkt naar wat elke plant/struik nodig heeft qua grond, zon (of juist schaduw) en water.

Tuinieren in potten kan echt een feestje zijn, als je er maar wel rekening mee houdt dat je wat extra tijd kwijt bent aan de verzorging:

Sommige potten zijn haast te zwaar om te tillen!

Tillen
Een heel groot minpunt aan het gebruik van potten in onze tuin is het tillen. We wonen aan de kust en af en toe kan het flink waaien hier. Omdat er al een paar potten gesneuveld zijn, doordat ze zijn omgewaaid, breng ik (lees: mijn wederhelft) ze voortaan in veiligheid (een beschut plekje in de tuin_ zodra er weer een storm verwacht wordt. Dit betekent dat ik het weerbericht altijd goed in de gaten houd en soms de dag voor een storm/harde wind al diverse potten naar een andere, veilige, plek in de tuin laat brengen.

Laat de grond niet uitdrogen! Let ook goed op bij planten in pot in de volle zon

Uitdrogen
Tuinieren in potten vergt wel iets meer aandacht en verzorging, helemaal als het op water geven aankomt. Waar planten in de volle grond water uit de bodem kunnen halen, zijn planten in potten (naast regenwater) van jou afhankelijk. Als ze langere tijd geen water krijgen, droogt de grond uit en dit zal de plant uiteindelijk niet overleven.
Voel (het liefst dagelijks) of de aarde niet uitgedroogd is (let wel op, elke plant heeft andere wensen). Planten die op een zonnige plek staan zullen meer water nodig hebben dan die in een schaduwhoekje.
Een paar tips:
-Geef regelmatig water (en niet in een keer heel veel en daarna een hele tijd niet),
-Bekijk dus per plant wat de wensen qua water zijn,
-Maak gebruik van regenwater (kalkarm) en
-Geef bij voorkeur in de ochtend of avond water (in de ochtend zijn de planten nog koel van de nacht en kunnen ze het water goed opnemen. Dit geldt ook voor de avond; de wortels kunnen in het donker goed water opnemen).

Houd er rekening mee dat niet alle planten winterhard zijn


Vorst
Niet alle planten (en potten!) zijn even goed bestand tegen vorst. Dit houdt in dat ze moeten worden beschermd tegen langdurige kou. Denk bijvoorbeeld aan inpakken met een jute zak of tijdelijk in een kas plaatsen. Ook hierbij geldt dat je goed in de gaten moet houden of het (langdurig) gaat vriezen en wat jouw plan is om de planten hiertegen te beschermen.
Ik geef de planten in pot een beschutte plek (met overkapping) en zorg dat ze iets hoger staan (bijvoorbeeld met houtblokjes onder de potten) zodat de wortels niet met de koude ondergrond in contact komen.

Wil je meer te weten komen over tuinieren in potten? Binnenkort komen er meerdere artikelen online waarin ik tips geef over waar je op moet letten bij de aanschaf van potten en laat ik je zien hoe je met tuinieren in potten verschillende stijlen in de tuin kunt creëren.